ДРУШТВО

Ко дестабилизује Универзитет у КМ? Писмо министра просвете ректору и отпоздрав на писмо


 Након што се дигла велика прашина око тога да ли Влада Србије планира увођење „привремених мера“ на Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, огласио се министар просвете Младен Шарчевић.

Претходна вест: ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: „Привремене мере“ на Универзитету у Приштини?

31.7.2017.
Извори: ВестиСајт универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици

У писму упућеном ректору Срећку Милачићу, министар просвете Младен Шарчевић је казао да не следе никакве статусне промене, већ да су забринути због њега лично.

– Желим да Вас информишем да не следе статусне промене у раду и постојању Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, међутим, на основу става људи који живе и раде у том подручју (локалне самоуправе, студентске организације) имамо разлога да будемо забринути када је у питању вршење дужности, послова и задатака ректора – Вас лично.

Током идуће недеље водиће се разговори на ту тему, а ја процењујем да у овом тренутклу није неопходно заказивати састанак са деканима јер сам их ја већ лично контактирао и обавио разговор са њима.

Овим путем Вас такође обавештавам да је планирано да се радни састанак одржи почетком септембра у Косовској Митровици – написао је министар Шарчевић у допису ректорату Универзитета у Приштини.

У одговору Милачић, пак,  упире прстом у шефа Канцеларија за Косово и Метохију Марка Ђурића и тврди да је марта 2016. „злоупотребио положај тадашњег министра просвете Срђана Вербића, у покушају да без икаквих оправданих разлога на Универзитету покрене поступак увођења ‘привремених мера’ и организованих промена“.

– Крајње је неприхватљиво и непримерено да у том обраћању као разлог Ваше забринутости за вршење дужности Ректора Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици не наводите никакве конкретне чињенице, нити доказе којима би те тврдње требало да буду поткрепљене, а које би евентуално могле бити Законом о високом образовању Републике Србије и Статутом Универзитета прописани разлози за престанак дужности ректора.

Основано претпостављам да је разлог оваквог Вашег става нетачно информисање, а тиме и покушај Ваше злоупотребе од стране в.д. директора Канцеларије за Косово и Метохију господина Марка Ђурића, који је на сличан начин поступио и марта 2016. године, злоупотребивши положај тадашњег министра просвете господина Вербића у покушају да без икаквих оправданих разлога на Универзитету покрене поступак увођења „привремених мера“ и организованих промена.

Поштовани министре, позивам Вас да што је пре могуће посетите Универзитет, још једном сагледате све чињенице и у дијалогу са органима управљања Универзитета у Приштини и академском заједницом Универтзитета отклонимо све неспоразуме, без вештачког изазивања криза и протеста, јер нам је стабилност генерално на подручју КиМ, а нарочито на Универзитету, преко потребна – навео је у одговору професор др Срећко Милачић.

Канцеларија за Косово и Метохију за сада се није огласила овим поводом.