АКТУЕЛНО

Субвенције Ер Србији 40 пута веће од „профита“ – Ако Етихад оде српски народ ће морати да плати 40 милиона долара?


фото: Ekonomist

  • Авиокомпанија Владе Србије и Етихада остварила добит од 900.000 евра уз дотације државе од 40 милиона евра
  • Током 2015. и 2016. године Етихад позајмљивао Ер Србији новац уз високе камате, а само на провизијама узео осам милиона евра

Национални авиопревозник Ер Србија у 2016. забележио је добит од 105 милиона динара (око 900.000 евра) како је прекјуче саопштио менаџмент компаније, због чега је задовољство исказао и председник Надзорног одбора Синиша Мали.

Оно што Ер Србија није објавила је да је у току 2016. године примила субвенције од државе вредне 4,95 милијарди динара (око 40 милиона евра). Субвенције (које се књиже као пословни приход) су чиниле 14 одсто укупних прихода из пословања ове компаније од око 320 милиона евра који су били већи за пет одсто у односу на оне из 2015. године.

Упркос расту прихода из пословања и субвенција (које су била милијарду динара мање него у 2015) Ер Србија је забележила губитак из пословања од 309 милиона динара, наспрам добити из пословања од 487,7 милиона у 2015. години. Добит је остварена пре свега захваљујући ставци “остали приходи” од милијарду динара у којима су приходи од наплаћених пенала и наплаћена потраживања која су раније отписана.

Порез по стопи од 0,47 одсто

Национални авиопревозник у коме је држава власник 51 одсто, а Етихад ервејз из УАЕ 49 одсто је остварио добит пре опорезивања од 106,3 милиона динара, што је за четири пута мање него 2015. године. Ипак за разлику од 2015. у прошлој години Ер Србија је платила и порез на добит, али свега 499.000 динара или око 4.000 евра. Са пореским ослобођењима и пореским губицима, Ер Србија је платила порез на добит по ефективној пореској стопи од 0,47 одсто. Иначе стопа пореза на добит у Србији је 15 одсто. Уколико Ер Србија буде правила добит и у овој и наредне две године неће уплатити много више пореза с обзиром да има пореске губитке у износу од 16,16 милиона динара које може да искористи до 2020. године.

Према годишњем извештају који је потписан 28. фебруара 2017. године, а објављен тек јуче 9. августа, државна давања овој компанији према уговорима и одлукама Владе из 2014. године о конвертовању свих обавеза ЈАТ-а пре 2013. године на дан 31. децембра 2016. године износила су око 140 милиона евра.

У напоменама уз финансијске извештаје се наводи да је Ер Србија у 2016. години имала трошкове за судске спорове настале пре 2013. године на шта се односио део субвенција од 4,95 милијарди динара, али и још 935 милиона динара колико Ер Србија потражује од државе.

Од Србије јефтини кредити, од Етихада скупи

Како изгледа партнерство Етихада и Републике Србије у Ер Србији могу да илуструју и кредити које су оба власника одобрили овој компанији. Наиме, у септембру 2015. године фирма ЕА партнерс, фирма за посебне намене Етихада задужена за прикупљање новца на тржишту и финансијске пласмане основана у Холандији, је одобрила кредит Ер Србији од 56,5 милиона евра. Том приликом су наплаћени “трансакцијски трошкови” од целих 6,55 одсто или 3,7 милиона евра за колико је умањена сума коју је Ер Србија повукла. У мају 2016. године иста фирма је одобрила Ер Србији кредит од 63 милиона евра уз исту провизију од 6,55 одсто односно 4,1 милиона евра. Годишња каматна стопа на оба (петогодишња) кредита је 6,95 одсто уз квартално увећање од 0,17 одсто. Да би се стекла слика колико су то велике камате, о провизијама да не говоримо, илустративан је податак да је држава Србија преко Фонда за развој у јануару ове године одобрила Ер Србији кредит од 14 милиона евра по каматној стопи од 3,5 одсто.

Економисти указују да ови скупи кредити од стране власника компаније представљају класичан пример кориштења трансферних цена. Економиста Милан Ковачевић истиче да би држава требало да призна трошкове само за тржишну каматну стопу која се сада креће око два, три одсто, а да на остало плати порез на добит.

Извлачење пара из Србије

“Наши представници су у Наџорном одбору, они то није требало да дозволе, а опет Наџорни одбор одобрава одлуке о задуживању”, напомиње Ковачевић. Слично размишља и економиста Данило Шуковић који сматра да је Етихад “нашао златну коку коју черупа”. “Чланови Наџорног одбора су вероватно под политичким утицајем доносе одлуке које одговарају Етихаду и то је вероватно везано и задруге пројекте са Уједињеним арапским емиратима”, оцењује он.
Иначе обојица сматрају да држави и субвенцијама није место у компанији која се бави комерцијалним пословима на тржишту.

“Ако је добит 900.000 евра, а субвенције 40 милиона, Ер Србија је у великим проблемима и питам се шта било када тих субвенција не би било, а не би смело да их буде. Држава треба да успостави услове за псоловање ејднаке за све, а тржиште да одлучи ко је успешан, а ко не. Ипак политичари воле од тога да праве маркетинг и себи подижу рејтинг, а то на крају кошта грађане”, истиче Шуковић.

И Ковачевић напомиње да се од самог почетка ствара утисак да је национална авиокомпанија од кључне важности за целу нацију, што није случај.

“Треба донети неки закон којим би се прецизирало када и под којим условима држава може да улаже средства у компаније. Ми смо кренули у приватизацију, а онда држава улаже мало у Фијат, мало у Београд на води, мало у Ер Србију… При томе нигде нема студије изводљивости за неку инвестицију да се види да ли се и када то исплати. То је неодрживо у демократској држави”, закључује Ковачевић.

ИЗВОР: М. Обрадовић-ДАНАС

***

фото: novaekonomija.rs

OSI: Ер Србија у 2014. направила губитак од 67 милиона евра

Према финансијском извештају Ер Србије из 2014, та компанија годину је завршила са минусом од 67 милиона евра. Губици ове компаније покривају се из буџета Србије, а само у 2014. Влада је упумпала 69.318.442 евра у Ер Србију. Оно што је још горе јесте чињеница да се финасијки извештаји ове компаније чувају у строгој тајности, пише Open source investigations (OSI).

Етихад ервејз 2013. године потписао је уговор о стратешком партнерству са Владом Србије. Тада је покренута Ер Србија, а угашена је након скоро 70 година стара национална компанија ЈАТ ервејз. Вучић је говорио о годишњим губицима ЈАТ-а, а чињеница је да је та компанија пословала знатно боље него што сада послује Ер Србија, пише OSI.

Према споразуму који су потписале Влада Србије и Етихад, та компанија има 49 одсто удела као и право да пет година управља Ер Србијом. Такође, обе стране требало је да уложе 40 милиона долара у нову компаније, а сложили су се да свака даље обезбеди и финансирање у износу од 60 милиона долара.

Вучић је истицао да очекује да компанија постане профитабилна у року од годину дана, а у складу с тим у марту 2015. наведен је нето добит од 2.7 милиона евра за 2014. годину.

Међутим, како пише OSI, остварени резултат био је у ствари директна инвестиција Владе Србије.
За само годину дана, Вучићева влада упумпала је око 69 милиона евра у Ер Србију. У ствари, 40 милиона долара које је обећао Етихад нису инвестиција већ кредитна гаранција Владе Србије.

Према споразуму, током 2017. Етихад мора да покрије сразмеран део пословних губитака (49 %). Ако компанија са седиштем у УАЕ одлучи да напусти пројекат Ер Србија, српски народ ће морати да плати 40 милиона долара, наводи OSI.

Вучићеве лажи о Ер Србији

Вучић је тврдио да је ЈАТ остваривао значајне губитке, међутим то је била лаж.

Како тврди OSI у свом тексту, ЈАТ је у својој историји радио знатно боље него што Ер Србија тренутно послује. Губитак од 67 милиона евра у 2014. години много је гори него било која година у пословању ЈАТ-а.
Пре гашења 2013, ЈАТ је пријавио губитак од 7 милиона евра у 2009, 25.6 милиона евра у 2010, 30.4 милиона у 2011. и 32.6 милиона у 2012.

С друге стране, Ер Србија нема јавне финансијске извештаје, тачније ти извештаји познати су само малом броју људи. Такође, та компаније и Агенција за привредне регистре (АПР) крше законе Републике Србије јер не објављују финансијске извештаје у оквиру законског рока. Међутим, ниједан државни орган није реаговао на ову ситуацију.
Узгред, на сајтовима Ер Србије и АПР-а последњи објављени финансијски извештај је извештај ЈАТ-а из 2013. године.

Како наводи OSI, сам Вучић је покренуо партнерство Владе Србије и Етихада. А занимљива је чињеница да је председник Етихада Џејмс Хоган лични пријатељ оснивача лобистичке агенције Bell Pottinger чије је услуге користио управо Вучић. Хоган је почетком ове године добио отказ због лоших пословних резултата.

Поставља се питање шта ће се десити са Ер Србијом у 2017. години. Према поразуму потписаном између Владе Србије и Етихада, компанија је могла да рачуна на државне помоћи и субвенције до 31. децембра 2016. Да ли ће Етихад покрити половину губитака Ер Србије? Да ли ће Ер Србија банкротирати?

ИЗВОР: novaekonomija.rs

———————

10.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.