Језик

МИЛОШ КОВАЧЕВИЋ: „Мур очигледно мисли да је дошао међу афричка племена“ (ВИДЕО)


Проф. др Милош Ковачевић

Поводом става Џонатана Мура да су Бошњаци у Републици Српској дискриминисани због тога што у Уставу српске уместо „босански“, пише „језик бошњачког народа“, те изјаве да сваки народ на свету има право да језик назове како хоће, реаговала је академска заједница у Србији, наводећи да Мур очигледно мисли да је дошао међу афричка племена. Муру саветују да се, када је реч о језику, бар упозна са политиком организације из које долази.

Ако Џонатан Мур покаже где у међународном праву пише да свако језик који говори може да назове како хоће, лингвиста Милош Ковачевић каже да би Српска одмах требало да призна „босански језик“. Муру предлаже и да се распита о наводном речнику босанског језика из 18. века, наводећи да је реч о много старијем документу чији писац сам каже да пише на српском а којем су муслимани касније променили насловницу.

– Друга неистина је да је негде у Фојници пронашао Речник босанског језика из 18. века. Очито је реч о речнику Мухамеда Хеваија Ускуфија из 1660. који су муслимани намерно фалсификовали. И Ако Мур нађе да тај речник заиста у самом називу има „босански“, такође ће Република Српска признати „босански језик“ – каже Ковачевић.

Назвати језик бошњачког народа босанским једнако је као да Aустријанци свој језик назову аустријски, каже Ковачевић. Позадина стварања босанског језика чак и нема ништа са лингивистиком, већ, како каже, са политиком.

– У име српске филологије хајде да кажемо да су Српска академија наука и Одбор за стандардизацију издали саопштење о босанском језику у којем је наведено да је босански језик политичка творевина смишљена с циљем да се створи унитарна БиХ у којој не би било ни Срба, ни српског језика. Исто тако, црногорски језик је језик који нити може да постоји, нити ће икад постојати, што чак и сами Американци потврђују – каже Ковачевић.

Муру и свима који држе придике, Ковачевић саветује да, кад идући пут дођу, донесу са собом чланове закона на које се позивају.

ИЗВОР: РТРС

——————

3.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић