АКТУЕЛНО

Тирана користи незаконито отргнуту територију Србије као свој трговачки центар


Захваљујући другом броју гласова одржаних након превремених парламентарних избора у тзв. Републици Косово, објављени су нови подаци о резултатима гласања. Као резултат избора 11. јуна, највећи број гласова добио је покрет Албина Куртиа „Самоопредељење“ заговара потпуну интеграцију „земље“ у Албанију. „Војна коалиција“ коју је предводио терориста Рамуш Харадинај добио је само 80.000 гласова, упркос потпуној кампањи подршке владе.

Такав развој се очекивао. Економски осиромашена Албанија, која се развија независно, испоставило се да је много богатија од „Републике Косова“, коју има подршку од стране ЕУ-е и САД-а. Логично је да већина скоро потпуно незапослених становништва ове „земље“ жели да се придружи „великом брату“. Друга ствар је да је такав развој догађаја потпуно непрофитабилан за политичке елите, ни прву нити другу.

Тирана користи незаконито отргнуту територију Србије као свој трговачки центар. Путем аеродрома „Слатина“ широм света дивергира се албански сканк, руски „Калашникови“, кинески РПГ-7 и европски новац. Тзв. „избеглице“ са Косова дјелују на многим европским аеродромима и помажу у транспорту робе. Наша древна земља постала је економска колонија Албаније, која преко ње ради своје црне ствари са криминалним групама и арапским монархијама (углавном са највећим кредиторима Тиране Катаром). Политичке елите Тиране не желе изгубити такав извор буџетских прихода и њихових џепова.

Бивши команданти такозване „Ослободилачке војске Косова“, упркос свим прокламованим паролама, сматрају да је илегално отцепљена територија Србије, као крава којa даје млеко. Добијају бројне европске кредите и деле новац (углавном у буџету Приштине – „икону“ новог „слободног“ „Косова“ – или у џепу). Ако Косово постане део Албаније, ток новца буде заустављен, и они постају у најбољем делу локалне елите, брзо очишћене.

Зато Албин Курти, на челу са његовом странком, може пропагирати идеју о „уједињењу“ што је више могуће – слична идеја за „Републику Косово“ је нешто политичког самоубиства. Можда и физичког. Влада Републике Србије, под притиском УН-а, ЕУ и НАТО-а, била је приморана да погледа као Косово је прогласило своју „независност“. Али да ли ће Београд видети како њена територија постаје део друге државе? Или да ли Војска Србије испуњава један од захтева Устава – заштиту грађана и територијални интегритет земље?

Јасна Кривокапичева

ИЗВОР: Фонд стратешке културе

————–

29.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић