АКТУЕЛНО

Црна Гора ће пре изгорјети него да зове Русе (!?)


Режим у Подгорици не тражи помоћ руских хуманитараца из Ниша, јер више води рачуна о политичким поенима на међународном плану и додворавању менторима, него ли о интересима грађана и народа.

18.07.2017. Спутник

Црногорске надлежне службе и добровољци већ данима бију битку са серијом пожара која је захватила већину приморских општина као и главни град Подгорицу. Ситуација је нарочито драматична на подручју Боке и полуострву Луштица, гдје се борба с ватреном стихијом практично води за спас сваке куће појединачно, а током ноћи ватрогасци и мјештани успјели су да одбране од пламена манастир Светог Архангела Гаврила.

И поред беспоштедних напора грађана, ватрогасаца и војске на сузбијању пожара, на видјело је изашла чињеница да, нажалост, Црна Гора тренутно нема ни близу потребну кадровску и техничку опремљеност за ношење са ванредним ситуацијама озбиљнијих размјера.

У медијима је такође запажено да иако је помоћ из иностранства, која би олакшала напоре ватрогасаца, званично затражена, за сада од ње нема нема ништа, па је сва тежина ситуације остала на плећима домаћих снага. Нарочито је упадљиво одсуство било какве помоћи од стране НАТО партнера, с обзиром да је аргумент притицања у помоћ од стране алијансе у сличним ситуацијама до јуче у Црној Гори коришћен као један од кључних у кампањи за увлачење земље у тај војни савез.

Но, изгледа да ни у том смислу Црна Гора нема неки ексклузивитет, с обзиром да и сусједна Хрватска има значајних проблема са пожарима, а такође је лишена помоћи савезника.

Такође, црногорско руководство је овог пута заобишло могућност да се обрати за помоћ Руском центру у Нишу за ванредне ситуације, који је прије двије године послао авионе за гашење пожара када је Црна Гора била у сличној ситуацији.

Разговарајући о разлозима зашто је данас ситуација другачија, политички аналитичар и новинар Драган Росандић за Спутник објашњава да је, „нажалост, Црна Гора сада у озбиљном сукобу са Русијом“.

Од уласка у НАТО промијенили су се приоритети, тако да би питање било зашто они не зову НАТО да гаси, пошто су нас све вријеме убјеђивали, када је требало да нас угурају у НАТО, да то није ништа страшно, да ће нам НАТО помагати, углавном приликом елементарних непогода, па дакле и пожара, а ево као што видите, од тога нема ништа. Чак су и предсједници општина, као што су чини ми се Тиват, Котор и Будва, тражили од Владе да позове инострани фактор. Међутим, не видим да се на томе ради“, јасан је Росандић.

На питање зашто власти у Подгорици ипак не затраже руску помоћ, ако на једној страни имамо у виду потенцијално озбиљне последице и штету по Црну Гору, Росандић објашњава да црногорски режим и у овом случају „прије свега води рачуна о политичким поенима на међународном плану и додворавању својим менторима, него ли о интересима грађана и народа“.

У том смислу, наш саговорник је направио паралелу са трагичним догађајем који је Црну Гору задесио 2006.

„Једна мала дигресија — сјећам се да су, уочи референдума 2006. године, када се „сутуро“ воз у Морачу у јануару мјесецу и када је било око 50 мртвих и око 300 повријеђених, сви наврат–нанос послати у болницу гдје су лежали по ходницима, иако су у Београду били испразнили читаво једно крило на ВМА и били спремни за транспорт хеликоптерима. Буквално, ниједан пацијент није пребачен у Београд, само да би власти показале снагу државе, да су спремни за независност, односно за референдум у мају мјесецу“, закључио је Росандић.

***

Црногорци признали немоћ — да су им сада руски авиони…

18.07.2017. Спутник

По читавој Црној Гори већ неколико дана дивљају пожари за које надлежне службе признају да их је немогуће контролисати, а нарочито је ситуација драматична на полуострву Луштица код Тивта, са којег је у току последња 24 часа евакуисано око 300 мјештана и туриста.

Густ дим у потпуности је прекрио тиватско поље, услед чега је видљивост на тиватском аеродрому знатно била смањена, па је и руски авион „боинг С7“ у понедељак у последњем тренутку морао да одустане од слијетања на аеродром у Тивту.

Гашење пожара у околини Тивта
Црногорске надлежне службе су практично признале немоћ пред ватреном стихијом и упутиле захтјев за међународну помоћ. Нажалост, тешка ситуација у којој се нашла Црна Гора само је показала да држава ни приближно нема капацитета да одговори на овакве изазове, а многи су се присјетили и недавне НАТО кампање, када је практично један од главних аргумената за улазак у НАТО био тај да ће Алијанса „муњевито притећи у помоћ“ у сличним ситуацијама.

Узгред, међу црногорским грађанима још је и те како свјеже и сјећање на не тако давну помоћ од стране руских авиона који су прије двије године помогли Црној Гори када је такође била угрожена од пожара.

Поводом актуелне кризе огласили су се и из опозиције, тачније из Демократског фронта, саопштивши да су позвали чланство и присталице да гдје год могу помогну у гашењу пожара који су захватили Црну Гору, уз констатацију да је тренутно стање само још један примјер када је власт обманула грађане обећањима да ће НАТО прискочити у помоћ Црној Гори у случају елементарних непогода.

Стефан Ђукић, извршни директор Покрета за неутралност Црне Горе, за Спутњик каже да се многи данас питају — гдје је НАТО да нам помогне при гашењу пожара — што је, по његовом мишљењу, погрешно, али и разумљиво питање.

Пожар у околини Тивта

„Питање је разумљиво зато што је током НАТО кампање једна од превладавајућих полуистина била — ’НАТО ће нам помагати приликом елементарних непогода‘. Овај аргумент је ишао до те мјере да је просјечни конзумент медија могао помислити да након уласка у Савез слободно можемо расформирати све службе заштите јер ће НАТО чланице умјесто нас гасити пожаре, чистити сметове и слично. Зато морамо рећи — зашто сте лагали и намјерно доводили у заблуду све грађане када сте говорили да уласком у овај савез рјешавамо све наше проблеме, зашто сте говорили да ће неко други да нас штити од елементарних непогода, међу којима су и пожари“, запитао се он.

Оно што многи генерално властима замјерају јесте изразита неефикасност државе, као и улагање у промашене ствари, као што су маркетинг и билборди подршке чланству у НАТО-у, умјесто улагања у ватрогасна возила и опрему.

На концу, оно што се у случају Црне Горе веома брзо показало јесте да је Црна Гора остала усамљена. Док је традиционалним пријатељима сама окренула леђа, од нових помоћи нема.

5 replies »

 1. БРАЋО ГОРИ ОКО ХЕРЦЕГ НОВОГ ТАМО НИЈЕСУ црногорци ВЕЋ СРБИ ПАШТРОВИЋИ БУДВЕ ТИВАТА БОКЕ КОТОРСКЕ ТАМО НИЈЕСУ црногорци ВЕЋ СРБИ НАРОД СРБСКИ У ПРОШИРЕНОЈ ЦГ НИЈЕ ПРИЗНАО ТЗВ косово репубљик ЈА РЕЧЕ ИСТИНУ И СПАСЕ СВОЈУ ДУШУ ЧЕТНИЧКИ ГРБАЉ ЈЕ СРБИЈА ПОЗДРАВ И ПОДРШКА БРАЋИ НА СРБСКОМ МОРУ ОД ЧЕТНИЧКОГ ШЕКУЛАРА ЗАГОРАНИ МОЈИ СОКОЛОВИ МОЈИ СВА СРБСКА ПЛЕМЕНА ЗАЈЕДНО ВАСОЈЕВИЋИ БЈЕЛОПАВЛИЋИ РОВЧАНИ ДРОБЊАЦИ ПИПЕРИ МОРАЧАНИ КУЧИ ШТО РЕЧЕ ВЛАДИКА РАДЕ НЕК БУДЕ БИТКА НЕПРЕСТАНА НЕК БУДЕ ШТО БИТИ НЕ МОЖЕ СССС

  Свиђа ми се

 2. Та самозвана „црногорска нација„и држава таквих не може никада да буде нормална јер то је вештачка творевина.Њени творци ,ствараоци су проклели сваки драгачији пут којим крене Црна Гора као што сада иде тим путем. Клетве Св, Петра Цетињскога,,дело и стваралаштво и Србство Његошево,неће никада опростити тим безбожницима који су продали најелитније Србство,у Србској Спарти, признали лажну Србску државу на делу где су се Срби и Србска држава родили,одродили од Србства и уједно постали велики мрзитељи његови. Сам Бог,и Свети Сава могу нам помоћи да залечимо све ране нанете Србству,а понајвише од одрођених и бивших Срба. Како у Србским окупираним земљама,тако нажалост и у матици Србији делују исти јер им је газда исти и слепо слушајући сви су на задатку да униште Србски народ и државу Србију и уопште сав Србски народ.Поправимо се верујмо у Бога у инат свим непријатељима немогу и неће нам моћи ништа,сем да нас мрзе.

  Свиђа ми се

 3. A zasto da zovu Ruse u pomoc?!? Kakve veze ima Rusija sa njima? Uveli su sankcije Rusiji, vlast siri rusofobiju i lazi kao sto i njihov gazda – amerika, pa GDE IM JE NATO??? Oni placaju godisnje „clanarinu“ u tu fasisticku alijansu 2% od Nacionalnog budzeta sto je OGROMAN novac za crnogorski narod. Plus moraju da kupuju americko oruzje koje im uopste ne treba (ali amerima pare trebaju!), i to ce im uvaljivati zastarelo i rebildovano oruzje koje uvaljuju malim, siromasnim, bananicama drzavama. Naravno, ne mogu Nemackoj! Mislim, stize ih bozija kazna!

  Свиђа ми се

 4. СВЕТИ ОЧЕ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА ТИ И МИЛОСТ ВАЗДА БУДИ СА СВОЈИМ СРБИМА ЗАГОРАНИМА КОЈИ СУ ОКУПИРАНИ У ПРОШИРЕНОЈ ЦГ И КОЈИ СУ СРБИ И СРБКИЊЕ БРАЋО ШУМАДИНЦИ КОСОВЦИ ПОМОЗИТЕ СВОЈОЈ БРАЋИ И СЕСТРАМА У ТОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ СРБСТВО МОЈЕ МЕНИ СИ СВЕТО А КО НАС БРАЋУ И СЕСТРЕ ЗАВАДЂА НЕК МУ ЈЕ СВЕ ДО ДЕВЕТОГ КОЉЕЊО ПРОКЛЕТО СССС

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.