АКТУЕЛНО

Каракас: Меркосур постаје средство за политички прогон Венецуеле, као што је некад прогоњена Куба


ВЕНЕЦУЕЛА ОДБАЦИЛА СТАВОВЕ МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА АРГЕНТИНЕ, БРАЗИЛА, ПАРАГВАЈА И УРУГВАЈА

  • „Ово је други пут за мање од годину дана да неправедно покушавају да изопште Венецуелу из ове организације, служећи се лажним аргументима далеким од закона, што је јасан показатељ интервенционистичких намера министара иностраних послова новог тројног савеза, као и истинских политичких намера које их покрећу”
  • Једина влада на коју би правно гледано могао да се примени Протокол из Ушуаје је она која данас лоше влада Бразилом, на чијем челу су трагикомични припадници економске и парламентарне мафије који чак не уживају ни легитимност избора

БОЛИВАРСКА Република Венецуела протестује и оштро се противи Декларацији потписаној од стране министара иностраних послова Аргентине, Бразила, Парагваја и Уругваја 05. августа 2017. у Сао Паолу, у Бразилу, са намером да на Венецуелу бесправно примене Протокол из Ушуаје о Демократској обавези у Меркосуру.

Боливарска Република Венецуела упозорава народе света на брутално уплитање оних који изврћу правни систем са циљем да изазову интервенције, којима се крше основна начела међународног права. Злобни анти-интеграционистички интереси претворили су Меркосур у један орган за политички прогон Венецуеле, тиме настављајући илегалним путем и путем политичке нетолеранције, сличним оном којим је прошла Република Куба 60-тих година прошлог века.

Венецуела потврђује и истиче да је примена Протокола из Ушуаје незаконита јер се заснива на лажним и нелегитимним претпоставкама, које нису у складу са оквирима законских норми.

Ово је други пут за мање од годину дана да неправедно покушавају да изопште Венецуелу из ове организације, служећи се лажним аргументима далеким од закона, што је јасан показатељ интервенционистичких намера министара иностраних послова новог тројног савеза, као и истинских политичких намера које их покрећу.

Историја ће упамтити имена ових председника и министара спољних послова који су донели ову абнормалну и нелегалну одлуку.

Декларација четири министра иностраних послова од 01. априла 2017, која је наведена као преамбула овог данашњег саопштења, није у складу са Протоколом из Ушуаје, нити начелима међународног права или оснивачким правилником Меркосура; напротив, представља корупцију интегритета правног и организационог система који тражи начин да успостави медијску матрицу којом ће се наћи изговор за неправедне санкције, без правног основа, а које нису дефинисане конститутивним статутом организације.

Неопходно је указати међународној заједници на неистине поводом наводне незаинтересованости Венецуеле да учествује на састанку за проналажење конструктивних решења прилагођених нормама.

Боливарска Република Венецуела је, опширно и на одговарајући начин, путем званичног дописа министра иностраних послова од 27. јула 2017, потврдила своју спремност на искрен дијалог и том приликом предложила да се у првој недељи августа одржи састанак у Каракасу, у складу са принципима међународног права и обостраног поштовања, и уз дужно признавање жалбе коју је Венецуела уложила против земаља чланица и њеног статуса као пуноправног члана те организације; а никада у светлу претензија које се тичу примене Протокола из Ушуаје.

Уколико би дошло до дебате о принципима и заштити демократије, онда би владе које данас осуђују Венецуелу биле те које би морале да се „правдају” због тога што нису доказале своју посвећеност регионалном демократском наслеђу, путем Протокола из Ушуаје I и Ушуаје II; у којима је, успут, Венецуела као земља чланица Меркосура једина спровела интерне процедуре како би их претворила у важеће позитивно право које је део уставног поретка.

Једина влада на коју би правно гледано могао да се примени Протокол из Ушуаје је она која данас лоше влада Бразилом, на чијем челу су трагикомични припадници економске и парламентарне мафије који чак не уживају ни легитимност гласања, што је супротно Влади председника Николаса Мадура и нашој новој и сувереној Националној уставотворној скупштини, која је оформљена уз пуну подршку народа који стреми миру.

Боливарска Република Венецуела, верна свом интеграционистичком позиву наслеђеном од команданта Уга Чавеза, поново позива на здрав разум, залажући се за поштовање на самоопредељење наших народа, тражећи поштовање начела међународног права и захтевајући обуставу свих противправних поступака узнемиравања на штету права Венецуеле као земље чланице Меркосура и слободног, независног и сувереног народа наше Америке.

Нико и ништа нас не може искључити из Меркосура без правног основа. Венецуела је Меркосур јер се налази у срцима његових народа и неће нас спречити да наставимо борбу за правду и ослобођење милиона становника.

ИЗВОР: ФАКТИ

————–

10.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.