АКТУЕЛНО

ХРВАТСКА: Кривична пријава за злочине над српским цивилима у „Олуји“


Акција „Олуја“ (Фото: veritas.org.rs)

Центар за суочавање с прошлошћу „Документа“ из Хрватске поднио је данас Државном тужилаштву кривичну пријаву за почињене злочине над српским цивилима у Уздољу код Книна и оближњим засеоцима од 5. до 8. августа 1995. године.

У пријави, поднесеној на дан обиљежавања 22 године од почетка војне акције „Олуја“, наводи се да су тројица припадника Хрватске војске 6. августа 1995. у селу Уздоље код Книна затекли осморо беспомоћних, безопасних и старих српских цивила.

„Након застрашивања, псовки и пријетњи један од војника је пуцао на групу стараца и том приликом усмртио Милицу Шаре, Стеву Берића, Јању Берић, Ђурђију Берић, Крсту Шару, Милоша Ћосића и Јандрију Шару. Једна особа је преживјела, те успјела побјећи. Сава Шаре убијена је на кућном прагу“, наводи се у пријави.

„Документа“ тврде да су истог дана непознати припадници Хрватске војске у Врбнику, једном од заселака тада општине Орлић, 6. августа 1995. убили цивиле Лазу Дамјанића, а у засеоку Зарићи Предрага Зарића, преносе хрватски медији.

У пријави се подсјећа да је првостепеном пресудом Међународног кривичног суда за ратне злочине у бившој Југославији /МКСЈ/ утврђено да су у тадашњим општинама Доњи Лапац, Ервеник, Грачац, Кистање, Книн и Орлић припадници Хрватских оружаних снага и Специјалне полиције починили више од 40 убистава и дјела нехуманог и окрутног поступања.

„Првостепеном пресудом у случају генерала Ивана Чермака и правоснажном пресудом из 2012. године ослобођени су кривице генерали Анте Готовина и Младен Маркач, а МКСЈ је наставак кривичног прогона за недвосмислено почињена кривична дјела оставио правосуђу Хрватске“, наводи „Документа“.

Из овог центра подсјећају да су надлежна државна тужилаштва подигла тек три оптужнице, док су хрватски судови до сада донијели двије правоснажне пресуде за ратне злочине.

„Документа“ Државном тужилаштву предлаже да на основу њихове пријаве прикупе информације и доказе, те да након тога против непознатих починилаца ових злочина спроведу истрагу и подигну оптужницу.

Хрватска војно-полицијска акција „Олуја“, у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО-а, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 људи, махом цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна и сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано око 200.000 Срба са својих вјековних огњишта.

 

Извор: Срна/РТРС

—————-

4.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »