АКТУЕЛНО

Шеварлић: Пољопривреда ће 2017. бити у минусу за милијарду евра


„ЦЕНЕ ВОЋА И ПОВРЋА НЕЋЕ АСТРОНОМСКИ РАСТИ ЈЕР ЈЕ МАЛА КУПОВНА МОЋ ПОТРОШАЧА“

  • Професор др Миладин ШЕВАРЛИЋ: „Штете у пољопривреди ове године биће веће него 2012. године, тешко је прецизно рећи колико јер је држава запоставила пољопривреду и нема званичних података. Када би аграр имао бољи третман могао би да извози три-четири пута више него до сада“

ПОЉОПРИВРЕДНА производња ће ове године због мраза, града и суше бити мања за 20 одсто или за милијарду евра, рекао је данас члан Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду у Скупштини Србије Миладин Шеварлић.

Он је за агенцију Бета рекао да ће род кукуруза бити преполовљен у односу на прошлу годину и да ће штета на изгубљеном роду бити 544 милиона евра.

„И род соје биће преполовљен и штета ће због тога бити око 118 милиона евра, а на трећем месту по губицима су малине чији ће произвођачи због временских непогода и ниских цена изгубити око 55 милиона евра“, рекао је Шеварлић.

Губитак због мањег рода кромпира према његовим речима ове године у односу на прошлу годину која је била међу повољнијима, а не и рекордна, биће око 47 милиона евра.

Додао је да ће ове године штета у производњи сунцокрета бити 41 милион евра, јабука 32 милиона евра, шљива 23 милиона евра, шећерне репе 19 милиона евра, грожђа 18 милиона евра и крушака 17 милиона евра.

„Штете у пољопривреди ове године биће веће него 2012. године, тешко је прецизно рећи колико јер је држава запоставила пољопривреду и нема званичних података. Када би аграр имао бољи третман могао би да извози три-четири пута више него до сада“, рекао је Шеварлић.

Слаби приноси основних пољопривредних култура, према његовим речима, погубно ће деловати на сточни фонд јер ће сточари због раста цена хране распродати стоку.

„Већ је почела распродаја и покољ стоке јер кукуруза у зрну нема, а кабасте хране и сена је мало“, рекао је Шеварлић.

Он је додао да цене воћа и поврћа неће астрономски расти јер је мала куповна моћ потрошача, а и тржиште је либерализовано и биће увоза.

„Последице суше на воћу ће се осећати и следеће године јер су оштећени пупољци због недостатка влаге“, проценио је Шеварлић.

 

ИЗВОР: Бета/ФАКТИ

—————

20.8.2017. за СРБски  ФБРепортер приредила Биљана Диковић