АКТУЕЛНО

ВРЕОЦИ, СРБИЈА: ХЕРОЈУ КОШАРА СРУШИЛИ КУЋУ


Вреоци су село старо више од шест векова, знаменито по састанку у порти цркве Покрова Пресвете Богородице где је одржан састанак који је претходио Другом српском устанку, проти Срећку Остојићу учеснику оба Балканска и Првог светског рата, носиоцу девет одликовања, Цркви брвнари посвећеној Ваведењу – старој неколико векова, Колубарској бици, витезовима Солуна Антонијевићима, Синђелићима, а у новије време по рударству и угљу, због чега управо и нестаје са географске карте…

Митровићи су једна од најстаријих фамилија које су живеле у Вреоцима у долини реке Колубаре.
Разговарамо са Зораном који сада као професионални возач ради у ватрогасној служби.

Моји баба и деда су 1978. године настрадали у саобраћајном удесу на Ибарској магистрали враћајући се кући док су коњском запрегом превозили сено. Једва дас их се и сећам јасно.
Отац Мирослав – Миле радио је цео свој радни век у лајковачком „ЕЛМОНТУ“ као електричар, изузетно одговоран посао, на монтажи високонапонских електричних далековода.
Мајка Цана родом из околине Пријепоља чувала је мене и сестру, јер је отац због природе посла често остајао да ради и прековремено.

Након погибије родитеља тата је наследио земљу Митровића са обе стране реке Колубаре.
Тачније, Колубара је половила наше имање на пола.
На делу имања са западне стране тата нам је сходно својим могућностима док смо сестра и ја још били мали направио за то време велику и лепу кућу.
Та кућа нам је због потребе проширења колубарског рудника Тамнава-источно поље 2007. експропријисана и исте године срушена.
Тада нису тражили грађевинску дозволу за ту кућу – иако смо је имали, јер им је било хитно!!!

Син Зоран и отац Миле

Након тога сам од тог новца купио стан на чукаричкој падини у Београду у коме живим са супругом Драгицом и двоје наше деце, док су родитељи све до мајских поплава 2014. године остали да живе у нашој старој кући, коју су нам јуче срушили – прича Зоран ратни ветеран са Кошара, који изгледом одаје жилавог и храброг човека, док му се из углова очију ипак појављују сузе од жалости за родитељским домом.

Зоран на задатку одбране Србије, Кошаре

Чак је и општина Лазаревац, како и свим домаћинствима која су била погођена поплавом 2014. у јесен исте године мом оцу одобрила помоћ за санацију и поправак, управо баш на име постајања ове куће коју је још 1978. од деде и бабе наследио.

Решење о признатој штети од поплава из 2014.године

Да иронија буде већа, Решење за помоћ од поплава и условно речено Одобрење за рушење потписао је исти општински службеник!!! Бирократија на делу или тачније рећи – неделу!
Након поправке куће после поплава, моја сестра и ја смо родитеље узели код себе с обзиром да су већ били стари и болесни, и из разлога што је већина комшија већ била исељена – што због поплаве, што због експропријације, након чега смо кућу користили као викендицу.

Извршитељ на задатку

Наша кућа је преживела рат, мајске поплаве 2014. али не и самовољу општинског извршитеља, уз образложење да кућа нема грађевинску дозволу, иако је грађена пре неколико деценија када таква законска обавеза за тада неурбанизоване средине није ни постојала!!! 

РЕШЕЊЕ О РУШЕЊУ

Да иронија буде већа, мој отац је и дан данас пријављен на тој адреси, на њу добија и пошту с обзиром да друге куће нити имовине сем ове нема. Практично данас од домаћина човека самовољом „моћника“ постаје БЕСКУЋНИК!

Све ово се ради како би правна служба Колубаре и ЕПС-а прошла што јефтиније у поступцима експропријације, чиме се злоупотребљава инспекцијски надзор – с обзиром да од 2009. године постоји одлука Владе Републике Србије, по којој овакви стари објекти морају власницима бити плаћени приликом експропријације.

ЗАКЉУЧАК Владе Србије о експропријацији – КОЈИ СЕ НЕ ПОШТУЈЕ

 

ОПЕТ БИХ БРАНИО СРБИЈУ, ВЕЋЕ ЧАСТИ ОД ТОГА НЕМА

1999. године сам се као редован војник на Косову нагледао свега.
Виђао сам како бомбе НАТО пакта руше српске куће и пале српску земљу, тада ни не слутећи да се и у мом дворишту може десити слично, и то у Шумадији усред мира и слободе за коју сам се борио.
Многи моји другови се нису ни вратили. Неке од њих често сањам, након чега им у цркви Свете Петке поред које живимо обавезно запалим свећу за покој душе.

Сутра да се јави потреба да се брани наша Србија – без размишљања бих кренуо поново, јер веће части за мене од тога нема – говори Зоран видно потрешен због ове неправде коју са својом породицом преживљава, али ипак и даље достојанствен и храбар, како уосталом и приличи српском хероју, а хероји су сви како они који су својим животом по ко зна који пут запечатили светињу Косова, тако и они који су преживели пакао Кошара!

Зоран на Кошарама

Шта даље – питам га за крај, или за неки нови почетак, изнуђен након овако неславног рушења једног српског домаћинства?

Пошто сматрамо да је ово и овакво рушење незаконито, чиме нам је прекршено Уставно право на имовину, обратићемо се надлежним државним органима, поручује Зоран и додаје: Више пута сам био у прилици да својим животом браним српске куће од рушење, хвала Богу доста пута и успешно. Овога пута због поштовања према туђим животима – пустио сам да сруше моју, али није крај! Отац и ја потражићемо правду на суду.
Због будућности, наше деце и Србије дужност нам је да свакој неправди станемо на пут.
Како радили – тако нам Бог помогао.

Надамо се да ће се ова прича разрешити у корист нашег јунака, а пре свега права и правде обичног човека у данашњој Србији, из поштовања према живима и сећању према мртвима који су ову земљу стварали својим радом и животима.

На Преображење 2017. лета Господњег

Биљана Диковић

 

11 replies »

 1. Доћи ће и овој издајничкој багри крај! Тако ружан и тежак крај, да ће проклињати даН рођења и свог одабира, „ходање по ђавољјој стази“.Постојећа гарнитура и ЕПС и Колубаре, на челу са полуписменим и неписменим људима, по принципу “ што горе – то боље“ је на снази тренутно. Али ни иза њих више ништа неће остати већ само прах и пепео.Земља и црви ће појести њихова смрадна тела а душа ће стати пред Господа.Умислили болесници да су творци и богови.Народ може и да се пробуди.Хуље белосвјетске! Навикли сте се и на те називе, зар не!? Бандо! Али савест проради понекад и кад погледате та поружнела лица у огледалу шта видите!?
  Знајте да ће вас сени мученика косовских и душе погинулих са Кошара прогањати..Ни у сну нећете имати мира!? Уз тебе је сваки честити Србин брате! Доћи ће и овој гамади крај,веруј..БРЗО!

  Свиђа ми се

 2. Stidite se hulje i bitange belosvetske.Kamo mislite da idete i gde da se sakrijete? Pod koji kamen gušteri i u koju rupu pacov,i mislite da odete da vam tamo istrule kosti!? heeeej, čoveče…Heroji nam postaju beskućnici a migranti opkoljavaju našu zemlju.Šiptar okupira KIM.VOSTANI SRBINE ŠTO ČEKAŠ.VOSTANI I UZDIGNI ČELO SVOJE SVETLO.DIGNI SE KUKO I MOTIKO NA POSTOJEĆE IZDAJNIKE I SMRADNE GADOVE! PRAVDA ZA ZORANA I NJEGOVOG OCA I PORODICU. I ZA SVE BORCE I POGINULE NA KOŠARAMA… Nedaj se brate.Iako te n eznam, saosećam sa tvojom ranom na duši.
  Sestra u Hristu.

  Свиђа ми се

 3. Ovo je tuga! Prodali su sve što je poštenom i pametnom čovjeku bilo nezamislivo.Sad prodaju i čovjeka, na doboš stavljaju sve najsvetije! Naše krvavo,natopljeno krikom i odbranom, našu Svetu Zemlju i one koji su je nakon predaka Svetih, nastavili braniti! O pala ljudska bijedo, pali čocječe ima li kraja tvom posrnuću!? Ima li kraja našem stradanju! Srbine, u šta si se pretvorio!?O, BOŽE! Pogledaj na nas i smiluj nam se..Da li možemo takv eriječi uputiti, Tvorcu našem koji je Svetog car Lazara kraj svojih skuta stavio!? Možemo li vapiti za milost…Dođi Bože, i očisti kukolj od žita! Ostatak poštedi Bože, Bože naš.PRAVDA ZA ZORAN AI SVE ZORANE!

  Свиђа ми се

 4. Pravna služba kolubare je leglo kriminala koja misli da je iznad zakona i bave se isključivo organizovani kriminalom ali sve ima svoje pa će i oni odgovarati za svoje zlocine protiv čovečnosti koji ne zzastarevaju a takođe zbog kršenja ljudskih prava i još drugih krivičnih dela pljačke i otimacine nepostojanje ustava Srbije i međunarodno prava bitka tek počinje s oni su gubitnici ne plašim se za Mitrovice jer su opljackani i pravda će biti zadovoljena nego mi žao pravne sluzbe Kolubare što će komplet završiti u zatvoru gde im je pravo mesto prebivališta uskoro

  Свиђа ми се

 5. Apsolutno sam protiv ovakve vlasti i bagre u pravosudju, ali…ako sam dobro shvatio tekst, kuca je ekspropojisana 2007, a novcem od toga je covek kupio stan u Beogradu. Dakle ja ne vidim nista sporno, uzeo si pare, kupio si stan zasto se sada bunis?? Imali su pravo da je odmah sruse, ostavili su vas da zivite u njoj jos 7 godina a platili su vam je.

  Свиђа ми се

 6. Јунак са Кошара, Православни Србин – зато тако пролази, а да је РОМ, ЕМИГРАНТ,
  ПРИПАДНИК НЕКЕ НАЦИОАНЛЕ МАЊИНЕ, ИЛИ – ГЕЈ АКТИВИСТА, одмах би
  реаговале НВО и амбасаде пријатељских нам земаља које су нас бомбардовале 1999.
  Овако, то је тек само један Православни Србин, јунак који је бранио своу Отаџбину,
  за шта му се држава „одужује“ на осветнички начин – по налогу и за рачун наших
  непријатеља, непријатеља Бога и Човека!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 7. БРАТЕ СРБИНЕ УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ ДО ПОБЕДЕ ТО ЈЕ СРАМОТА ШТО СЕЛЕ БИЉАЊА РЕЧЕ ДА ПОБЕДИШ АМИН КАКО ВАС БЕОГРАДСКЕ И напредњачке дахије НИЈЕ СРАМОТА ДА РУШИТЕ ЧОВЕКУ КУЋУ ЂЕДОВИНУ ВЕРУЈЕТЕ ЛИ ВИ У БОГА УОПШТЕ ? ЗАШТО НЕ СРУШИТЕ СПОМЕНИК У НОВОМ ПАЗАРУ атифу ефендију припаднику ханџар дивизије ? РУШИТЕ СПОМЕНИКЕ И КУЋЕ ОД ПОТОМАКА СРБСКИХ ЧЕТНИКА ТАКО ВАМ БОГ СУДИЈО НА КРАЈУ погани рдђе несоји ВАШЕ ВРЕМЕ ПРОЛАЗИ ЧЕТНИЦИ ЋЕ ПОБЕДИТИ И ИЗВЕСТИ СВЕ ВАС ПРЕД ЛИЦЕ ПРАВДЕ ЗБОГ ОКУПАЦИЈЕ КИМ И САРАДЊЕ СА нато окупатором БИЋЕ СРБИЈА СЛОБОДНА И ИЗДАЈЕ И ПРЕДАЈЕ СРБСКЕ ИМОВИНЕ У РУКЕ фашиста ЖИВЕЛА ВЕЛИКА СРБСКА ПОДГОРИЧКА СКУПШТИНА СССС

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.