АКТУЕЛНО

Хрватице подметнуле пожар око Бенковца јер „тамо живе Срби“


Пожар
Фото: РТРС

Ватрена стихија која од 20. августа гута цијели бенковачки крај и даље дивља, а задарска је полиција због пироманског чина у селу Бргуд, десетак километара од Бенковца у којем је већином српско становништво, ухапсила двије девојке старе 21 и 26 година.

Једна од двије пироманке истражиоцима је признала да је подметнула пожар јер у том крају живе Срби. У подметнутом пожару причињена је велика материјална штета а од тада житељи Бргуда, у којем већином живи српско становништво, живе у страху од нових напада.

Извор: Блиц/РТРС

***

Далмација – пожари (Фото:twitter)

„Оптужбе за паљевину могу довести до физичког обрачуна са Србима“

Савез Срба из региона оцијенио је да се у Хрватској, након оптужби на друштвеним мрежама да пожаре у тој земљи подмећу Срби, ствара атмосфера да је сваки Србин потенцијални пироман, што може довести до физичког обрачуна са преосталим Србима и напада на њихову имовину.

Из Савеза апелују на ЕУ да пошаље јасну поруку хрватским властима да је неприхватљиво да се трагедија коју су изазвали пожари користи у јавности да се Срби поново проглашавају дежурним кривцима и да се колективно оптужују да су терористи који воде специјални рат против Хрватске.

Предсједник овог савеза Миодраг Линта истакао је да се у Хрватској у посљедњих мјесец дана додатно разбуктава мржња према Србима, јер их дио хрватских медија, јавних личности и велики број Хрвата на друштвеним мрежама оптужују да намјерно подмећу пожаре.

„Очигледно да проусташке снаге у Хрватској настоје да трагедију коју су изазвали пожари искористе за додатно ширење антисрпске хистерије с циљем да преостали Срби, у страху за своју и безбједност своје имовине, донесу одлуку да се иселе или асимилирају“, наводи се у саопштењу Савеза.

У тексту се напомиње да „проусташке снаге и велики дио Хрвата не узимају у обзир чињеницу да је овог љета било више од 200 пожара и да се до сада за свега десетак њих зна узрок“.

Такође, додаје се у саопштењу, у Хрватској се недовољно истиче да је седам пожара у Дубрави код Шибеника крајем јула намјерно подметнула 51-годишња Хрватица које је ухваћена, као и да су велики пожар у селу Бргуд код Бенковца, у коме већином живе Срби, подметнуле двије Хрватице из разлога међунационалне мржње.

„Намеће се по себи питање да ли проусташке снаге намјерно изазивају пожаре да би могли да поново оптуже Србе да мрзе Хрвате и да хоће да униште Хрватску?“, пита Линта у саопштењу.

„У осталим чланицама ЕУ није допуштено да се вријеђају и омаловажавају припадници националних заједница и мањинских народа“, подсјећа се у тексту.

У саопштењу се апелује на ЕУ да пошаље јасну поруку хрватским властима да у разумном року спроведу професионалну и непристрасну истрагу и утврде праве узроке бројних пожара у Хрватској, да ли су изазвани намјерно или случајно због непажње појединаца или група или су неки други узроци гдје није у питању људски фактор.

Извор: СРНА

————–

24.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »