АКТУЕЛНО

СВЕТА ГОРА: Манастири на планини Атос – снимак CBS-а (видео)


ФБ страница Пријатељи манастира Хиландара

Манастири на планини Атос

Две године су требале екипи америчке телевизије CBS да би добила дозволу за посету једном од најсветијих места на свету, православним манастирима на гори Атос у Грчкој. Група од 20 манастира смештена је на литицама високо изнад Егејског мора већ столећима. У манастирима, познатим колективно као Света Гора или Врт Мајке Божије, свештеници проводе већину времена у молитви и намерно су изоловани од остатка свијета, „Женама није дозвољен приступ планини већ више од хиљаду година“, изјавио је Боб Симон, дописник CBSа. Иначе, сами узгајају храну.

„Свештеници овде проведу деценије без дана додира с вањским светом“

И сам долазак до манастира није нимало лаган посао. Прво морате доћи до Солуна. „Од Солуна вас чека дуга вожње, око три сата на путу који баш и није најбољи. Онда ћете доћи до места у којем можете узети трајект. Једини проблем је што је вода између тог места и Атоса веома узбуркана“, говори Симон. Његов сарадник остао је у том месту чак три дана, чекајући да се вода колико-толико смири да би могао путовати трајектом.

Ништа се није мијењало мање од Атоса

„Постоје места, шуме и планине које се нису мењале стотинама година. Али, кад је реч о насељеним местима, не верујем да постоји било које друго место на свету које се мењало мање од Атоса“ рекао је Симон, преноси CBS.

„Свештеници једино мисле на то да очувају ову планину и манастире, јер је то најсветије место на свету за њих. То је место где молитвени живот јесте ефектнији него било где друго.“

Пресвета Богородица Атонска

Можете погледати исти снимак са преводом на јутјубу Stamenko Mijatovic

29.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић