АКТУЕЛНО

КИНА: ЗЕМЉОТРЕС – 7 „Рихтера“, преко сто мртвих, хиљаде повређених, оштећено 130.000 кућа (видео)


Земљотрес јачине 6,6 степени по Рихтеровој скали погодио је данас западни део Кине, саопштио је Амерички геолошки завод, а страхује се да је погинуло око стотину људи, док је на хиљаде повређено, јавља АФП.

Епицентар земљотреса је био 200 километара северозападно од Гуангјуана, у Сечуану, и догодио се на дубини од 32 километра, пренео је Ројтерс.

Државна новинска агенција објавила је да је јачина земљотреса била 7 степени Рихтерове скале.

На основу првих процена, кинеска Национална комисија за ванредне ситуације саопштила је да је у земљотресу у забаченом региону у провинцији Сечуан оштећено око 130.000 кућа, преноси француска агенција.

Званична кинеска новинска агенција Синхуа јавила је да је пет особа смртно страдало, док је 60 људи повређено, међу којима је 30 њих у критичном стању, али кинеска Национална комисија процењује да је чак око сто људи погинуло, на основу пописа становништва из 2010. у том планинском, оскудно насељеном крају.

Епицентар земљотреса је био 200 километара северозападно од Гуангјуана, у Сечуану, и догодио се на дубини од 32 километра, пренео је Ројтерс.

Синхуа извештава да је услед земљотреса дошло до оштећења на појединим објектима и да су власти организовале млађе људе да помогну у еваукацији мањег броја становника у округу Ђиужаигоу.

Више од 600 ватрогасаца и војника распоређено је у погођеној области, преноси лист „Пипл’с дејли“ (People`s Daily).

Друштво Црвеног крста Кине саопштило је да је распоредило стручњаке за ванредне ситуације и волонтере ради пружања помоћи угроженом становништву.

„Земљотрес се догодио током ноћи, комуникационе линије и струја су у прекиду, а људи су свакако у шоку и страху“, рекла је Гвендлин Панг, портпаролка Међународног савеза Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Кини.

Према њеним речима, требаће времена да се утврде тачне размере штете и број жртава.

Земљотрес се догодио око 21:20 сати по локалном времену, односно око 13:20 по гриничком времену, недалеко од места на којем је снажан земљотрес од 8.0 степени по Рихтеровој скали 2008. погодио исто подручје, при чему је 87.000 људи нестало или погинуло.

Погођени регион – округ Ђиужаигоу – један је од најпознатијих националних паркова у Кини, познат по језерима, а уписан је и у Унескову листу светске баштине.

Више од 38.000 људи посетило је данас то туристичко место, наводи Синхуа.

Власница тамошњег ресторана Танг Сешенг побегла је из свог објекта након што је осетила да јој тло испод ногу подрхтава.

„Била сам у Ђиужаигоуу и када се тамо 2008. године догодио последњи велики земљотрес, па сам знала шта је то. Овог пута се осетило чак и јаче“, рекла је она у телефонској изјави француској агенцији.

Како је навела, људи су изашли из кућа и сели на велики трг у центру места, далеко од високих зграда, бојећи се да се врате унутра из страха да се зидови не обруше.

Многи су, каже, седели и у аутомобилима, верујући да је тамо безбедније.

„Људи нису смели да се врате по новац нити одећу, сви смо само истрчали напоље“, каже ова мештанка.

Кину често погађају земљотреси, поготову њене планинске заапдне и југозападне области.

Раније данас, у клизишту услед облиних киша погинуло је најмање 24 људи у другом, такође планинском региону Сечуана, на југу Ченгдуа, напомиње француска агенција.

ДАЧИЋ УПУТИО ТЕЛЕГРАМ САУЧЕШЋА КИНИ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је данас телеграм саучешћа министру спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиу поводом изгубљених живота у земљотресу који је погодио кинеску провинцију Сечуан.

„Дубоко ме је потресла вест о настрадалима и великом броју повређених у земљотресу који је погодио вашу земљу.

Користим прилику да Вама и пријатељском народу Кине, у име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје лично име, упутим изразе најискренијег саучешћа“, наводи се у телеграму, саопштило је Министарство спољних послова.

У овим тешким тренуцима, дубоко саосећамо са породицама које су изгубиле своје највољеније“, наводи се у телеграму саучешћа шефа српске дипломатије Ивице Дачића.

****

***

***

***

***

 

ИЗВОР: НОВОСТИ, rt.com

————–

8.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић