АКТУЕЛНО

76 година од злочина у Ливањском пољу: „Католичка црква темељно планирала усташки покољ 1941 – Убили 1.600 Срба, затрли српска села“


Потомци се сећају стравичног злочина над Србима у Ливањском пољу

Председник Удружења „Огњена Марија Ливањска“ Никола Петровић изјавио је поводом 76 година од усташког покоља над Србима у Ливањском пољу да је злочин над православним живљем темељно и дуго планиран и да је веома значајну улогу у томе имало католичко свештенство.

Он је у изјави за Срну рекао да је убиству 1.600 ливањских Срба и затирању бројних српских села и породица претходила опсежна припрема злочина од стране Католичке цркве.

– Они су имали веома значајну улогу. Пре самог покоља, жупници су, а знамо да је Католичка црква увек била добро организована, имали задатак да направе списак крашких јама на подручју Ливна као и да попишу живаљ и имовину. Па чак и пре него што је покољ почео знало се које ће православно имање припасти којем Хрвату – рекао је Петровић.

Он је нагласио да је сваки Хрват – комшија и учесник у покољу знао шта му припада и да је након покоља ушао у српску имовину.

– Они су у селима, попут Челебића, систематски поубијали мушкарце, а потом и жене, старце и децу, а онда узели нашу стоку као своју и почели обрађивати наше њиве као да су увек биле њихове – рекао је Петровић.

Говорећи о срамној улози Католичке цркве у покољу над Србима у Ливањском пољу у лето 1941. године Петровић је као пример навео фратра Срећка Перића.

– Он је у самостану Горица 1941. године позвао Хрвате тог Ливањског поља да кољу Србе рекавши: „Закољите прво моју сестру која је удата за Србина па дођите код мене да вам окајем грехе“ – подсетио је Петровић.

Према његовим речима, Католичка црква је, нажалост, увек служила као неко ко ће сносити грехе оних који су и пре 1941. године вршили злочине над Србима тог дела БиХ.

– У хришћанству се каже да ће човеку, ако се искрено покаје, бити опроштени сви грехови, међутим, постоје грехови за које нема опроштаја – сматра Петровић.

Он је нагласио да није важно колико ће људи данас бити на помену жртвама у Спомен-капели Свете великомученице Марине у Ливну, јер су Срби тог краја давно пребољели „квантитет“ и чињеницу да су од 40 одсто у укупном броју становника колико их је било 1941. године сведени на једва два одсто, већ је изнад свега важно његовати културу сећања и духовно јачати.

Стравичан злочин

Лета 1941. године, а највише у данима око Огњене Марије, коју Српска православна црква помиње и слави данас, усташе су побиле више од 1.600 Срба Ливањског поља. Велики број њих су живи бачени у јаме Динаре, Голије, Старетине, Тушнице, Камешнице да тамо умиру данима, а тих дана заувек су нестале целе српске породице и потпуно затрвена српска села. Након педесет година, 1991. године, потомци су извадили мошти страдалника из већине јама и сахранили их у Спомен-капели саграђеној у порти ливањске православне цркве, али су само годину дана касније оскрнављене, а православна црква запаљена. Епархија бихаћко-петровачка, Парохија ливањска и потомци страдалника обновили су Спомен-капелу и поново у крипту положили мошти мученика.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————–

30.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. НИКАДА ЗАБОРАВИТИ НИКАДА ОПРОСТИТИ ИЗА СВЕГА СТОЈИ ватикан И усташе УМЕСТО ДА СЕ ТУЖИ ватикан И ТЗВ ндх ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБСКИМ НАРОДОМ ТЗВ СРБСКИ ПАТРИЈАХ ИРИНЕЈ ВОДИ РАЗГОВОР СА папом А ТЗВ МЕШОВИТА КОМИСИЈА ЈЕ НАШЛА ДА ЈЕ РАТНИ зликовац алојзије степинац ПО ЊИМА ПОСТАО ЊИХОВ СВЕТАЦ СРБСКОМ НАРОДУ ЈЕ БИЛО ЗАБРАЊЕЊО ДА О ТОМЕ ПРИЧА ЈЕР ПО комунистима партизани апатини ВРЕДЂА НЕКАКВО ЛАЖНО БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО ЈА ЈЕДИНО ИМАМ ПОВЕРЕЊЕ У НАШЕ ЧЕСТИТЕ ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА НАУМА МАКСИМА НИКОЛАЈА И МКНАХИЊЕ И КАЛУДЂЕРЕ ЕРП И КИМ У ПРОГОНОНСТВУ И У РАВНОГОРСКИ ПОКРЕТ У ОТАЏБИНИ СССС

    Liked by 1 person

  2. Хрватима више не смемо ни да опраштамо нити да заборављамо,ни једну једину жртву,ма како нас наша Православна вера обавезивала.Јер просто они користе ту машу верску толерантност да би нас до краја уништили.

    Liked by 1 person