АКТУЕЛНО

МИНИСТАР ВОЈНИ: Војна обука за све грађане!


Министар Александар Вулин најавио увођење могућих новина у концепт националне одбране. Идеја да се најшире становништво обучи вештинама корисним за одбрану земље. Процес војне обуке требало би да прођу и грађани који нису припадници војске – најавио је у понедељак министар одбране Александар Вулин.

Током посете Команди за обуку Војске Србије у београдској касарни „Топчидер“, он је нагласио да су сви напори Министарства, Генералштаба и његових команди недовољни без помоћи читаве државе и друштва.

– Морамо да нађемо начине да поново у процес обуке уведемо и оне који нису припадници војске. Ниједна армија на свету није довољно бројна и ниједна није довољно спремна за изазове, уколико не постоји подршка читавог становништва и свих грађана – навео је Вулин, а пренело Министарство одбране.

Вулин је навео да „мора да се размишља о начинима и механизмима како да се врати обученост грађана“. Он се заложио да се врате одређени курсеви и технике по којима би се најшире становништво поново обучавало свим вештинама и знањима потребним за одбрану земље.

Ова иницијатива из Министарства одбране стигла је после дефинитивног одустајања државе да поново активира обавезу служења војног рока у Србији. Деценијска либерализација одласка у касарне и професионализација армије изнедрила је први пут у историји нашег народа готово целу генерацију младих који су у живот ступили без икаквих војних знања.

Реч је о најмање 200.000 пунолетних младића који су од 2000. године до данас дуг држави одужили служењем у цивилу, односно којима је упис у војну евиденцију била једина обавеза. То је драстично ослабило резервни састав, који у случају оружаног сукоба има обавезу да стане под ратну заставу.

– О поновном увођењу војног рока није постигнут компромис у друштву, а уз то овај подухват би коштао превише – најмање 70 милијарди динара – указују у Војсци Србије. – Постоји, међутим, потреба да се шири слојеви становништва оспособе не само за одбрану земље, већ и за реаговање у ванредним ситуацијама и елементарним непогодама.

Једна од могућности за приближавање војске и младих јесте реактивирање некадашњег школског предмета одбрана и заштита. Врата овој врсти војног оспособљавања отворена су изменама и допунама Закона о одбрани и војсци из 2014. године, у којима је своје место нашла и одредба о увођењу наставе на којој би старији средњошколци стицали основна знања о систему одбране.

НАПУШТЕНА ПРЕДВОЈНИЧКА

Генерације из седамдесетих и осамдесетих година памте лаку војну обуку коју су прошли кроз наставу у средњим школама и гимназијама. Предмет одбрана и заштита својевремено је био изданак предвојничке обуке, а у домаћи школски систем уведен је крајем шездесетих година. На овим часовима ђаци прве и друге године учили су организацију армије, основе њене доктрине, спољнополитичка опредељења… План и програм подразумевао је и руковање пушком, бомбом, па чак и логоровања. Овај концепт напуштен је почетком деведесетих, а многи сматрају да би у савременим условима био – непримењив и бескористан.

КРАЋИ КУРСЕВИ, ПОСЕТА КАСАРНАМА

Стицање војних способности грађана тема је којом се војни стратези баве деценијама. У средишту досадашњих концепата била је идеја да би сваки грађанин, посебно мушког пола, требало да прође макар основну пешадијску обуку. Визије ових тренинга ишле су ка курсевима организованим кроз краће боравке у касарни, и са одређеним стимулацијама. Млади би савладавали и задатке из домена цивилне заштите, спасавања, евакуација…

 

ИЗВОР: НОВОСТИ

————-

1.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Је ли то говори онај што је побегао од служења војног рока?
    Да ли ће то дати лични пример и служити 6 месеци у касарни? Питајте га па да видомо да ли да се одазовемо…
    Мајко света Србија је пукча ко тиква.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.