ДРУШТВО

Зашто и коме смета професор Липковски (председник Националног просветног савета)?


Срђан Ного: Власт смењује професора Липковског зато што не жели да ћути

Кључни проблем зашто се смењује професор Липковски, председник Националног просветног савета, и поред његове критике на стварање босанског језика и то што не постоји сарадња државе и савета, јесте заправо критика савета на Закон о образовању и предлози измена које практично делегира целокупан савет – рекао је Срђан Ного данас на седници скупштинског Одбора за образовање.

„Морам да признам да мало завидим професору Липковском данас, јер захтев за његову смену износе представници владајуће већине, као што је господин Орлић. Међутим, ради јавности и ради онога што је изречено на седници, тј. констатација да професор Липковски никад није требао да буде на месту председника Националног просветног савета, морам да објасним зашто Двери подржавају професора Липковског и зашто власт жели да га смени.

Проф. Др Александар Липковски

Професор Липковски је врхунски образован стручњак који је био декан Математичког факултета и проректор Универзитета у Београду. Школовао се у Прагу и Москви, основно и средње образовање стекао је у Београду, док се за постдокторске студије усавршавао у Немачкој и Русији. Сарадник је Математичког института САНУ и председник је Друштва математичара Србије. Из ове биографије се види да се ради о једном беспрекорном стручњаку. Посебно је важно истаћи да је математика област у којој Србија свакако има и успеха и репутацију“  – рекао је Срђан Ного.

Он је додао да је зато логично да се постави питање, зашто смета професор Липковски.

„Вероватно зато што не жели да прећути ово што се дешава у нашем образовању, које се системски урушава од 2001.

Свака нова власт доноси нове реформе, које су на жалост до сада биле на штету квалитета образовања.

Национални просветни савет има дугу традицију. Задатак савета управо јесте да покуша да заустави негативне трендове да свака влада у систему образовања ради шта хоће, што наравно смета онима који желе да униште нашу просвету и образовање“ – истакао је народни посланик Двери, Ного.

Срђан Ного је још рекао да се факултетске дипломе штанцују на веома сумњив начин и упитао колико само народних посланика и јавних функционера има такву диплому?

„Национални просветни савет смета, јер има интегритет, као и председник Липковски. Кључни проблем зашто се смењује професор Липковски, и поред критике на стварање босанског језика и то што не постоји сарадња државе и савета, јесте заправо критика савета на Закон о образовању и предлози измена које практично делегира целокупан савет.

Професора Липковског подржало је 25 лица Националног просветног савета, који су уједно и представници најважнијих просветно-научних институција које ова земља има, а ви га смењујете“ – закључио је Ного и додао да образовање није дневно политичка ствар и требало би да можемо да издигнемо просвету и образовање изнад дневне политике.

Информативна служба Српског покрета Двери

2 replies »

 1. Професора Липковског смењују и због тога што је указао да је рад Министарства просвете и основних и средњих школа нелегалан што се огледа у следећем:
  — Поприличан број ученика је уписан на смерове у средњим школама у којима се ради по програму за дуално образовање. Све би било у реду да је закон који регулише дуално образовање донет. Нажалост тај закон ће бити у скупштинској процедури тек ове јесени. Другим речима имате противзаконит рад школа које школују ученике по програму за дуално образовање. Усуђујем се рећи да су и ученици и родитељи а и наствници преварени од стране Министарства просвете. Можда се неко сети да их тужи.
  — Преко 80% основних школа нема верификацију установе за рад. Рок за верификацију школа је био 3 године од усвајања претходног закона о основама система образовања односно требао је да буде завршен јуна 2016.
  — Преко 80% наставника у средњим школама и око 50% наставника основних школа је пред суспензијом лиценци за рад јер немају законима и правилницима предвиђен број сати стручног усавршавања (око 100 сати на петогодишњем нивоу). Основне и средње школе функционишу тако што директори који су задужени за контролу реченог не раде свој посао а Министарство и министар се не мешају у свој посао. Другим речима настава је у основним и средњим школама незаконита и родитељи а и јавност имају право да рад школа буде законит.
  — Министарство је расписало конкурс за промоцију дуалног образовања и на путу је да потроши 20 милиона динара а закон о дуалном образовањи још није донет. У вези реченог погледати сајт Министарства – секција конкурси. Сам конкурс је скандал своје врсте јер је очигледно намештен.
  — Министарство у реализацији неких пројеката функционише као НВО јер заобилази постојеће законе и понаша се као удружење. Пример за речено је конкурс за дигиталнр компетенције надтавника. Типичан рад. Министарства као НВО и кршење низа закона којима је уређен рад министарстава и јавних установа.

  Има тога још али треба приметити да у просвети важи закон омерте (закон ћутања) јер 4 репрезентативна синдиката ни да зуцну, просветни радници такође ћуте (ово је извучео од наставника после треће флаше пива) а још мање су спремни директори и секретари да причају јер ако зуцну губе посао.

  Добронамерни грађани и добронамернр политичке странке као Двери можда ће скупити храбрости да проговоре о безакоњу у просвети које у историји српске просвете на овом нивоу није забелржено.

  Министарство просвете вапи за ванредну управу.

  Liked by 1 person

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.