АКТУЕЛНО

Рајица Марковић: ПОБОЖНОСТ И БЕЗБОЖНОСТ


Ко жели да живи побожно у Христу Исусу биће гоњен а зли људи и варалице напредоваће, од зла на горе, варајући и варајући се.“ Цитирао сам ове велике и увек актуелне речи великог Апостола Павла због тога што у ово време на њих треба обратити посебну пажњу.

Побожност је тиха, мирна и ненаметљива. Побожност поштује свачију слободу избора и уверења. Не чини никоме оно што не би волела да њој неко чини. Живи у свету а као да не живи. Нема потребу да се пред људима нешто посебно показује и доказује. Загледана у вечне вредности не поводи се за пролазном модом. Смисао свог постојања налази у Богу а не у свету. Од света не тражи ни славу ни богатство. Уклања се од греха као од змије отровнице. Одговорно говори и дела јавно у своје име и под пуном одговорношћу. Кад јој нешто није по вољи труди се да побожно претрпи. Кад граница трпљења буде пређена своје незадовољство предочи изазивачу невоље. Не бави се оговарањима и сплеткама. Живи искрено и по савести, знајући да ће за сваку своју реч и дело дати одговор на Страшном Божијем Суду.
На жалост побожних, побожност није слободан избор свих људи овога света па и њиховог ближег и даљег окружења. Са овом чињеницом они се мире уверени да је милосрдни Бог и то допустио. Нека свако иде својим правцем и за својим срцем, само нека нико не омета слободу избора другог. Тако мисле, говоре и делају побожни.

Али безбожни не мисле и не делају на тај начин. За разлику од побожности која у свету живи као да је нема, безбожност се непрестано и свима доказује да је има. За разлику од тихе и мирне побожности, безбожност је бучна и наметљива. Не поштује туђи избор и на све начине покушава да свој избор наметне свима. Не верује у Страшни Суд и не либи се ниједног тајног средства које ће је довести до циља. Врховни циљ јој је земаљско уживање, па макар га платиле стотине и хиљаде ожалошћених. Кад загусти уме да се сакрије у гомили, из које врши анонимна дејства. Подмуклост јој није страна као ни побожнима искреност.

Док се побожност уклања од греха, безбожност свакодневно ради на умножавању грешних задовољстава. Егоцентрична и самољубива увек је гладна новог и још неиспробаног.

 

Рајица Марковић

————-

17.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.