АКТУЕЛНО

Оптуженима за убиство на Закинтосу прети доживотна робија


Грчки тужилац и истражни судија су одлучили да у притвору остану петорица српских држављана од деветорице саслушаних због премлаћивања до смрти 22-годишњег Афроамериканца Баракија Хендерсона у петак на острву Закинтосу, а најављена оптужница против њих односи се на убиство с предумишљајем, преносе данас грчки локални медији. Очекује се иста одлука, о притварању до суђења, и остале четворице осумњичених који данас излазе пред истражног судију.

Најављена оптужница против петорице је најтежа: убиство с предумишљајем јер је закључено да су се унапред одлучили на убиство, преносе грчки локални медији.

Петорица ће тако наредних дана бити спроведена у затвор где ће сачекати суђење.

Очекује се да се промени квалификација „убиство са предумишљајем“

Јуче су исказе истражном судији дали један 34-годишњи Грк, један 32-годишњи британски држављанин за кога се тврди да је српског порекла, и тројица држављана Србије двојица 18-годишњака и један 21-годишњак.

По њиховим адвокатима, преносе грчки медији, најтежа оптужба која се припрема против њих донела би казну доживотног затвора.

Адвокат двојице 18-годишњака из Србије, Лефтерис Јанатос, оценио је ту оптужбу као „најтежу, али очекивану“, мада „има потпуно поверење да ће грчки суд оптужницу (против њих) преиначити од убиства с предумишљајем у наношење смртоносних повреда, и да ће суђење бити праведно“.

Та друга оптужба – за наношење смртоносних повреда, обично у Грчкој доноси затворску казну уз превремено пуштање на слободу после четири до пет година затвора, док већина осуђених за убиство с предумишљајем, доживотно остаје у затвору.

Када би суђење могло да почне тешко је проценити, с обзиром на то да се тек очекује спровођење истраге и прикупљање доказа, па онда подизање и потврђивање оптужнице и тек онда заказивање суђења.

Иначе, осумњичени би могли да проведу у притвору и до 18 месеци, чекајући на суђење. Према грчком закону, максималан притвор који може да се одреди у истрази је шест месеци, али су могућа и два продужења до максималних 18.

Ипак, уобичајена пракса је да притвори трају најдуже до истека шест месеци.

Портал „Имеразанте“ наводи да ће данас бити одлучено и у који ће затвор осумњичени да буду пребачени.

Српска полиција ускоро у Грчкој

Локални медији преносе и да је амбасадор Србије Душан Спасојевић посетио острво и групни напад на Афроамериканца објаснио „неконтролисаном употребом алкохола“, а не „расистичким мотивима“.

 

Амбасадор је најавио да ће ускоро по споразуму Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства јавног реда Грчке, групе српских полицајаца доћи да би помогли пре свега превентивни рад полиције у туристичким местима Грчке где је младих туриста из Србије много, а инциденти су чести, пренео је сајт „Имера Закинту„.

Такође, нови докази о трагичном догађају на грчком острву појављују се сваког дана, те су грчки медији у среду објавили снимак туче у којој је убијен Американац.

Након убиства ухапшено је девет особа, међу њима седам српских држављана.

ИЗВОР: БЕТА/ВЕСТИ

—————

13.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић