АКТУЕЛНО

ОЛУЈА – „Боровић, Селак и Вандић бомбардовали српске избеглице уз благослов Загреба“


Имена хрватских пилота који су бомбардовали колоне српских избеглица на територији БиХ позната су хрватском правосуђу, али оно одбија да их процесурира и казни.

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац за ЕуроБлиц открива да о злочинима Хрватске војске за време акције „Олуја“ већ дуго размењује информације са Тужилаштвом БиХ које је, према његовим речима, отворило кривични предмет против 42 лица.

Међутим, Штрбац истиче да власти Хрватске на сваком кораку саботирају истрагу о злочинима ХВ на Петровачкој цести, у Сводни код Новог Града, као и у близини граничног прелаза код Двора на Уни где је, према до сада прикупљеним подацима, почетком августа 1995. убијено најмање 13 српских цивила, док их је око 100 теже и лакше рањено.

– Имао сам прилику да незванично „прелетим“ по поверљивим документима хрватске војске о узлетима њихових борбених авиона МИГ-21 7. и 8. августа 1995, где се прецизно наводе локације с којих су узлетали, опис борбених мисија и бомбардовања српских „моторизованих и оклопних колона“ код Бравска и Сводне. Пилоти који су учествовали у тим „борбеним“ задацима – а заправо се радило о ракетирању колона немоћних српских избеглица – били су Данијел Боровић, Иван Селак и Ивица Вандић – тврди Штрбац.

Под посебним истражним радњама 27 особа

Штрбац каже да су претходних година у канцеларији „Веритаса“ у Београду често боравили истражиоци Тужилаштва БиХ те да су, према његовим ријечима, показивали велико интересовање за злочине које су регуларне хрватске снаге починиле над Србима на територији БиХ.

– Прошле године смо из Тужилаштва БиХ добили информацију да истрага о злочину на Петровачкој цести, Сводни и Двору на Уни још траје, као и да се под посебним истражним радњама налази 27 особа, док се још 15 налази у фази пријаве. Проблем око подизања оптужница је у томе што Хрватска не дозвољава приступ својим архивама тако да су бројни докази, као и имена налогодаваца и извршилаца злочина и даље недоступни – каже Штрбац.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић тврди да Загреб покушава све како би заштитио наредбодавце и починиоце злочина који су на подручју западнокрајишких општина  почињени над српским избеглицама из Хрватске.

– Иако постоји потписани протокол о сарадњи тужилаштава БиХ и Хрватске у процесуирању ратних злочина, Загреб то упорно крши. Хрвати такође не поштују ни међународне споразуме о узајамној правној помоћи и своје држављане не желе да процесуирају за ратни злочин који су починили на територији друге државе – каже Којић.

На Петровачкој цести убијено 9 цивила

Којић каже да је у бомбардовању колоне српских избеглица из некадашње Републике Српске Крајине 7. августа 1995. на Петровачкој цести, у близини села Бравско, убијено 9 цивила, међу њима четворо деце у узрасту од 6 до 13 година.

– Већ сљедећег дана, 8. августа, хрватски авиони напали су колону српских избеглица у Сводни код Новог Града, гдје је убијено троје и рањено неколико десетина несрећника који су бежали из РСК. Хрватске и бошњачке снаге 7. августа починиле су злочин и код Двора на Уни, када су пресекли колону српских избеглица и стрељали најмање једног заробљеника. Тужилачки и истражни органи Републике Српске предали су обимну документацију хрватском правосуђу о тим злочинима, али званични Загреб, очигледно, не жели да казни одговорне – каже Којић.

Прикривање злочина

О покушајима Хрватске да прикрије злочине које су њени војници починили над Србима у БиХ за време „Олује“ и у каснијим акцијама „Јужни потез“ и „Маестрал“, најбоље сведочи признање пензионисаног хрватског генерала Љубе Ћесића Ројса.

Гостујући у једној телевизијској емисији, он је у новембру прошле године признао да је лично, поступајући по наређењу некадашњег министра унутрашњих послова Гојка Шушка, запалио на десетине хиљада докумената који се односе на акције хрватске војске у западном делу БиХ.

Извор: Блиц/РТРС

—————

3.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

  1. ОТЕТО ЈЕ ПРОКЛЕТО НЕК ЗНАЈУ ДОБРО ТО рвати ОСВЕТИЋЕМО СВЕ ОД КОСОВА МЕТОХИЈЕ ПРЕКО ШЕКУЛАРА УЗДУЖ И ШИРОМ ДО РАВНИХ КОТАРА А ПОРУКА ЗА ТЗВ СРБИЈАНСКУ полицију ДОБРО ЧУВАЈТЕ ТЗВ усташку амбасаду У ОКУПИРАНОМ БЕОГРАДУ ПРИЗНАЛИ СТЕ комунистичке тзв границе ИЗМЕДЂУ МЕНЕ И ВАС СУ ДВА РАЗЛИЧИТА СВЕТА И МОЈЕ БРАЋЕ ЧЕТНИКА И СЕСТАРА ЧЕТНИКИЊА

    Свиђа ми се