АКТУЕЛНО

Радио „Тамо далеко“: Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа


У овој епизоди:

– Великогоспојински пост (00:30)
– Преображење Господње (07:09)
– Јован Дучић о пријатељству (16:50)
– Церска битка (23:10)
– Чујем (28:17)
– Сабор трубача у Гучи (36:59)

… и пуно, пуно лепе музике…

Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа

Треће године Своје проповеди на земљи Господ Исус чешће говораше ученицима Својим о блиском страдању Своме, но уједно и о слави Својој после страдања на крсту.

Да не би предстојеће страдање Његово сасвим раслабило ученике те да не би отпали од Њега, Он Премудри, хтеде им пре страдања показати делимично славу Своју божанску. Зато узевши собом Петра, Јакова и Јована изиђе с њима ноћу на гору Тавор, и ту се преобрази пред њима. И засја се лице његово као сунце а хаљине његове посташе свијетле као снијег. И појавише се покрај Њега Мојсеј и Илија, велики старозаветни пророци. И видеше ученици и удивише се. И рече Петар: Господе, добро нам је овде бити; ако хоћеш да начинимо овде три сјенице (колибе): Теби једну, а Мојсију једну, а једну Илији.

Но док још Петар говораше, удаљише се Мојсеј и Илија, и сјајан облак окружи Господа и ученике, и дође глас из облака: ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи; њега послушајте. Чувши овај глас ученици падоше ничице на земљу као мртви и осташе тако лежећи у страху докле им Господ не приђе и не рече им: устаните и не бојте се (Мат. 17).

Зашто Господ узе само тројицу ученика на Тавор а не све? Јер Јуда не беше достојан да види божанску славу Учитеља, кога ће он издати, а њега самог Господ не хте оставити под гором, да не би тиме издајник правдао своје издајство.

Зашто се преобрази на гори а не у долини. Да би нас научио двема врлинама: трудољубљу и богомислију. Јер пењање на висину захтева труд, а висина представља висину мисли наших, тј. богомислије.

Зашто се преобрази ноћу? Јер је ноћ подеснија за молитву и богомислије него дан, и јер ноћ закрива тамом сву земаљску красоту а открива красоту звезданог неба.

Зашто се појавише Мојсеј и Илија? Да се разбије заблуда јеврејска, као да је Христос неки од пророка, Илија, Јеремија или неки други – зато се Он јавља као Цар над пророцима, и зато се Мојсеј и Илија јављају као слуге Његове.

Дотле је Господ много пута показао ученицима божанску моћ Своју, а на Тавору им је показао божанску природу Своју. То виђење Божанства Његовог и слушање небеског сведочанства о Њему као Сину Божјем требало је да послужи ученицима у дане страдања Господњег на укрепљење непоколебљиве вере у Њега и Његову крајњу победу.

 

ИЗВОР: Радио „Тамо далеко“

———–

17.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. МОЛИТВА ГРЕШНОГА МИОДРАГА

  (на Преображење Господње)

  Господе Боже од свих живота виши,
  Покорну молитви моју молим Те услиши.
  Опрости ми за сваку помисао грешну,
  Не кажњавај моју душу неутешну.

  Јер жеље моје нису увек скромне,
  Понекад ми мисли вероломне,
  Пошаљи на мене ватру и студ,
  На мени отпочни страшни суд.

  Али ми претходно опрости
  Све моје људске слабости.
  Казни ме да скапавам без залогаја хлеба,
  Али за душу моју остави комадић неба.
  Казни у мени бахатог књижевника,
  Ал~ не крњи душе од Божанскога лика.
  Кад тело моје проспеш у прах,
  Нек с Тобом живи неумрли дах.

  Господе Боже виши од свих висости
  Земаљске грехе моје
  Молим Те опрости.

  Миодраг Томић Стублински
  (из збирке „Звина са амвона“)

  Свиђа ми се