АКТУЕЛНО

ШПАНИЈА: Терористички напад у Барселони: 13 мртвих, 80 повређених (фото, видео)


У нападу у Барселони погинуло 13 особа, а 80 особа је повређено, потврдио је званичник каталонског министарства унутрашњих послова Жоаким Форн. Полиција је идентификовала особу која је изнајмила бели комби, а возач комбија је побегао. У међувремену је ухапшен један осумњичени за напад, док је други убијен у размени ватре.

Напад се догодио у послеподневним сатима у туристичком делу Барселоне, у близини авеније Лас Рамблас када је возило улетело у групу од неколико десетина људи.

После низа спекулација шпанска полиција је јавила да је један нападач ухапшен, да није било талачке кризе у ресторану у близини места напада, као и да је откривена особа која је нападачима изнајмила комби. У међувремену, други нападач је убијен у покушају да се сакрије од полиције.

​Напад су осудиле Руска Федерације и Сједињене Америчке Државе, а руски председник Владимир Путин и српски председник Александар Вучић упутили су телеграм саучешћа шпанском краљу Фелипеу II.

Москва одлучно осудила напад у Барселони

Москва одлучно осуђује терористички напад у Барселони, саопштило је Министарство иностраних послова Русије на званичној страници на Твитеру.
„Уверени смо да нема оправдања за овакво зло. Саосећамо са народом Шпаније. Тугујемо заједно са вама“, наведено је у саопштењу.

У Амбасади Србије у Шпанији и Министарству спољних послова Србије за Н1 је речено да су дипломатски представници ангажовани на праћену ситуације и прикупљању података поводом напада у Барселони. Према тренутним информацијама, нема повређених и настрадалих држављана Србије.

Група туриста из Новог Сада нашла се у центру терористичког напада у Барселони, који се одиграо пре неколико сати и ужас видели својим очима. На сву срећу, сви су живи и здрави.

– Водио сам нашу групу у обилазак Барселоне, а када се тура завршила, растали смо се код пијаце и свако је наставио својим путем. Ја сам отишао у централну улицу Ла Рамбла, али нисам одмакао далеко, када је у шеталиште улетео бели камион и почео да вози лево десно. Пројурио је на само два метра од мене! Људи су само почели да падају на све стране, а у мени је запрепашћење заменио ужас. Видео сам једну жену – узмасакрирана је под точковима, сигуран сам да је мртва – прича Станко Лекић, водич новосадске агенције, пише „Блиц“.

Ваздух су испунили крици, а истовремно и пуцњи из пиштоља.

– Маса је почела унезверено да бежи и људи су ме буквално понели у страну. Сви смо потрчали у неке ресторане, само да се склонимо од крвопролића – прича Станко.

Полиција је брзо дошла и ускоро је могао да изађе из склоништа.

– Редом сам звао своје путнике, али сва срећа, сви су били добро. Нико од њих у том тренутку није ни био на Ла Рамбли, осим професора Јандрића – каже водич.

Професор Раде Јандрић каже да га је од смрти спасло то што је ходао тротоаром, а не цетралним делом шеталишта.

– Био сам на око 30 метара од Станка када је комби наишао. У први мах нисам мислио да је ту ишта чудно, тек комби који довози робу једној од бројних продавница. Но, онда је он улетео у масу и почео да вози у цик-цак, ваљда да би убио што више њих. Немислосрдно је косио све пред собом. Прошао је на само два метра од мене, али спасило ме то што сам ходао тротоаром, а не средином Ла Рамбле – описује професор.

Једни су падали, а други бежали да спасу живу главу.

– Почео је стампедо, који је и мене понео. Хаос, ипак, није трајао дуго. Полиција се одмах ту створила и за само пет минута Барселону су надлетали хеликоптери, а ми смо могли да се померимо и да се нађемо са остатком групе – каже овај очевидац.

Упркос страшном доживљају, њему је најбитније да су сви његови сапутници безбедни.

– Тренутно се налазимо код споменика Колумбу, чекамо другу групу људи да дођу. Сви су добро и безбедни. Центар града је затворен, јер како смо чули, у једном турском ресторану терористи држе таоце – каже Станко.

Редакцији „Блица“ јавила се туристичка агенција из Новог Сада, како би и путем медија туристи обавестили најмилије да су сви живи, здрави и неозлеђени. Како кажу, наставиће своје путовање, јер овакве ситуације не може нико да предвиди.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ, РТ, Твитер

———–

17.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. КАД погана западна јевропа УБИЈА СРБЕ ТО НИКО НЕ ЗБОРИ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ ТО ШТО СЕ ДЕШАВА ИЗМЕДЂУ западне јевропе чифута ТЗВ терориста ИМАМ ЈА ВЕЧНУ РАНУ ЗБОГ КОСОВА МЕТОХИЈЕ КОЛЕВСКЕ СВЕ СРБСКЕ НАШЕ СССС

    Свиђа ми се