АКТУЕЛНО

„Изворна култура Словена 2017“: „Словенство у уметности“ – међународна научна конференција у Словачкој (видео)


У петак, 30. јуна 2017. године, у историјским просторима Жупанијског дома у Нитри, одржан је наставак прошлогодишње успешне међународне конференције „Изворна култура Словена“, овај пут са под насловом “Словенство у уметности“. Ове године су наступили следећи позвани гости: Svätoslav Hamaliar (Република Словачка), Mgr. Ratko Sudecký (Република Хрватска), Peter Hoffmann (Република Словачка), Patrik Mago (Република Словачка), Ing. Mojmír Mišun (Република Чешка), Blanka Růžičková (Република Чешка), Miloš Zverina (Република Словачка), Dr. Emil Páleš (Република Словачка), Radovan Masár ( Република Чешка), Mgr. Art. Tibor Eliot Rostas (Република Словачка).

Преносимо део предавања научника Ратка Судецког (Mgr. Ratko Sudecký) који је у ствари уводно предавање. Предлажемо да послушате цело, јер је све остало у даљем његовом излагању доказ тих чињеница које он износи. За СРБски ФБРепортер овај део излагања Mgr. Ratko Sudecký (Република Хрватска) превео је наш уважени сарадник Димитрије Марковић.

***

Судецки је најпре поздравио све присутне на међународној конференцији са речима да се радује што су после прве, од пре годину дана, и данас заједно.

За оне који ме још увек не знају да се представим, ја сам са простора бивше Југославије, сарађујем већ неко време са Славицом и заједно смо издали књигу КРАЉЕВСТВО СЛОВЕНА. Пре тога сам објавио неке наслове који се тичу Словака у Доњој земљи, тачније у Хрватској и Србији.
А сада ћу говорити о теми којој се бавимо, о првобитној култури Словена, размишљам о томе, верујем да сте сви о томе размишљали – шта је та првобитна култура, где је то наше порекло.

Говоре нам да смо пали са неба у неком 5/6/7.веку, и ту се из чиста мира појавили у Европи, и у потпуности као неки безначајан народ који је овде дошао да буде роб другим народима.
Недавно сам дао да ми се уради анализа ДНК и добио смо резултат да имам типичне европске гене који су стари 25.000 година. Ја се, дакле, питам како је могуће да имам гене старе 25.000 година ако су се моји преци овде појавили тек у 5.веку? А притом, то нису гени који потичу са Блиског истока, или из Африке. Једноставно, порекло им је овде – у Европи. Шта то значи? Јесмо ли дошли раније? Јесу ли нас све ово време лагали? Даље… Какав је то био народ? Култура, у то време?

Нама најпознатија, најстарија цивилизација је Сумерска, стара 8.000 година. Шта је то онда било пре 25.000 година? Милош и ја смо прошле године били у Босни, где су пронашли пет пирамида, старост тих пирамида су проценили на 34.000 година. Ко их је изградио?
Једноставно, мислим да смо били део неких других народа, који су очигледно били овде пре нас, можда је то био наш народ само под другачијим називом, а ми морамо постати тога свесни.
Када причамо  о Европи, најстарије царство у Европи, које је постојало и о коме знамо, је била Империја Александра македонског. Ко је био Александар, да ли је био Грк? Или је наш предак? Да ли је био Словен? На Балкану нико нема сумњи у то да је био Словен.

Ја бих сада овде изнео неколико аргумената као прилог томе да је македонска империја била империја Словена.
Осим што то пише и Мавро Орбин, чију књигу смо преводили, о томе пишу и други аутори које је Мавро Орбин цитирао. Он није био писац књиге у смислу да ју је писао, Орбин је био компилатор (програмски преводилац) који је налазио књиге у библиотекама које су у то време постојале, говорим о 1601.години, почетку 17.века.
Овде бих хтео да подсетим да, у уводу књиге читамо да је он био опат у месту Бач, које је било седиште темплара, али у коме наводно никада није био. Ово није истина, Мавро Орбин је тамо био.
Мом пријатељу археологу и мени је пошло за руком да дођемо до тог манастира у Бачу, настојатељ нам је рекао да тамо имају три библиотеке. Једна је доступна јавности, друга је само са његовом дозволом, а трећа је забрањена, о њој морају да одлуче више инстанце, предпостављам Ватикан. Дозволио нам је приступ у другу библиотеку и тамо смо пронашли књиге у којима пише да је Мавро Орбин тамо долазио, позајмљивао књиге, и никад их није вратио. Све је однео у Дубровник и никад их није вратио назад.

Дакле, знамо да је овај човек заиста постојао, да је заиста ишао у библиотеке, да ли је у том смислу био заиста непоштен то не можемо да му узмемо за зло јер је Бач од Дубровника удаљен око 600 километара. У 17.веку су тамо били присутни и Турци, тако да је тешко било за путовање. У сваком случају, био је тамо, и те ствари у којима пише у тој књизи нису измишљене.

Између осталог, Мавро Орбин нам пише и о томе да је Александар Македонски грдио свог војсковођу Квинта Курција због тога што је са делом својих војника, који су били Грци, разговарао на грчком. Ако је Александар Македонски био Грк зашто онда не би дозвољавао да његови војници разговарају на грчком. Овај његов војсковођа је на крају био погубљен само зато што је говорио на грчком. То мислим да говори довољно.
Даље Мавро Орбин помиње случај да је Александар Македонски са 20 словенских делегата преговарао о миру и рату, позива се на Немца који је познат под псеудонимом Јоханес Авентини а право име му је Јохан Геруг Турмајер, који је живео од 1477. до  1534.године, он пише у баварским летописима… Дошли су код Александра Великог изасланици источних Германа, историчари тог доба називају су се Арматима, ми их зовемо Венеди, а они сами себи говоре – Словени. Веома лепо, с обзиром на то да је то дошло од немачког аутора.

Као следеће Мавро Орбин наводи Повељу поклон Словенима, која је пронађена у Цариградској библиотеци. На основу ове повеље Александар дарује Словенима за заслуге у рату, земљу на северу. О чему се ради?
Александар је користио на свом левом крилу војнике из Илирије. То је територија данашњег Балкана. Била је то, у то време светски позната краљица, незаменљива, која му је омогућила да освоји Пјесију и да дође чак до Индије. Тако да је неизмерно поштовао. За заслуге дакле, дао је овим Словенима земље на северу. Размишљао сам о томе која је то земља била. На ком северу? Ако знамо да су Александра сматрали за отелотвореног бога Дија на земљи, онда је та земља, у ствари била, добијена од Дија, Скадија – како се у то време звала или данас – Скандинавија. Једна од тих земаља на северу се данас на руском зове Данија, или на нашем језику Данска, земља која је била дана. Мавро Орбин пише да су Словени у почетку били у тој Скандинавији, а онда се одатле спустили ка Дунаву, где су и даље постојали.

Још, кад смо код Александра – грчки извори Александра зову Лесандрос, Лесандар Карамидес, Лесон-на-дар на словачком, односно на српском Ар-шун. Какво је то име? Словенско! Карамидес значи каран или цар, титула која се дуго користила у Србији. Данас имамо место које се на пример зове Краљево, а пре тога се звало Карановац. Дакле, краљ, каран и цар су титуле које имају исто значење.

Прва жена Александра Македонског је била Роксана или Руслана, и пореклом је била са територије данашњег Узбекистана. Јеремија Руски који је написао Московске или Руске летописе, каже да су Московљани говорили истим језиком са Македонцима.
За мене је то довољно доказа о томе да је Александар био наш, да је био Словен.

Александар није владао само у Европи и Азији, владао је и у Африци, конкретно у Египту, где је основао династију Птоломеја, изградио је тамо град Александрију са великом библиотеком, која је била највећа у тадашњем свету, имала је 750.000 књига које су се прикупљале 625 година. Постојала је у оквиру тамошњег универзитета на којем је студирало хиљаде студената, било је то потпуно бесплатно и тамо је свако могао да дође да студира шта год је желео. Али, 391 године хришћански патријарх је нахушкао гомилу хришћана на ову библиотеку и спалили су је. Тако да су нестали и текстови који би могли да посведоче о томе да су тада постојали Словени, и да је Александар био један од њих.

Оно што бих још хтео да кажем је – Александар је у тој Александрији установио патрона, бога, а он је био Серапис или Сербон, или ако хоћете Србин.
Један од југословенских аутора из периода романтизма, Иван Гундулић, пише о Александру, написао је песму у којој га зове Александар Србљанин.
Дошао сам потом до Египта, и хоћу да вам кажем да са Египтом имамо доста тога заједничког, односно та наша првобитна култура је поштовала Перуна, Тару, Велеса, и друга божанства о којима овде често говоримо. Може то да буде истина, али чини се да су богови који су били поштовани у Египту, ако нису били директно наши богови, имали су имена која су им дали Словени. Бар се мени тако чини. Не морате са тиме да се сложите јер нећу вам рећи до чега сам ја дошао, можда ја грешим, али мени се то тако чини. На пример…  Није то један, па сад Ратко то измишља… Врховна богиња код Египћана се зове Маат или Мати, који то народ још има реч мајка, мати? Постоји још реч мама, али мајку имамо само ми – Словени. Првобитна улога ове богиње је била одмеравање речи, била још богиња закона, морала и правде. Њен партнер је био Теут, Тот или Тата, који је био бог писања и писмености, дакле образовања и речи, а према тој египатској легенди родио се из срца највишег бога Сунца – Ра. Сада, ако сте читали Библију, сетите се оних првих реченица да је „у почетку била реч“, да је „реч била у Бога и да је Бог био реч“. Ми овде имамо бога Тота који је био код бога Ра, сам је био бог и тумачио је нама људима реч божију. Тот је до данас надимак за Словаке, пре свега у Мађарској али се сачувало и у Хрватској. Много наших људи има управо ово презиме.
Бог Тот је касније био пренесен у грчки Партенон, где се назива Хермес. Интересантна ствар код тога је што је Хермес био изасланик богова, односно месија, посланик.

Територија данашње Србије се за време Римљана звала Мезија. Хермес, Херм, Хелм је био назив за Балкан, све до 1878.године када су га Немци на Берлинском конгресу преименовали у Балкан. Балкан није ништа друго него Вулкан, што је име другог грчког бога. Једноставно, до тада је ово био назив за земљу у којој су живели поклоници бога Херма, а после се то променило у неког потпуно другог бога који нам је био стран. Хермес се код Грка назива Хермес Трисмегистос, или у преводу „Хермес – Три пута Велики“. Не знам чиме је био три пута велики, али је чињеница да је на Балкану живело племе Келта које се звало Трибали, Тривели – три пута велики.
Кад дођете у Хрватску имате велики број острва, места, која се зову Вела… лука, што значи велико пристаниште и слично.
Данашњи Рим је основало племе које се звало Велачи, и опет ако то окренемо Тривели…
А данашњи Београд, главни град некадашње Југославије, а данас Србије, основало је Келтско племе Трикорни, опет – три пута велики.
Све то говори о томе да су нам подметнули нека имена, неких племена о којима не знамо ништа, која немају никакву везу са Словенима, а Словени су дуго времена постојали на том Балкану.

Нама је данас 7562.година, по словенском календару, дакле, морали смо да будемо у то време овде, где се говори да су ти Келти постојали 3.000 година пре нове ере. О Келтима такође имам теорију, али ћемо о томе неки други пут, сада се држимо овога.
Ради се у ствари о томе да су житељи Хелма, односно Балкана били Хелми, Херни, Хермани од чега је произашло Германи, јер су се раширили и знамо да су племена била раширена чак до Балтика, и да Срби нису постојали само на Балкану, него и у Лужичкој Србији.

Имамо још неке доказе који се тичу Тота, на пример место из кога ја потичем је подручје Срема, на територији је данашње Хрватске, близу града Вуковара где је био рат деведесетих, био је град који се звао Теутобургијум, тотски град. Словенски град. На Балкану смо имали краљицу Теуту, чији су палац пронашли на територији данашње Црне Горе, тамо су ишли археолози и радили нека ископавања…

*НАПОМЕНА приређивача: Мавро Орбин, такође познат у венетској италијанској верзији презимена као Орбини, био је дубровачки бенедиктински монах и историчар 16. века.

***

На самом почетку конференције Svätoslav Hamaliar (Република Словачка) на гитари је отпевао молитву за Словене…

***

У наставку погледајте и излагања других учесника ове Међународне конференције:

Mojmír Mišun / Slovanská košile a její skrytý význam

Peter Hoffmann / Výstava a prezentácia obrazov so slovanskou tématikou

Blanka Růžičková / Hra na starých pastierskych nástrojoch

Patrik Mago / Znovuzrodenie starodávneho umenia Slovanov

Miloš Zverina / Staroslovienska symbolika v ornamentálnej tvorbe

Dr. Emil Páleš / Budúcnosť slovanskej kultúry

Radovan Masár / Slovanská poézia

Mgr. Art. Tibor Eliot Rostas / Slovanský mediálny dom

—————-
13.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић