АКТУЕЛНО

Путин: 755 америчких дипломата да напусти Русију


„Више од 750 америчких дипломата ће морати да напусти Русију као резултат властите политике Вашингтона“, рекао је руски председник Владимир Путин у интервјуу за ТВ канал „Русија 1“.

„Америчкa страна је направила потез, што је важно за напоменути, да није била изазвана ничим, да погорша руско-америчке односе. То укључује незаконита ограничења, покушаje да утиче на друге државе у свету, укључујући и наше савезнике који су заинтересовани за развој и одржавање односа са Русијом“, рекао је Путин.

„Чекали смо дуго времена да би се можда нешто променило на боље. Имали смо наду да ће се ситуација променити. Али, изгледа да се то неће променити у блиској будућности. Одлучио сам да је време да покажемо да нећемо оставити ништа без одговора“, нагласио је руски председник.

Раније ове недеље, након што је Конгрес САД одобрио нове санкције против Русије, Ирана и Северне Кореје, Министарство спољних послова је објавило да је Москва саопштила Вашингтону да ће смањити број дипломатског особља САД у Русији на 455 особа.

Број америчког дипломатског особља у Русији се смањује како би био једнак броју руских дипломата у САД до 1. септембра. До сада је број дипломата САД у Русији „увелико премашивао“ број особља амбасаде Русије у САД, саошптило је Министарство.

Дипломатска мисија САД у Русији обухвата више од 1.200 особа.

„Из перспективе радно-дипломатске мисије, мера је прилично осетљива“, рекао је Путин.

Руски лидер је додао да постоји велики број „важних сфера сарадње“ између Москве и Вашингтона, а за које се нада да неће патити због америчке анти-руске политике.

„Оне углавном укључују заједничку борбу против тероризма, обавезе у контроли нуклеарног наоружања, космичке пројекте, више него економске односе“, рекао је Путин.

Москва има много већу трговину и економске односе са Кином, ЕУ и другим земљама него са САД, додао је председник.

Путин је, међутим, нагласио да су Москва и Вашингтон недавно постигли „конкретне“ резултате у деескалацији кризе у ратом разореној Сирији, а што је у интересу целог Блиског истока.

„Ми такође радимо заједно у борби против илегалних миграција и организованог криминала у ширем смислу. Ту су и питања сајбер криминала“, истакао је Путин, те је додао заједничке руско-америчке научне пројекте у космосу, као што су планови да се заједнички истражи Венера.

„Главна ствар је, да имамо вишеструку сарадњу у многим областима. Наравно, Москва има много тога да каже и постоји велики број области сарадње у којима бисмо потенцијално могли обуставити сарадњу и што би било осетљиво за америчку страну. Али мислим да не би требало то да радимо. То би нашкодило развоју међународних односа. Надам се да неће доћи до те тачке. Данас, ја сам против тога“, резимирао је председник Путин.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији – из минута у минут

ИЗВОР:  ВОСТОКРТ

—————

30.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Ломити и иништавати мале и велике није исто.Санкције би сметале да нема алтернативе.Данас то није случај.Америка је била док су је водили добри људи.Данас то није јер је води неко други,и нико незна куд.

    Свиђа ми се