АКТУЕЛНО

ПРОТИВУСТАВНИ закон о БИА у скупштинској процедури: Неограничене могућности за злоупотребу од стране „партијске службе“ небезбедне за народ Србије


Шабић: Измене Закона о БИА у супротности са Уставом

Повереник Родољуб Шабић изнео је више критичких опсервација и мишљења на измене и допуне Закона о БИА у којима указује да су у супротности са Уставом и другим подзаконским актима, али их Влада Србије није прихватила пре упућивања парламент по хитном поступку

Како је наведено у саопштењу Повереника, главне примедбе су се односиле на решења којима се уређују безбедносне провере и она којима се уређује начин одређивања тајности података.

„У вези са безбедносним проверама, указано је да је веома важно да буду уређене законом на јасан и недвосмислен начин, а да највећим делом остају неуређене, нејасне, флуидне, као и да се, супротно Уставу, уместо да се уреде самим законом, уређивање битних питања у вези са безбедносним проверама своди на ниво подзаконског акта директора Агенције“, навео је Шабић.

Такође је истакао да су решења којима се уређују тајни подаци у супротности са фундаменталним решењима из Закона о тајности података.

„Примедбе и сугестије Повереника, БИА и Влада нису прихватиле“, наводи се у саопштењу.

Шабић наглашава да Нацрт закона о БИА садржи решења која су супротна Уставу или супротна другим релевантним законима и да би усвајањем у правни систем унела додатна конфузија.

„Повереник, међутим, нема на располагању могућност подношења амандмана нити било који други инструмент којим би могао утицати на даљу законодавну процедуру. Стога су, евентуалне интервенције у текст закона ради спречавања штетних последица ствар одговорности и воље народних посланика. Разуме се, шансе за то су знатно мање уколико предлагачи истрају у опредељењу да се закон усвоји по хитном поступку“, истиче се у саопштењу.

Прелевић: Гашић жели апсолутну власт без контроле

Бивши коминистар полиције Божо Прелевић оценио је да предложене измене Закона о БИА „омогућавају бескрајне злоупотребе“ и да су разлог да се сва упозоравајућа светла упале.

„Сада све изгледа далеко горе него пре 2000. године. Директор БИА Братислав Гашић очигледно жели апсолутну власт без контроле. Након ових измена могућности за злоупотребу су бескрајне, а требало би имати на уму да ни раније нису биле мале. Гашић није дошао на чело БИА на основу знања и вештина, већ као искључиво партијски кадар. Ове измене су разлог да се сва упозоравајућа светла упале“, рекао је Прелевић агенцији Бета.

Прелевић је навео да је још пре годину дана истицао да ће се ситуација у војсци, полицији и безбедносним службама погоршавати.

Он је подсетио да је невладина организација LEX још 2002. године предлагала бољи модел закона о Безбедносно-информативној агенцији који је одбачен, а да се сада овим изменама отвара могућност стварање страначке обавештајне службе.

„Ако је могуће запошљавање ван конкурса, онда ви, заправо, желите да запошљавате оне који на конкурсима нису могли да прођу“, казао је Прелевић.

Он наводи да ће, уколико наведене измене буду усвојене то бити лоше и када је реч о мониторингу владавине права коју спроводи ЕУ.

Прелевић је казао да владајућој коалицији, у жељи да увећа моћ, „недостаје само да уведе Голи оток, након што је упутила измене и допуне Закона о БИА.

Транспарентност Србија критикује необавезан конкурс

Организација Трансапретност Србија критиковала је предложене измене у делу који регулише да убудуће за службенике БИА неће бити обавезан конкурс при запошљавању.

ТС је на сајту навела да се та промена образлаже тиме да се у садашњем тексту Закон о БИА позива на примену норми о запошљавању полицајаца, да је донет нови Закон о полицији и да су његова правила постала неодговарајућа за БИА „узимајући у обзир њену сасвим специфичну природу, као последицу законом утврђених задатака, послова и овлашћења“.

Закон о полицији предвиђа спровођење конкурса при запошљавању у Министарству унутрашњих послова.

ТС је навела да се намећу два питања ако би се веровало на реч Влади и БИА да је та промена заиста неопходна и да БИА не треба да буде у обавези да расписује конкурсе за запошљавање.

За ТС прво питање је како је могуће да се крајем августа 2017. предлаже да се закон донесе по хитном поступку ако се зна да је Закон о полицији, који је створио „проблеме“ донет још у јануару 2016, а друго како је БИА успевала да испуни своје законске обавезе у протеклих 17 месеци, то јест од 6. фебруара 2016, када је Закон о полицији почео да се примењује, до данас.

 

Закон који јача овлашћења директора БИА стигао у Скупштину

Измене и допуне Закона о безбедносно информативној агенцији (БИА) којима је превиђено да акт о систематизацији и уређењу радних места доноси директор БИА уз претходну сагласност Владе Србије, стигле су у процедуру Скупштине Србије.

Тим изменама предвиђено да се актом који доноси директор БИА, утврђују организационе јединице, послови који се у њима обављају, начин руковођења, овлашћења и одговорности руководилаца, унутрашња контрола и интерна ревизија.

Актуелним законом предвиђено је да се на унутрашњу организацију и систематизацију радних места у БИА примењују начела као у министарствима и посебним организацијама, осим уколико обављање одређених послова не захтева другачији начин организовања.

Изменама закона, актом директора БИА уређују се и међусобни односи организационих јединица, начин сарадње Агенције са другим органима и организацијама, подела радних места, врсте радних места, укупан број радних места са називом, опис послова, распон звања, заштитни режим, статус припадника, потребан број извршилаца и услови за свако радно место, као и подаци о степену увећања стажа осигурања.

Предложеним изменама закона је предвиђено да подаци садржани у акту који доноси директор БИА буду тајни и да се њима поступа у складу са законом којим се уређује тајност података.

Изменама закона предвиђено је и да за попуњавање радних места у БИА није потребан конкурс, а о заснивању радног односа решењем одлучује директор.

Изменама је предвиђено стручно усавршавање припадника БИА и полагање стручног испита, а програм и начин похађања утврђује се актом директора.

Предложено је и да се припадницима БИА оцењује рад једном годишње а поступак, мерила и начин оцењивања уређиваће се актом који такође доноси директор.

У образложењу предложеног зкона наведено је да се измене и допуне доносе у циљу очувања постојећег радно-правног статуса припадника БИА и усклађивања са усвојеним новим законима о полицији и о систему плата запослених у јавном сектору.

Измене су у скупштину упућене на усвајане по хитном поступку с обзиром да би у противном, како је наведено, била доведена у питање могућност БИА да делотворно заштити уставно уређење и безбедност Србије, а то би могло да има штетне последице по безбедност грађана и остваривање и заштиту њихових слобода и права.

ИЗВОР: Н1

———–

1.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.