АКТУЕЛНО

Небојша Вукановић: Тужба Синоду против Григорија


Григорије фудбалер

Група угледних дубровачких Срба и интелектуалаца, предвођена др Владиславом Турнићем, поднијела је Синду Српске православне цркве Тужбу против херцеговачког владике Григорија због злоупотреба и штеточинских активности против Цркве и српског народа у Дубровнику.

У Тужби се на 6 страна детаљно говори о злоупотребама и чињеници да је владика запоставио вјеру и вјернике а са друге стране превише комерцијализовао Епархију и Дубровачку парохију, како се много више води рачуна о бизнису и новцима него о духовном животу, наводи да су се владика и свештеници удаљи од народа и православних вјерника у Дубровнику и не обављају своје дужности. Др Турнић је угледни интелектуалац који је у најтежим временима, од 1991. до 1998. године, био предсједник Црквене православне општине у Дубровнику, дио своје имовине у Дубровнику је завјештао и поклонио Цркви и Епархији, па његова Тужба против владике Григорија има посебну тежину и значај.

У Тужби се између осталог наводи да владика Григорије и Епархија у центру Дубровника изнајмљују чак 20 станова и 11 пословних простора, од којих се остварује огроман приход, али да није познато гдје новци завршавају јер владика ником не полаже рачуне. Дубровачки Срби су огорчени владикином одлуком да откаже Уговор о закупу канцеларије од 15 м2 Српском националном вијећу града Дубровника и Дубровачко-неретванске жупаније, које има 25 српских вијећника. Др Турнић посебно наглашава да је закуп просторија отказан без било какве најаве и разговора владике и свештеника са српским вијећницима и вјерницима, те да је ова штетна и неразумна владикина одлука угрозила рад СНВ у Дубровнику.

У Тужби се указује на велику опасност и чињеницу да је скоро 20 000 православних Срба у Хрватској прешло на католичанство у последњих 25 година, те да маћехински однос владике и свештеника према вјерницима има трајне погубне последице и удаљава српски народ од Цркве. Владика се потпуно однародио и у више наврата одбио да разговара са српским вијећницима и парохијанима, а са друге стране има веома блиске односе са католицима и дубровачким бискупом Узинићем.

У Тужби и пратећим документима се наводи да све до 1930. године дубровачка Парохија није била у саставу Епархије захумско-херцеговачке и приморске, а до 1953. године вјерници и Скупштина српских домаћина града Дубровника су самостално бирали дубровачког пароха, па уколико патријарх и чланови Синода ускоро нешто не предузму да се трајно ријеши проблем са Григоријем, дубровачки Срби су покренули петицију да се Дубровачка парохија изузме из херцеговачке Епархије и директно потчини патријарху и Синоду СПЦ.

Тужба против владике Григорија, са пратећим документима, изјавама и доказима, послата је патријарху Иринеју и свим члановима Синода Српске православне цркве, а дубровачки Срби се надају да ће највећи црквени органи ускоро нешто подузети и умјесто Григорија у Епархију довести новог владику који ће спустити тензије, неће дијелити народ и продавати вриједну црквену имовину, и умјесто политиком и бизнисом бавити се духовним животом и проблемима вјерника.

За разлику од Срба из Дубровника који су јавно и гласно устали против злоупотреба и недостојног понашања владике Григорија, вјерници у Херцеговини углавном ћуте и трпе јер овдје владика има велику политичку моћ због блиских веза са Милорадом Додиком и режимом, па многи страхују од одмазде уколико се јавно побуне и укажу на злоупотребе.

Већ дуги низ година Григорије не борави у манастиру, као све остале владике и монаси, већ у некој од својих луксузних резиденција у Требињу, Дубровнику и Мостару, не носи мантију и владичанска обиљежја већ модерну маркирану гардеробу, излазни у ноћне проводе, активно се бави политиком и бизнисом, па би било логично да патријарх и Синод хитно реагују и зауставе недостојног Григорија да својим непримјереним понашањем срамоти и наноси велику штету угледу наше свете Цркве.

Извор: nebojsavukanovic.info

Небојша Вукановић

ПРЕУЗЕТО: Борба за веру

—————-

24.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

8 replies »

 1. Sabraća Vukanović i Vasković iz čijih tekstova „zaudara“ kao iz kakve septičke jame. Rdjom napadaju svest naroda i onako davno sklonu koroziji, ali…Da bi tekst bio ubojit nisu vam dovoljne ružne reči, laži i otrov koji prosipate. Potrebno je mnogo više…dostojanstvo, integritet, kredibilitet i moral koji nemate.
  Visine Vladičanskog trona, baš kao i dubine srpskih stradalnih jama za vas će doveka ostati nedokučiv univerzum.

  Свиђа ми се

 2. @mikatomic45@gmail.com

  „Verni narode srpski uklanjajte se od jeretika i ekumeniste Episkopa (jal biskupa) Save šumadijskog“?!

  Сава, Епископ Шумадијски, упокојио се 17.06.2001 год.!
  Садашњи Епископ Шумадијски је Јован Младeновић /од 1. септермбра 2002 год./, новотарска цвећка – “смрдљевак“, а не блаженопочивши Сава Вуковић!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 3. EKUMENISTI
  MIODRAG TOMIĆ STUBLINSKI·
  Od koga se bojite jereji , dakoni arhijereji? Od koga se bojiš narode pogubljeni na plodnoj zemlji ispod darežljivoga neba.Nikad vam plata ni nagrada nije stizala sa zapada od Satanininih slugu iz Vatikana. Ako ne primite Sataninu nagradu od papista, ekumenista ne ćete ostati gladni. Nikoga Bog nije ostavio nezaštićenog. Ne bežite u zaklon od jakog Sunca u hladu je sparina veća i teže ćete disati.Lažni episkopi, ekumenisti, papisti, jeretici, prodadoše dušu da im mitra ostane na glavi , jer vlast je slast čak kad je i crkvena, reče mi česatiti pravoslavni inok opisujući nekolicinu episkopa koji sa „ponosom“ nose papin naprsni krst na grudima i papin prsten na ruci. Prvi među njima patrijarh Irinej je više biskup neko patrijarh a oko njega svita jeretika i svi do poslednjeg su išli na poklonjenje u Rim papi Franji Satani. Irinej Bulović, Ignjatije MIdić, Sava šumadijski, Teodosije, Lavrentije ,Grigorioje i još poneki pritajeni što nisu ni vino ni voda. Verni narode srpski uklanjajte se od jeretika i ekumeniste Episkopa (jal biskupa) Save šumadijskog. On vam iz najskupljeg džipa „micubiši“ i kilogramom zlata na sebi pokazuje svoju neviđenu skromnost. On i posle drugog naređenja Svetog Sinoda da se mane novotarija u služenju Svete Liturgtije i dalje kinji i kažnjava epitimijama sveštenike koji po starim kanonima služe svetu LIturgiju i prdržavaju se zapovesti Sv. Sinoda. Vladika koji istera narod iz Crkve jer se ne pokorava njegovim papskim novotaraijama, ne rade ništa drugo, do licemerno postepeno prilagođavanje pastve na katoličku jeres. Malo po malo pripremaju se za doček njihovog cara Satane. MI verni narod ostanimo verni i odani svojim Svetim ocima, Svetome Savi, Svetom Justinu, Svetom Nikolaju, Svetom Vasiliju Ostroškom i svim Svetim i Bogonosnim i od Boga ljubljenim Svetiteljima. Mi moramo svako u sebi da sačuvamo Crkvu Pravoslavnu, Hristovu i Svetosavsku za vek vekova Amin !
  Rab Božji grešni ,
  Miodrag Tomić Stublinski

  Свиђа ми се

 4. Криза морала је трагедија друштва-Ниче.Код нас није ријеч о кризи него о губитку морала.Ту вакцину смо добили од доктора из Ватикана и црква није више она коју смо имали већ је она коју сада имамо- немамо.Пропаст друштва неће и неможе заобићи ни црквуОни који су се покатоличили су лажни хришћани и свакако ће добро доћи Ватикану у потпуном разваљивању и уништењу хришћанства.Настала је нова религија.Бог је папа и немојте осим њега вјеровати у друге богове.Савјест и свијест су баласт које се морамо што прије отарасити и тако доказати сву своју лојалност новом Богу(сотони).Десет Божијих зсповијести су прошлост и на зспаду су народ толико заглупили са фантазијом о богаству и новцу да маса свијета мисли да све своје бриге, муке и невоље може ријешити њиме.Умјесто да новац служи човјеку, човјек служи новцу и тако до краја живота раде и живе у нади да ће постати богати,а на крају,кад више немогу ништа промијенити већина тек схвати да су сиромашни и преварени.

  Свиђа ми се

 5. Да није жалосно, било би смешно! Поднели тужбу против Григорија, Иринеју Г. и члановима синода који су огрезли у још већи блуд и криминал. Врана врани не вади очи, тако ни екуменисти неће један против другог. Надам се да ће ти Срби у Дубровнику и Херцеговини већ једном схватити да Београдска патријаршија не служи Богу, него папи, да су одавно продали веру за јудине сребрењаке!
  Ако им је заиста стало да иду путем којим нам је Господ преко Светог Саве показао, нека се обрате владици Артемију!

  Свиђа ми се

 6. КОЈОМ БРЕ ТЗВ СИНОДУ ОНИ СУ БЕОГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА КОЈА ТЗВ ГЛИГОРИЈА ПОДРЖАВА У ИЗДАЈИ ВЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ И СВЕТОСАВСКОГ ОПРЕДЕЕЉЕЊА ЈЕДИНИ КОЈИ ВРЕДЕ У ВАСКОЛИКОМ СРБСТВУ СУ ЧЕСТИТЕ ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈЕ НАУМ МАКСИМ НИКОЛАЈ И МОНАШТВО ЕРП И КОСОВСКЕ МЕТОХИЈСКЕ У ПРОГОНОНСТВУ БОЉЕ НЕК СЕ СРБИ БРАЋА ИЗ ДУБРОВНИКА ОБРАТЕ ГОРЕ НАВЕДЕНИМ ВЛАДИКАМА КОЈИ ЧУВАЈУ ПРАВОСЛАВЉЕ И СВЕТОСАВЉЕ СССС

  Свиђа ми се

 7. Да би се особа његовог положаја понашала бахато, мора да има дебелу залеђину иза себе.Овде је враг однео шалу.Питање је ко га подржава, а то није тешко открити ако се прати траг новца.Гледајући бахатост и на црногорском приморју закључујем да владари из сенке имају умешане прсте свуда па што не би имали и човека у СПЦ.Иринеј = екуменизам.Екуменизам= папа= новац=Нови светски поредак.Стока може да се жали уколико има коме, а поставља се питање да ли би тада била стока ако има право одлучивања.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.