АКТУЕЛНО

Балкан.инфо интервју: Александар Дорин – Сребреница је једна од највећих превара прошлог века! (видео)


Гост емисије „Интервју“ био је господин Александер Дорин, швајцарски публициста са српским коренима и аутор три књиге које откривају истину о Сребреници.

Швајцарска полиција га је ухапсила пре две године у његовом стану и скоро четири месеца држан је у притвору под најстрожим условима. Све време је категорички негирао лажне оптужбе које су му стављане на терет. После великог притиска јавности, акција је уродила плодом и Дорин се нашао на слободи. У затвор је отишао за време док је радио на филмском пројекту о Сребреници. Претходно је ступио у контакт са Југославом Петрушићем, који му је обећао документа и лично учествовање у разрешењу сребреничких мистерија.

Негира званичну верзију приче о Сребреници и открива праву истину о свим дешавањима.

***

Александер Дорин одговара на питање шта је „Сребреница“ у ствари…

„Као прво, ја мислим да је Сребреница једна од највећих превара прошлог века, и да у тој превари има хиљаду детаља, а најважнији је закључак да наравно није страдало седам или осам хиљада људи, него је страдало око две хиљаде људи, и то претежно у борбама између Сребренице и Тузле. То је можда једна од кључних чињеница.
А друго, та цела прича око Сребренице је започела са масовним убијањем Срба у тој околини. Не знам да ли знате да се та регија тамо око Сребренице зове Бирач, тој регији припадају на пример: општина Сребреница, Братунац, Власеница, Зворник, Шековићи, Милићи… И у том делу је најпре дошло до масовног убијања Срба претежно 1992/3. а даље се наставило и 1994. такође и 1995. Пре него што је Сребреница пала, муслиманска армија је покренула једну нову офанзиву и прекршила Мировни споразум из 1993.године, и поново почела да убија Србе. И у извештајима муслиманске армије стоји да су кратко пре пада Сребренице побили око 40 четника, како они називају Србе.
Тако да су то кључне тачке. Они нису имали осам хиљада мртвих него око две хиљаде, и од тих две хиљаде је највећи број страдао у борбама. “

***

„17.јула 1995.године је холандски командир Роберт Франкен је потписао документ, и он у том документу потврђује да су Срби евакуисали комплетно цивилно, бошњачко или муслиманско становништво из Сребренице, да су Холанђани пратили те евакуације и да није дошло ни до једног јединог инцидента. Те евакуације су чак снимљене. Други један холандски командир је недељу дана касније дао изјаву за штампу у Загребу и потврдио је човек да је та операција српских снага била коректна, да није дошло до убијања.
Чак, недељу дана после пада Сребренице су холандски војници у холандској штампи сведочили о томе да су се Срби коректно понашали.
У октобру 1995.године су Холанђани издали специјалан извештај о дешавањима у Сребреници, који се зове Srebrenica The Brieffing и у том извештају се потврђује да није дошло до убијања, ни до масовног убијања.
Годину дана касније један холандски генерал је у својој књизи потврдио додатно потврдио да тамо није дошло до злочина нити до масовног убијања.
Тако да су људи који су били на лицу места – ти Холанђани, са лица места извештавали о томе да није дошло до масовног убијања и да су муслимански цивили евакуисани.
Онда се ја питам какав то геноцид може да буде кад евакуишеш читаво цивилно становништво?“

***

Дорин је подсетио да су у Другом светском рату усташе и муслимани у том крају убили 6.500 Срба а да је у последњем рату убијено 3.300 Срба.

– Истина je да су они два пута починили геноцид над Србима на том простору. Истина о Сребреници је и та да је муслиманска страна изгубила око 2.000 бораца, највећи део током пробоја ка Тузли и све друго су измишљотине – рекао је Дорин.

Дорин је подсетио да је у својим књигама износио доказе за те тврдње почев од статистике броја становника пре и после ослобођења сребренице, изјаве сведока итд. Дорин је указао да удружење „Мајке Сребренице“ има око 2000 чланова (мајки) што одговара броју страдалих Муслимана у Сребреници.

– Сутра би изашао са тзв. ескпертима, можете позвати Наташу Кандић, Соњу Бисерко или Била Клинтона, са сваким би изашао у емисију и да видимо ко има коју документацију и да завршимо једном ту причу и утврдимо ко лаже – рекао је Дорин.

Дорин је за „Балкан инфо“ испричао и зашто је у колони Муслимана која се пробијала ка Тузли дошло до међусобне борбе, зашто је некоме био потребан „геноцид у Сребреници“ и о другим манипулацијама везаним за операције ВРС у јулу 1995. у Подрињу.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕО ИНТЕРВЈУ…

 

ИЗВОР: BALKAN INFO – Zvanični kanal

—————

ПОВЕЗАНО:

Биљана Диковић

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (1), Alexander Dorin: „Ја, значи, врло добро знам шта је геноцид и шта не…“ 1-9 

————-

30.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. За истину је ништа претрпети затвор! Нек ти буде на част цела борба.
    Велики проблем су срби у србији који се и не занимају да макар сагледају како и колико је било страдање наших сународника на том кланичком простору!
    Живео генерал Ратко Младић и сви који без обзира на цену сведоче истину!

    Liked by 1 person

  2. Александре – легендо. Нико више неће моћи избрисати истину нити све твоје књиге уништити. Одаслао си у јавност темељну истину о Сребреници иако си због тога много претрпио по швицарским затворима.

    Liked by 1 person