АКТУЕЛНО

ПРАВДА ИЛИ ТРУЛИ КОМПРОМИС: Даута Харадинаја чека хапшење, Рамуш и Тачи само сведоци злочина над Србима?!


РАТНИ ЗЛОЧИНЦИ: РАМУШ ХАРАДИНАЈ И ХАШИМ ТАЧИ

Косовски Специјални суд за ратне злочине ОВК дефинитивно ће почети са радом крајем ове или почетком наредне године, а на оптуженичкој клупи ће се највероватније наћи Даут Харадинај, док ће његов брат Рамуш, али и Хашим Тачи, бити само сведоци у суђењима.

Неименовани дипломата са Косова, каже да је све спремно за подизање оптужница и прва хапшења, пише Блиц.

Као што је у јануару 2015. године почетак рада суда одложен због политички ровите ситуације на Косову јер је дошло до застоја у формирању „владе“, тако се сада, две године касније „чека формирање владе и коначно почетак рада суда“.

Страни дипломата на кога се „Блиц“ позива каже да ће процесуирања за убиства, отмице, протеривања становништва довести на клупу суда око стотину локалних Албанаца.

– Политичко и војно крило, команданти, војници, директни учесници злочина или налогодавци, према проценама њих стотинак, биће прецусуирани, осумњичени или ће их суд позвати у својству сведока – каже исти извор, додајући да је такозвана Ослободилачка војска Косова имала око 15.000 припадника, а да ће пред тај суд бити изведен велики број команданата ОВК.

Према његовим речима, није изненађење то што ће Рамуш Харадинај бити позван само у својству сведока, јер је он процесуиран у Хагу, али ће његов брат Даут бити међу онима против којих ће бити подигнута оптужница.

Даут је, напомиње се у тексту, учествовао у посебно тешким злочинима у импровизованом затвору у Глођанима, а како се наводи у списима српских истражитеља, непосредно је учествовао и у убиству Слободана Прашчевића и полицајца Милорада Оташевића, али се повезује и са убијањем сведока у суђењу против Рамуша.

За Хашима Тачија „Блицов“ извор каже да ће он, као и Кадри Весељи, који је изнова кандидат за „председника Скупштине Косова, највероватније бити позвани само у својству сведока за ратне године на Косову“.

Према сазнањима овог листа, хапшења локалних Албанаца изводиће највероватније специјализована јеидница Еулекса уз одређењу подршку косовске полиције, а ту јединицу чине Пољаци и главне операције ће они изводити.

Извор београдског листа није желео да потврди да је цео овај процес у рукама странаца јер међународна заједница нема поверења у то да на Косову неће цурети информације, и то управо из главних институција.

Страни дипломата наводи и да ће почетак суђења означити, после скоро 20 година, „крај ратне опције у власти на Косову“.

Иначе, овај суд на Косову постоји формално, а сва документација о будућим суђењима биће у Холандији.

ИЗВОР: ПРАВДА

***

БЕЗ УСТРУЧАВАЊА: Гордана Дорословац – Тачи и Харадинај су осим дроге продавали и људске органе

Гост емисије: Гордана Дорословац (професор албанског језика)

„Албанци имају свој национални програм уосталом често се помиње велика Албанија сви кажу да је то предизборна реторика Едија Раме, Рамуша Харадинаја и осталих. Треба да имамо на уму да су Албанци наравно није то, нису то они сами смислили, неко им је све то уредно одрадио, али овај Албанци су пре 2,3 године прогласили велику Албанију или етничку Албанију којој су направили заставу, направили химну, по свему је то званично држава, званично проглашена са датумом стварања.“

ИЗВОР: Bez Cenzure – Zvanični kanal

————-

ПОВЕЗАНО: 

*Славка Којић: КОМЕ ЋЕ ДА СУДИ КОСОВСКИ СУД ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ?

*Славка Којић: ИЗА «УНУТРАШЊЕГ ДИЈАЛОГА» СЕ КРИЈЕ ПРОЦЕСУИРАЊЕ ПРИПАДНИКА РЕГУЛАРНИХ ЈЕДИНИЦА ПОЛИЦИЈЕ И ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

*Славка Којић: ПРАВО ГРАЂАНА НА ОДБРАНУ ДРЖАВЕ

—————-

23.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »