АКТУЕЛНО

Властимир Вујић: Учити на примеру Мађарске – Декларација о заштити српског идентитета, језика и обичаја


Декларација о заштити српског идентитета, језика и обичаја тек је први корак у заштити Срба у окружењу

Судбина припадника српске нације, којих у девет оближњих држава, ентитета и протектората (Косово и Метохија) живи 1,75 милиона, зависиће од будуће способности матице да одреди основна начела националне политике и успостави национално јединство за њено спровођење. У овој фази развоја српског националног корпуса целом региону потребна је организована, сврсисходна и систематска подршка отаџбине Србије.

ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА ОПСТАНАК

Премда је засад непознато који ће све елементи бити обухваћени Декларацијом о заштити српског идентитета, језика и обичаја (који неће задирати у интересе других држава), као и ко ће све – осим предлагача Милорада Додика и председника Србије Александра Вучића – бити међу њиховим потписницима, евидентно је да ће њена израда захтевати много посла.

Декларација је потребна пре свега „да би се видео став актуелне Србије и охрабрили Срби изван матице да рачунају у будућности на помоћ“. Јер након 5.октобра 2000.године Србија није имала конкретан и дефинисан став ниједне власти за заштитом идентитета и живота Срба изван Србије, мада је њихов идентитет, осим у Мађарској и Румунији – врло јасно угрожен.

Иако Декларација (чије је најава обрадовала све лидере Срба у региону) неће имати директан утицај на живот Срба, посредни хоће. Њеним доношењем, Влада у Београду моћи ће да уради две ствари. Прва је, да успостави бољу билатералну сарадњу с тим земљама (о тако покуша да ради на унапређењу статуса Срба), а друга – да подржи политичке организације Срба у поменутим државама (јер је врло важно да се правима Срба баве установе у земљама у којима живе). Трећа компонента Декларације третирала би обавезу Београда да – континуирано и стабилно финансира све пројекте својих сународника у региону који конкурсна средстава за њихову реализацију не добију у домовинама у којима живе.

Прецизно дефинисана и рационално утемељена Декларација за опстанком српског народа који живи изван матице може бити и најквалитетнији (дугорочни) системски документ који се бави Србима у расејању до сада. Али само уз два услова. Да се за Декларацију заузму кључни људи у политици Србије (без обзира на идеолошки предзнак), и да енергично раде на њеној реализацији. У противном, остаће само пуко слово на папиру…

БУДИМПЕШТАНСКИ РЕЦЕПТ

Како то ради једна од четири регионалне државе ЕУ, Мађарска? У коју сви упиру прстом говорећи – треба учити на примеру Будимпеште.

Члан Д поглавља „Основне одредбе“ новог Устава Мађарске (ступио на снагу 25.априла 2011.године) децидирано каже:

„Мађарска сноси одговорност за судбину Мађара који живе изван њених граница, поспешује опстанак и развој њихових заједница, подржава њихова настојања за очување мађарског идентитета, остваривањем њихових индивидуалних и колективних права, формирањем самоуправа њихових заједница, доприноси њиховом просперитету у завичају, међусобној сарадњи и сарадњи са Мађарском“.

Седму годину заредом владајући десно-конзервативни Фидес и његов председник Виктор Орбан (који је и актуелни мађарски премијер) 2014. оформили су Државни секретаријат за нацоналну политику у чијем саставу су три главна и једно стратешко одељење (и свако од њих има посебне ресоре за Мађаре изван Мађарске).

Главна одељења су: за Одржавање веза, Координацију и правао, и Прекограничне инвестиције, док је стратешко – за Планирање и информисање.
У саставу поменутог државног секретаријата још су Истраживачкки институт за националну политику (који је основан 2011. и три године касније прикључен Секретаријату), Дом Мађара и Фондацијско-програмски центар.

Истраживачки институт за националну политику Мађарске до сада је имао пет међународних конференција, издао је уџбеник „Основе националне политике“ и студије „Аутономије у Европи – решења и изазови“ и „Истраживање мањина“.

Институција Дом Мађара има задатак да путем изложби, програма, приредби и издања представи најважније елементе националног идентитета, историјске, културне и научне вредности, а галериска поставка „Ми, Мађари“ кружи у свих седам регионалних држава у којима, по попису из 2011.године, живи 2.152.609 Мађара.

Од свих фондова, Фонд Габор Бетлен има највећи буџет од државе за финансирањем кокурса којим Фидес афирмише националну политику Мађара у Карпатском басену (прошле године добио је више од 57 милиона евра).

Ту је још и Мађарска стална конференција коју сазива председник Владе (заседа годишње од 1999), а чине је прекограничне мађарске организације које имају парламентарног (односно регионалног) посланика, мађарске парламентарне партије и представници Савета мађарске дијаспоре (у свету има 78 организација).

НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ

Виктор Орбан великим новчаним износима финансира три голема национална програма.
Програму Шандора Керешија Чоме који се одржава на пет континената у 26 земаља (у које путује по 100 мађарских стипендиста) с циљем унапређења учења мађарског језика Мађара у дијаспори, подстицања делатности у мађарским заједницама и одржавања веза са Мађарском – лане је проследио милијарду форинти.

Са истим циљем (и новчаним средствима) премијер Орбан подржава и Програм Шандора Петефија (на који шаље 50 младих Мађара из матице). Овај програм обухвата територију некадашње Монархије (захватајући РУмунију, Украјину, Србију, Хрватску, Словенију, Аустрију, Словачку, Чешку, Босну и Херцеговину, Македонију и јужну Пољску).

Његову финансијску подршку има и Програм Келемена Микеша који систематски сакупља библиотечко наследство дијаспоре Мађара, доноси га у Мађарску и смешта у Државну библиотеку Сечењи (док дупликате прослеђује мађарским библиотекама и школама Карпатског басена). У прошлој години, на 13 сабирних места у 7 држава на три континента (Северна Америка, Јужна Америка, Аустралија) прикупљено је 100.000 комада књига). У оквиру Микешовог програма у Дому Мађара ради и Мађарски центар за емиграцију и дијаспору (који кроз периодичне и сталне изложбе, научна, научнопопуларна предавања и конференције приказује историју мађарских емиграција).

На крају, влада премијера Виктора Орбана сваке године за 2.000 мађарских високошколаца из 11 држава региона (организованих у 52 групе), на 13 локација вредних у историји Мађара организује тзв. Кружни пут по Карпатском басену – представљајући пример вло добре навионалне праксе…

ПОДРШКА ИНСТИТУЦИЈАМА МАЊИНА

Представник српске заједнице у мађарском парламенту Љубомир Алексов каже да од 2014.године влада Виктора Орбана редовно, стабилно и у потпуности финансира институције српске заједнице у овој земљи. Кровна организација, Самоуправа Срба у Мађарској на чијем челу је Алексов био у два мандата, добија од државе 1.115 милиона форинти (3,6 милиона евра).

„Уласком народносних представника у парламент Мађарске битно се мења положај свих мањина, па тако и Срба. Захваљујући успешном лобирању и раду у парламенту у периоду од 2014.  до 2017. године , издвајање из буџета повећало се за мањине са 12,6 на 30,6 милиона евра“, истакао је Алексов, који је са вођама Срба из региона 25. јуна 2015.  у Будимпешти започео самоиницијативно организовање и заједничко наступање према матици Србији с циљем формулисања захтева и формирања националне политике и националног минимума, јер је по њиховом мишљењу, куцнуо последњи час!
Конференција Срба из региона у сталном је заседању и даље, а скупове је, поред Будимпеште, још имала у Подгорици, на Палама и у Београду.

За „Печат“ из Будимпеште ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ

——————

31.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ЈЕДИНО ВЕРА У БОГА И СВЕТОГ САВУ МОЖЕ СПАСИТИ ВАСКОЛИКО СРБСТВО ГЛАВАРИ СРБСКИ ПО СВОЈИМ СРЕЗОВИМА ОКУПЉАЈ СРБЕ И СРБКИЊЕ НА ОКУП СЛОГА ПОМОЋ ИЗМЕДЂУ СРБА ЋЕ СПАСТИ МОЈ РОД ОД ТАМЕ ЗАСИЈАЋЕ СУНЦЕ СЛОБОДЕ НА КИМ ПРОШИРЕНОЈ ЦГ РСК РС МАЋЕДОНИЈИ СРБИЈА СРБИМА СССС

    Свиђа ми се

  2. Ми као народ већ 100 година лутамо и немамо још увек дефинисане националне циљеве,зато и доживљавамо све ово кроз све што пролазимо.Изгубили смо идентитет у свим Србским земљама и постали мањина,а неће много проћи када ћемо мањина постати и у самој матици Србији. Погубне власти које воде ову земљу,просто се надмећу да свом народу и држави задају што јачи ударац .да нестанемо,по плану највећих Србских непријатеља.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.