АКТУЕЛНО

РТС пласира стари историјски фалсификат да је Стефан Првовенчани круну добио од папе


Богородица Љевишка, Призрен

Богородица Љевишка, Призрен

СТЕФАНОВ ПОРТРЕТ СА КРАЉЕВСКОМ КРУНОМ НА ГЛАВИ НАЛАЗИ СЕ У БОГОРОДИЦИ ЉЕВИШКОЈ

 • После крунисања великог жупана Стефана Немањића за Првовенчаног Краља Српског, 20. маја 1221. у Жичи, преко стематогириона је досликана куполаста краљевска круна (стема) коју је добио од византијског цара Теодора Ласкариса. Ово потврђује да је Стефан добио круну од Византије, а не од Рима
 • Ако РТС принудно наплаћује претплату од грађана, то не значи да са њиховим парама може и да принудно шири дезинформације на штету Српског народа

Пише: Љубомир СТЕВОВИЋ

У „ПОЛИТИЦИ“ од 15. јануара 2016. најављено је да Радио Телевизија Србије спрема серију о Немањићима поводом „800 година српске независности, од како је Стефан Првовенчани добио круну од папе“ а не од византијског цара.

То је стари историјски фалсификат који je писац овог чланка демантовао још 1995. у часопису „Расковник“ (уредник Ненад Љубинковић) и 2004-2005. у „Светигори“, часопису Митрополије Зетске.

А сада, после 20 година РТС хоће да оживи демантовани фалсификат! На основу чега? Да ли се нешто ново појавило у науци? – Није.

Ако РТС принудно наплаћује претплату од грађана, то не значи да са њиховим парама може и да принудно шири дезинформације на штету Српског народа.

* * * * * * *

        У претходном чланку смо показали како је у манастиру Милешева, на фресци из 1219,велики жупан Стефан Немањић приказан са византијским крунским венцем (стематогирионом) на глави (сл. 1).

1. Велики жупан Стефан Немањић Милешева 1219. 2. Стефан Првовенчани краљ Српски Милешева 1221.

1. Велики жупан Стефан Немањић Милешева 1219. 2. Стефан Првовенчани краљ Српски Милешева 1221.

1. Велики жупан Стефан Немањић Милешева 1219. 2. Стефан Првовенчани краљ Српски Милешева 1221.

После крунисања великог жупана Стефана Немањића за Првовенчаног Краља Српског, 20. маја 1221. у Жичи, преко стематогириона је досликана куполаста краљевска круна (стема) коју је добио од византијског цара Теодора Ласкариса (сл. 2).

Стематогирион је био насликан на живом малтеру, фреско-техником кад и сам портрет, а касније преко њега је секо-техником досликана куполаста круна, тако да се данас виде само њене контуре.

* * * * * * *

 

Још док је био принц, Стефан Немањић, млађи син великог жупана Стефана Немање, се 1191. оженио Јевдокијом, најмлађом братаницом византијског цара Исака II (цар 1185-1195.).

После цара Исака, Стефанов таст је постао цар Алексије III Анђео (цар 1195-1204) и својим зетовима је доделио одговарајуће титуле; Алексије Палеолог, супруг најстарије цареве ћерке Ирине, постао је престолонаследник са титулом деспота, а Теодор Ласкарис, супруг цареве средње ћерке Ане, и Стефан Немањић су добили титуле севастократора, следеће достојанство после деспотског.

Тако је принц Стефан Немањић 1195. постао први српски севастократор и први странац са овом титулом у Византији.

3. Принц Стефан Немањић у плавој коластој аздији севастократора, копија фреске и цртеж фреске, Богородица Љевишка

3. Принц Стефан Немањић у плавој коластој аздији севастократора, копија фреске и цртеж фреске, Богородица Љевишка

3. Принц Стефан Немањић у плавој коластој аздији севастократора, копија фреске и цртеж фреске, Богородица Љевишка

Уз титулу севастократора Стефан Немањић је од цара Алексијa III 1195. добио и одговарајуће знаке достојанства; плаву коласту аздију, плави огртач са златом извезеним двоглавим орловима у круговима, и севастократорски стематогирион. Стефан је плаву коласту аздију носио само годину дана, док је био принц-престолонаследник.

Кад се велики жупан Стефан Немања 1196. замонашио и повукао у Хиландар, престо је због међународно признатог високог ранга у византијској светској православној хијерархији наследио Стефан, а не старији брат Вукан, велики војвода у Зети.

Стефанова владарска титула је гласила: „велики жупан и севастократор, зет боговенчаног кир Алексија, цара грчког“.

4. Стефан Немањић са досликаном стемом Првовенчаног Краља Српског, Богородица Љевишка

4. Стефан Немањић са досликаном стемом Првовенчаног Краља Српског, Богородица Љевишка

4. Стефан Немањић са досликаном стемом Првовенчаног Краља Српског, Богородица Љевишка

Данас је сачуван само један Стефанов принчевски портрет у плавој севастократорској коластој аздији. Налази се у Саборној цркви Свете Богородице Љевишке у Призрену (сл. 3). Црква је подигнута у IX-X веку, а обновљена је у доба краља Милутина између 1306-1313.

Нове фреске су насликали чувени дворски сликари грчког порекла Никола Евтихије и Михаило Астрапа. Стефанов портрет је рађен према предлошку из неке старије цркве која данас више не постоји, и представља младог Стефана са око 30 година. Фреска је добро очувана. Десно од Стефана стоји неидентификовани млади Немањић у црвеној коластој аздији са стематогирионом на глави.

На основу инсигнија може да се закључи да је то принц из краљевског доба; на глави има стематогирион, који је степен ниже од куполасте краљевске круне стеме, а црвену коласту аздију носи као члан Краљевског дома Немањића.

Дакле стематогирион Стефана Немањића је и у Милешеви и у цркви Богородице Љевишке преправљен у стему, да народ може да види како изгледа Краљ Стефан Првовенчани са круном коју је добио од византијскиг цара.

Према томе, Стефан је од 1195-1221 носио стематогирион, а од 1221-1228 куполасту краљевску круну стему. Од 1195-1196 је носио плаву коласту аздију севастократора, а од 1196-1221, као велики жупан и од 1221-1228, као краљ, носио је владарску црвену коласту аздију.

Све Стефанове инсигније су биле византијског царског порекла.

 

——————–

 

2.3. 2016. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

 

4 replies »

 1. Ах те историјске неправде…

  Не знам коме представља проблем што је круна добијена из Рима? У то време круну си могао да добијеш само од пет црквених великодостојника , а како је подела на источни и западни свет тек била у повоју, било је свеједно од кога.

  Уз то, споменуто крунисање, заједно са млетачком снајком третира се као велики успех српске дипломатије…

  Како су Византијци доживљавали Првовенчаног говори и титула севастократора која је нижа од деспотске . Није тачан навод у тексту да је деспотска означавала наследника престола.

  Византија има титулу цара (автократор) или нашки самодржац , а наследник је Василевс (краљ). Деспота је могло да буде доста. Сам цар Душан их је имао бар 7 познатих ( Оливер; Дејан; Симеон; Ђин Буја…)

  Тек касније је Византија ублажила став и прихватила неминовност још једне јаке државе на Балкану у свом „комонвелту“ (поред Бугарске).

  Свиђа ми се

 2. Да је среће да најважније институције државе,заједнички раде на исправљању наше историје,коју су Ватикан,и Немци немилосрдно фалсификовале.То нису случајно урадили већ с намером да нас учине безначајним народом, а управо ми смо изгледа један најстарији народ Европе.Ту би се откриле и многе битне истине,што би нам користило да схватимо,колико смо заиста велики народ.

  Liked by 1 person

 3. Наша СПЦ потпуно незаинтересована да реагује на историјске фалсификате. Ако тако и даље остане, а поводом овог примјера крунисана краља Стефана Првовенчаног, РТС улази у репризу идеолошке зависности од комунизма и ватиканизма, док ће СПЦ слабити под садашњим управљањем Синода и патријарха.

  Liked by 1 person

  • To је већ тако одавно. Протести испред патријаршије трају од 2010 али мало је мало је Срба у борби против глобално демократског екуменизма.Такви једноставно не знају шта је то екуменизам и неће да знају а прихватили су нпр. све светске организације попут ун и уницеф итд.? Не схватајући да су масони основали екуменизам 1910 године и да је од тада интернационално-глобално на делу КАТАСТРОФА по србски народ иако још није био пренет на србске земље и имали смо отачку веру чисту и очувану. Па шта је екуменизам ? Срби би требало да знају истиниту дефиницију те да више не лутају ,масовно све више не страдају и да престану да се ишчуђавају по том питању.Екуменизам је заједништво у власти како световне тако и црквене власти над обезбоженим и демонкратизованим народом и та власт која се слаже по свим глобалним питањима грађанства и србства је власт нај горих међу нај горима. Демократија је такође велико глобално зло и обична ЛАЖ.Али која када обузме онда демони тешко „пуштају“ такве људе који почињу да раде на сопственом уништењу. Уједињене нације су глобално демократске и воде их светске демократе. По питању православне државе и народа србскога све су одобриле и помоћи од њих нема зар не? Бомбардовање и разарање државе и народа осиромашеним уранијумом , одвајање и цепање светог КИМ и давање шиптарима територије које вековима припадају Србима и јесу СРБСКЕ земље , ,цепање србских земаља по комунистичком југословенском рецепту комуниста светских терориста који за њих то нису , већ напротив у њиховој служби, убијање и киднаповање Срба и вађење органа није наишло како би то требало да буде на константну осуду ун -а ? Напротив наговештава се наставак и чини се да су сви грађани са ових простора жртвовани од стране екуменистичких светских организацијауз цео србски народ.И у томе је МОЋ демократије у самих грађана и србском народу који као поробљени раде на сопственом уништењу верујући таквима и не смејући да ПИСНУ већ морају да умру а пре тога плате као поробљен народ све намете и на крају предају и своје личне ресурсе – органе. Такви грађани при демократији морају да су грађански послушни самим тим јер верују у екуменизам и демократију те немају решење и сами су себе преварили те морају да се самоуниште зарад таквог света.народ којему папа није Бог и који Бога христа није заменио сатаном би знао како треба да се понаша и то сви као један овако су грађани проклети све док је тако и док не пресеку. Југословени су велико зло и измешани са србским народом и то су они који имају само србска имена и порекло а који су се србства одрекли зарад тита и партије и ЈН армије.И братска су нација са свим непријатељима србства и модерне ПОТУРИЦЕ. И такви су на власти и при власти 7 деценија.Екуменизам их је само ОЈАЧАО у свом глобалном циљу уништења свега са призвуком србског.
   Југославија је ГРОБНИЦА свих Срба , Србије и уједињених србских земаља. Узмимо рецимо глобалну ТАКТИКУ ун и осталих који раде за светску екуменистичку елиту? Официри ЈНА наследници брозобе преторијанске комунистичке антисрбске гарде НЕ распознају непријатељекоји им прелазе као цивили са Блиског Истока а и како би када су то њихова браћа? Прелазе у цивилу а онда сутра могу да постану војска укључена у зелену трансфезалу а по глобалном антисрбском плану.Они су ту једноставно немоћни док се тако нешто не деси а онда ће бити потурице на братској основи и као такви јер су глупи неразумеју глобално време пострадати.
   Србска евентуална војска и народ који није преварен демократијом би поставио ТАБЛЕ и на разне начине објавио имигрантима оно што је Истина те би писао свугде и јавно обзнанио нпр. “ Добро дошли у земљу бомбардовану и натопљену осиромашеним уранијумом у којој се УМИРЕ , у земљу СМРТИ ,добро дошли имигранти и у СМРТИ вас нашли.“ Побегли сте од СМРТИ а овде нас заједно чека СМРТ. За вашу сахрану немамо средстава побринућемо се за масовне гробнице под КРСТОМ хришћанским јер је ово света хришћанска србска земља.,глобално окупирана и осуђена на СМРТ заједно са свим својим демократским грађанима од стране светских организација.
   Поробљено грађанство и народ од стране светске демократије нити је грађанство нити може бити народ.Зато и очекује од избора а под робством неке промене и самог себе превари. То је континуитет везаности за светски суд у Хагу преко срПских лажних хероја са југословенском омчом око врата. Запад је таквом народу који не распознаје Истину дао једну странку странку „вадикалну“. Сзтранке постоје због власти? Они који су напредовали су у власти и „усисали“су остале и упили их у себе ти напредни25 год. вадикали. назадни су остали да се надају а како је ко напредовао ушао је у власт и слободан је али привидно и лажно од хашке југо омче. Ту је та глобална екуменистичка превара где је цео народ убачен у једну странку а где је она ту више нема свпских земаља све су то сад нове Ју државе од старих Ју република створене и признате? Тако ли ће бити и у остацима Југославије ,уже репубљик и две АП ? Многи су зато деведесетих подржавали ЈНА знајући да ће тако Срби све земље изгубити а Србију никад неће створити. Док народ масовно има нато биометрију из америке и самофинансира сопствену пропаст ,грађански је послушан биће убијан ин презрен од целог света.Док сваки појединац самосвесно не изађе и не позове браћу Русе биће пљачкан ,убијан и мораће да преда и личне ресурсе светској заједници.Док то очекује од посредника биће глобално демократски и политички варан и ништа од тога.Народ мора да поптује сопствени важећи устав и законе иако их не поштују лидери и странке.Све нове споразуме и „законе“ донете мора да као народ масовно одбије и тражи да се све то ПОНИШТИ. Иначе ће пострадати ЗАКОНИМА које сами признају. Грађани који мењају устав мора им се рећи да то не раде те се морају у том послу ЗАУСТАВИТИ и такви именовати.Ако народ не зна КО то ради онда то ради сам народ у име демократије и тешко таквом народу.Све што је глобално је од сатане и то народ мора знати.А глобално сатана уз помоћ света жели свој крвави глобални пир усред Србских земаља.Не браните републике и институције система.Не правите нарое сами продор глобализма дубоко у србске земље под окупацијом . напротив.Иначе ће вас све глобални екуменизам и светска демократија КАЗНИТИ и неће бити помоћи ни од куда ни од Бога Творца ни од Русије која има исти проблем и радо би нам помогла. Бојкот избора или ће народ добити још гору власт спрам глобалног циља.Паметном Србину и грађанину ДОСТА?

   Liked by 1 person

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.