АКТУЕЛНО

РЕПУБЛИКА СРПСКА: Сјећање на страдање српског становништва у Трнову (ВИДЕО)


У Трнову је обиљежено 25 година од злочина припадника удружених муслиманских и хрватских формација који су на убили 124 српска цивила.

У нападу муслиманских формација на Трново у јулу 1992. године на велики православни празник Огњену Марију међу убијеним цивилима скоро половина су биле жене – 48, те четворо дјеце, од којих је најмлађи Милун Тешановић имао само 15 мјесеци. Тијела њих 11 још нису пронађена.

Потпредсједник Организације породица погинулих, заробљених и несталих лица Трнова Горан Тимотија изјавио је Срни да ће обиљежавање страдања српског становништва у Трнову почети парастосом свим жртвама у Храму Светог Ђорђа и полагањем вијенаца у спомен-капели у порти храма.

Након тога је предвиђено обраћање званичника, а традиционално ће бити положено цвијеће и запаљене свијеће и на спомен-обиљежје на превоју Рогој подигнутом за 186 борца Војске Републике Српске из Трнова, Калиновика, Гацка и Билеће који су страдали бранећи становнике Трнова.

Тимотија, који је у рату изгубио оца и ујака, констатује да још нема правде за настрадале јер до сада нико није одговорао за почињене злочине над српским становништвом у Трнову, мада се пред Судом БиХ води процес против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе.

Према његовим ријечима, у БиХ је на дјелу селективна правда, односно процесуирају се ратни злочини само над Бошњацима, док за страдања Срба нема слуха.

„Ријеч је о устаљеној пракси у БиХ – да се српске жртве минимизирају и негирају, а истичу муслиманске“, констатовао је Тимотија.

Јединице Војске Републике Српске су 12. јула 1993. године ослободиле Трново, гдје су затекле само згаришта и рушевине, јер је 98 српских села уништено, као и сви привредни објекти. Око 80 одсто стамбеног и привредног фонда било је порушено.

Према броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Извор: РТС, СРНА, РТРС

——————–

30.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »