ДРУШТВО

Одговор редакције „Вечерњих Новости“ на оптужбе из СПЦ: Неславно правдање славне комисије о пастиру Степинцу


СРБски ФБРепортер:
Поводом завршетка рада мешовите комисије СПЦ и римокатолика о хрватском надбискупу Степинцу, редакција Вечерњих новости је 15.7.2017. објавила текст: ШОК НА КРАЈУ РАДА КОМИСИЈЕ: Степинац мученик, ни слова о злочинима! Веома брзо 16.7.2017. на сајту СПЦ објављено је реаговање на овај текст под насловом: Неславно пропадање славних новина, на шта је редакција Вечерњих Новости одговорила својим текстом који преносимо у целини.

***

Одговор редакције „Велерњих Новости“ на оптужбе из СПЦ: 

Неславно правдање славне комисије о пастиру Степинцу

Илустрација: Принтскрин сајта СПЦ

На првој страни нашег листа, у броју од суботе 15. јула, објавили смо наслов: ПОТПИСАНО: СТЕПИНАЦ ЈЕ МУЧЕНИК?! који се односи на текст о завршетку рада мешовите комисије СПЦ и хрватске бискупске конференције задужене за расветљавање историјске улоге контроверзног кардинала из времена НДХ.

Овај наслов, али и текст који је у истом броју објављен на 4. страни, апсолутно произилазе из садржаја, општег тона и употребљених формулација усаглашеног саопштења Комисије.

Конкретно, у том тексту се, осим великодушности папе Фрање и благодарности на срдачној атмосфери, наглашава да је на састанцима Комисије „било могуће да се осветли живот и служба једног важног католичког пастира у посебно проблематичном историјском периоду“. Такође, наведено је да је „проучавање показало да су све цркве биле изложене окрутним прогонима и имале своје мученике и исповеднике вере“.

Ако се зна да је у епицентру расправе искључиво лик и (не)дело надбискупа Степинца, онда се с правом намеће да је управо он, оваквим формулацијама испод којих су и наши представнивци ставили потписе, прибројан католичким мученицима и исповедницима вере.

Посебно је питање за наше представнике у комисији – да ли је примерено да се под једну овакву формулацију подводи и изједначава наводни идеолошки прогон Степинца под комунистима са стравичним страдањем Српске цркве и народа у НДХ?! Да ли и то показује да „Вечерње новости“ раде за рачун загребачког Каптола?

Комплетан текст у којем је СПЦ на свом порталу оптужила „Вечерње новости“ да заступају интересе хрватског клера и политичара прочитајте ОВДЕ.

Такође, као што је у нашем тексту и наведено, о Степинчевој одговорности и могућој умешаности у геноцид над Србима (укључујући и масовна покрштавања) у заједничком саопштењу нема ни слова. Овај нонсенс коментарисао је за наш лист Вељко Ђурић, директор Музеја геноцида у Београду, који је, такође, грубо нападнут и у саопштењу изведен пред преки „црквени суд“.У мору ружних квалификација и клевета, несвојственим владикама Српске цркве, поткрала се и једна – истина. Тачно је да смо саопштење преузели са интернет стране Хрватске бискупске конференције. То смо учинили не из љубави према бискупима, већ због чињенице да је Српска патријаршија, намерно или не, одуговлачила са објављивањем саопштења, због чега су све домаће новинске агенције пренеле хрватску варијанту његовог очекивано усаглашеног садржаја.

Отуда се и питамо која је верзија „усаглашеног“ саопштења – званична и одакле потичу разлике којима владика Порфирије и чланови комисије бесрамно „доказују“ нашу колаборацију са Хрватима? Ко је и шта прећутао или пропустио да напише?

Тим пре, што је од почетка рада Комисије, хрватска страна неупоредиво отворенија за своје новинаре, а наша се понаша као неприкосновена дадиља ове теме, која превазилази међуцрквени дијалог и тиче се целог српског народа.

Дакле, нити радимо, нити смо радили, нити ћемо радити за интересе Хрвата или било које друге државе или цркве. Али, ни владика Порфирије нити било ко други, неће нам забранити да обавештавамо јавност о овој капиталној теми, о којој, поуздано знамо, ни под кровом Патријаршије нема јединственог става. Уосталом, нека потписници саопштење питају арихијереје и свештенике шта они мисле о њиховом учинку за столом у Дому Свете Марте.

Груба нестина је и да се „Вечерње новости“ лажима боре против банкрота, како се злурадо наводи у саопштењу СПЦ. Јер, за разлику од других који су подизали тираже ловећи стрипере у владичанским дворовима или бројећи бесне лимузине и неопорезоване паре које се сливају у епархијске сефове, наше теме су много озбиљније. И тако ће остати. А потписаним владикама хвала на молитвама. Нека не брину, преживеће „Вечерње новости“. И ми њима желимо добро здравље.

Редакција „Вечерњих новости“

____________

Допуна:

18.7.2017 на сајту СПЦ објављено и реаговање Епархије бачке: „Вечерње новости” – озбиљан лист или фабрика лажи?!

6 replies »

 1. I za mene, kao i za mnoge pravoslavce, postoje bitna pitanja na koja čekamo odgovor.

  Pitanje kao što su Zašto se u SPC ćuti o izdaji Kosova i metohije, o izdaji države.
  Ili recimo baš ovo pitanje Stepinca, gde se slažem da politika verovatno ima uticaja kako bi stav naše strane bio blaži.

  Ali mi ne pada na pamet da prema našoj svetoj crkvi zauzimam stav anateme kao što to ljudi mahom rade i iskazuju koliko su duhovno siromašni, ostrašćeno, bez i trunke pokajanja ili straha napadajući našu crkvu.

  A pritom se smatraju pravoslavnima.

  To da li je Vladika Artemije u pravu, da li u SPC vlada ekumenizam,
  da li će doći papa i da li ćemo istog momenta postati katolici i još što šta,
  to su unutrašnja pitanja crkve,
  I stoga, manite se ćorava posla, ostavite kuku i motiku i probajte da najzad budete pravoslavci.

  „Шок на крају рада Комисије – ПОТПИСАНО: СТЕПИНАЦ ЈЕ МУЧЕНИК?!“
  Nakon ovog naslova, nisam ni hteo da čitam dalju žalopojku novinara u pokušaju.

  Pitanje glasi.
  Kako vas uopšte nije sramota da se oglašavate uvređeni nakog takvog naslova?

  Nije vas sramota zato što ste bez skrupula, ideala ili eventualno morala.

  Podsetiću samo na ogavni tekst koji ste objavili na nekoliko dana pa skinuli (uklonili dokaze) i time učestvovali u LGBT kampanji protiv Pravoslavlja.

  U naslovu je stojalo nešto kao „Pravoslavni sveštenici se slikali goli za kalendar“.
  Isto je pisalo i u podnaslovu,
  Pa je zatim isto stojalo i u prvom pasusu.
  Tek nakon tri puta ponovljene bljuvotine je pisao „prijatelji Rumunske Pravoslavne crkve se slikali“.
  Naravno nije se radilo ni o kakvim prijateljima crkve već je u pitanju LGBT organizacija i standardna propaganda.

  Gospodo iz Večernjih Novosti
  Dobro činite i dobru se nadajte, a Pravoslavlje ostavite pravoslavnima.

  Свиђа ми се

 2. Te tkz. mesovite komisije su se sastale 6 puta za jednu godinu, koliko je i bilo dogovoreno. Prvi i zadnji sastanak je bio u Vatikanu. Posto nam je i crkva razbijena kao i drzava, veoma je slaba i vec u Patrijarsiji ima 50% ekumenista vladika zato nista nisu uspeli da zastite uzasna stradanja nasih zrtava. Hrvati imaju jak lobi, imaju i velike pare, imaju i svoje svestenike na pozicijama u Vatikanu, a SPC niti ima lobiste, niti ima pare, okupirana od neprijatelja kao i sama drzava. Sreca nasa je u tome, sto Jevreji sprecavaju i blokiraju da se zlocinac Stepinac proglasi svecem. Jevrejski lobi i njihove organizacije su mnogo, mnogo jace od hrvatskih, cak se i drzava Izrael umesala i sam njihov predsednik Netanjahu, koji su se ozbiljno umesali u tu raspravu. Pod pritiskom Jevreja papa Franjo je rekao da NECE izvrsiti tu sramotnu kanonizaciju. Sve dok je on ziv, to se nece dogoditi, ali hrvati ce i dalje da buse, da se bore, no to im je uzalud. Da se podsetimo, licno Tito je dozvolio da se Stepinac sahrani u njihovoj katedrali u Zagrebu, gde na desetine hiljada katolika dolazi na hodocasce. Dzabe su hrvati i njihova crkva vec odavno proglasili u (Marija Bistrica) svecem, to nista ne znaci dok Vatikan to ne ucini. Ne znam zasto vrh SPC ne saradjuje sa Jevrejskim organizacijama?? Samo jos da dodam, tema je veoma opsirna, da je Jasenovac JEVREJSKI projekat, da su oni to izgurali! Oni cene i postuju svoje zrtve.

  Свиђа ми се

 3. То је само потврдило оно што сви знамо,куда иде СПЦ,са патријархом Иринејом на челу који се јавно декларише да је екумениста и сам врх наше цркве,и када спогледамо данашњу световну власт која потписује Бриселски споразум по којем се „Косово„признаје државом и наша црква која пристаје да осведочени усташки свештеник који је благосиљао покрштавање Срба и Србске деце,а и убијање по логорима.Како и са ким да сачувамо наш народ,државу,веру ,традицију када нас власти продају и попуштају пред осведоченим Србским непријатељима.

  Свиђа ми се

 4. Нисам сигуран како изнијети свој став а да не будем погрешно схваћен. Ова препуцавања су (по мом мишљењу) прилично шизофрена. Не знам ко је у име „Вечерњих“ потписао „одговор“ али стичем утисак да се ради о препуцавању екумениста из СПЦ и ново-комуниста из свјетовне власти у срПијици. Морам објаснити свој став и због чега говорим о „ново-комунистима“.
  Поријеклом сам са Баније и прилично ми је позната ситуација са краја осамдесетих. Ратко Дмитровић (садашњи директор „Вечерњих“) тада је радио као новинар у „ИНА“-и у Сиску у фабричким новинама али то изоставља и наводи само да је био дописник новина којима је сада на челу. Да ли је писао и за локалне новине , нисам сигуран? Како би употпунио своју биографију био је и предсједник једног спортског клуба у оквиру „ИНА“-е. По овоме колико о њему знам , рекао бих да је прилично амбициозан и по свему судећи је био члан СК. Почетком рата „одлази“ за Београд умјесто да остане на Банији са својим народом и дјели његову судбину.
  Што се тиче СПЦ и бруке са преговорима о Степинцу и разговорима о екуменизму па и дјеловањима на том плану , мислим да је о томе (бар за сада) довољно речено.
  Вратити ћу се на „покрштавање“ које се у тексту помиње са причом како је исто прошло у селу на Банији из којега водим поријекло. Долазили су у село са намјером да покрштавају становништво и под пријетњом домобрана су окупили мушко становништво на „састанак“ гдје су требали бити увјерени да је то за њихово добро. Том приликом су сељани и неколико СОЛУНАЦА исмијавали и понизили велеЋасног и његову пратњу. О страдању села након тога (и одговорности партизана за исто) овај пут не желим говорити. Рећи ћу само да је усташко-комунистички пројекат успио и да је село мртво а оно неколико живих стараца у њему је тамо само дошло оставити своје кости.
  И то је резултат ових препуцавања између екумениста из СПЦ и ново-комуниста из свјетовне власти срПијице. О неким методама оправдавања свега што се КРАЈИШНИЦИМА догодило и о учешћу неких других нео-југо-комуниста из свјетовне власти , можда неки други пут.

  Свиђа ми се

 5. НИЈЕСУ ТО СРБИ КОЈИ СЕ СЛИКАЈУ СА усташким фратрима КЛЕТВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА ТЕ КОЈИ СЕ СА ЊИМА МОЛЕ ЗНАШ ЛИ ЛУДА ГЛАВО ЂЕ СУ СРБСКА СТРАТИШТА КОЈЕ СУ БЛАГОСИЉАЛИ И ЛИЧНО УЧЕСТОВАЛИ ЗАЈЕДНО СА усташама У УБИЈАЊУ СРБА И СРБКИЊА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ НЕ У МОЈЕ ИМЕ НИКАДА И МОЈЕ БРАЋЕ И СЕСТАРА СВЕТОСАВСКЕ СРБАДИЈЕ НИЈЕСУ МОЈИ ОНИ КОЈИ НАВОДНО ЗБОРЕ У ИМЕ СРБА ОНИ СУ слуге ђавола НО СВАКОМ НА ОБРАЗ АКО ГА ИМАЈУ ЖИВЕЛА ЕРП И КИМ У ПРОГОНОНСТВУ СССС

  Liked by 1 person

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: