Злочини над Србима

Навршило се 18 година од убиства 14 српских жетелаца у Старом Грацку. Починиоци злочина и даље непознати (!?)


23. јул 2017. НСПМ

У селу Старо Грацко код Липљана данас ће бити обележено 18 година од убиства 14 жетелаца српске националности.

Реч је о једном од најтежих злочина над Србима по доласку међународне мисије на Косово, који су починиле и даље непознате особе.

Убиство се догодило 23. јула 1999. године, а тзв. Специјално тужилаштво у Приштини (тј. сепаратистичке власти у привремено окупираној јужној српској покрајини КиМ, прим. ред. СРБског ФБРепортера) у мају ове године обуставило је истрагу о убиству 14 Срба, од којих је најмлађа жртва имала 17 година.

 

У нападу је на њиви током жетве 23. јула 1999. године из заседе убијено 14 Срба из Старог Грацка. Убијена су четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година.

Рафалима су на лицу места убијени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, затим Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Полиција УНМИК-а је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.

 

_________
Цео текст доступан на сајту НСПМ

1 reply »