АКТУЕЛНО

„КОД ДРУЖБЫ“: Руска деца наступају и снимају филм у Бијељини


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић организовао је пријем за фолклорне уметнике из московске групе „Златна капија“ који негују руску и српску традиционалну и духовну музику на руском, српску и старословенском језику, као и за младе Русе из града Азов који реализују пројекат „Код дружбе“ у сарадњи са бијељинским Удружењем српско-руског пријатељства „Завет“.

Руски фолклорци одржали су заједнички концерт са СКУД-ом „Семберија“ у уторак 25. јула, на платоу испред Центра за културу, са почетком у 20 часова. Ова мешовита певачка група претходних десетак дана је у посети Србији, а у оквиру тог пута прихватили су и позив из Бијељине да наступе заједно са СКУД-ом „Семберија“.

– Да би се што боље упознали и зближили са Бијељинцима, гости из Москве су смјештени код омладинаца из нашег СКУД-а. Показаћемо им љепоте Бијељине и надам се да ће се угодно осјећати током боравка код нас, али и да ће бијељинска публика уживати на нашем заједничком концерту – навела је Бранка Марковић Савчић, директор СКУД-а „Семберија“, изражавајући уверење да ће ова посета бити увод у ширу културну сарадњу између Бијељине и руских градова.

У „Златној капији“ наступа четрдесеторо деце узраста од седам до шеснаест година, а у посети Бијељини борави 17 фолклораца и четири педагога.

Руководилац ансамбла Наталија Артјомова је, уз речи захвалности на гостопримству у Бијељини, најавила да ће на концерту пред Центром за културу представити руску традиционалну музику, као и да ће, уз песме СКУД-а „Семберија“ то бити мали празник словенске културе.

Друга група младих Руса такође борави код својих вршњака у Бијељини, настојећи да сазнају што више о српским породицама и њиховим обичајима, о чему снимају документарни филм. Премијера филма планирана је за децембар ове године, а филм ће бити преведен на српски, руски и енглески језик.

Градоначелник Мићић је гостима из Русије и младима из Бијељине пожелио да сачувају везе које ће успоставити овом приликом и да наставе да их развијају како би то била основа за даље повезивање између локалних заједница у две земље.

– Нека вам Бијељина остане у добром сјећању и испричајте у Русији да смо отворени за сарадњу са пријатељима из цијелог свијета, а Руси су свакако међу нама најближим народима и земљама – истакао је Мићић.

Руководитель проекта Антон Бабич, режиссер фильма Надежда Жеребило.
Информационную поддержку проекта в Сербии осуществляет СРБски ФБРепортер.

ПОВЕЗАНО:

*В Азове стартовал международный проект „КОД ДРУЖБЫ“ (программa „Дон Православный“)

*В городе Азов стартовал международный русско-сербский проект „Код дружбы“

*До свидания Россия! Здравствуй Сербия! Первый день проекта „Код Дружбы“ (фото) 

*Три дня русско-сербского проекта «Код дружбы»: С каждым шагом мы становимся всё ближе и роднее

*Четвертый день русско-сербского проекта «Код дружбы»

*„КОД ДРУЖБЫ“: „КОД ПРИЈАТЕЉСТВА“ у Бјељини

ИЗВОР: Наш аутор Наталья Пичурина и infobijeljina.com

28.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић