АКТУЕЛНО

Проф. др Слободан Турлаков: Ни са оваквим владама, ни са оваквим опозицијама! (мото листа „Пијемонта“ 1911.)


… Настале ове афричке врућине и тешко се заспи, и тако… роје се мисли и размишљања… и о блиским збивањима, па чак и о онима што гледају ТВ, што, у ствари, не могу да се нагледају Вучића и наслушају његових обећања и уверавања… чак и после појаве проф др. Антонића са његовим необоривим доказима исписаним под насловом Лажљивче, лажљивче…

пише Проф. др. Слободан Турлаков, 04.09.2017

***

Помислих, у председниковом „напучаном“ кабинету постоје сигурно и они који прате неслужбене медије, оне који се не баве хваљењем и уздизањем до неба (са којег нам, по Вучићу – ни шљиве не падају!) свога ментора, па су ваљда дошле и до „Интермагазина“, који је из „ФСК“, на кратко, пренео Антонићев текст, који не спада у уобичајене дисертације аналитичара, већ се састоји од голих Вучићевих речи, које се , по правилу и свом поносу, претварају у лажи.

Антонић је побројао њих 19, мада је назначио да их има колико ко хоће, јер што рече један академик, коју год ТВ укључи, увек налети на Вучића, па испада да он ништа друго и не ради, већ, по цели боговетни дан и до касно у ноћ, иде од ТВ до ТВ или пак од једних својих службених гласника до других, и свуда прича, прича и обећава оно што, наравно, неће бити испуњено, а има и оних изјава које Он саопштава пратећим новинарима, на својим сталним турнејама широм Србије.

Јадни они, шта се све наслушаше, који, уз то морају да пазе и шта ће да га питају, да не изазову његов бес и оцене да су глупаци! Шта више, њихово је само да преносе оно што им Он каже, од речи до речи, без њихових „мисли“ и „тумачења“.

Ипак, један млађи новинар, из Б92, неопрезно га упита шта мисли о „Кипарском моделу“, на шта се он сместа обрецну „То су глупости! И шта бисмо ми били, Турци или Грци?“.

И, наравно, новинар је рекао да бисмо ми били (православни ) Грци!, што је Вучић искористио да га учини незналицом, тј. где бисмо ми могли да будемо Грци, кад су они већина на Кипру, а ми смо мањина на Косову. Овај несрећник се не усуди да га на то још приупита, а како стоји ствар са Ирцима, кад се зна да су они мањина, или са Каталонцима, Баскијцима, или Шкотима?

Коначно није реч о копији, већ о – моделу, као угледу, и није важна већина или мањина. Али за Вучића је опасно и глупо све оно што излази из оквира оног што се од њега тражи и што је он Западу већ обећао, свеједно што на „то“ Срби неће пристати, јер он неће (и не сме) попустити! Дакле, ствар је већ свршена, а „дијалог“ ће бити – његов монолог!

Чудо једно како тај човек не уме истинито да размишља, толико је опседнут својим опстанком на власти. Чак је и запретио ових дана: „Остаћу на власти колико год хоћу!“ Па и хоће, јер чак и тзв. српска опозиција, она што не признаје ЕУ, не сме да постави у Скупштини, ни у јавности, питање поштовања Устава, на који се Вучић заклео ступајући на дужност председника, а већ је три месеца прошло од тог дана (31. мај), а он је и даље председник партије СНС-а и шеф Координационог бироа безбедносних служби, иако Устав забрањује било какву јавну функцију!

А он влада ли влада, и поред постојања Уставног суда на челу са његовом председницом! Ћуте . Ваљда се боје, ако се огласе, да им не напакује неку кривицу и да их све редом, њих 15, доведе „у ред!“ А чему онда члан 115. и 118. Устава?

Као што рекох, тешко је по овој врућини заспати на пречац, те тако узех свеску у коју често записујем његове наступе и речи. Не да допуним проф. Антонића, већ да га потврдим, да он није све Вучићеве лажи записао, и да их има колико ко хоће. И тако, почех да преписујем:

„Против сам додворавању народу“, што он, иначе, непрестано ради „Људи у америчкој администрацији су озбиљни људи, а не лакрдијаши каквих има у Србији, попут Саше Јанковића“. „Честитао сам председнику Трампу и п. пред. Пенсу на победи и рекао им да је Србија једина земља у региону која је то дочекала са великим одушевљењем“. Да ли се, кад је то рекао, сетио да су људи у америчкој администрацији озбиљни људи, као и њихове обавештајне службе које, што рекао у своје време Чемберлен, „не гледају кроз прозор“, већ да раде свој посао озбиљно, па су тако сазнали да он путује у Њујорк, да подржи и речима и парама Клинтонову и њену кандидатуру, и да то и Трамп и Пенс знају, што ће сад да учине његови блиски сарадници, како је најављено, одласком на изборе Меркелове у Немачкој! Иако она победи, ето њега у Берлину, да јој учини „смерно подворење!“ „Србија је данас уважена свуда у свету“, није казао, што нас онда не приме у ЕУ.

„Нисмо ничији љубимци, а сви нас поштују“, и у исто време признају Косово, па онда мора и Он. „Нико не може да гази достојанство Србије“ тј; само Он, где год оде пузи и обећава „Одбацио сам да у земљу уведем диктатуру и ауторитарност“!!! „Био сам најмлађи посланик, најмлађи председник владе, и сада сам најмлађи председник. Ја сам најбољи човек за тај задатак, јер немам више никаквих личних амбиција“. Па ипак: „Нема сумње, и на следећим изборима ћу победити“.

Очигледно, с обзиром на тако високо мишљење о себи, он није способан а ни спреман, да било с ким у Србији води дијалог. Шта више, то би га понизило. Сви имају да га слушају! Али зато у иностранству, Он слуша и памти шта има да уради. „Србија је спремна на компромисе“. „Неефикасно правосуђе, али независно“, што ће рећи, судије су сами криви за неефикасност.

Међутим, Драгана Бољевић председник Друштва судија Србије: „Политичари траже начин за наставак утицаја на правосуђе“ А и Драгомир Милојевић, председник Касације, позвао је судије да „јавно говоре о политичким притисцима“. „Нигде нисам приметио да ми се било ко удвара“. А Вулин и Зорана, шта друго раде?

Академик Јелена Гускова позив за ‘унутрашњи дијалог’ каже, дошао је касно, када је толико папира већ потписано“. Па се зато пита: „А зашто не референдум?“ Очигледно „Вучић ‘унутрашњим’ дијалогом хоће да за признавање КИМ – а пребаци одговорност на целу јавност Србије. Прешли сте црвену линију. Тражи се решење када је већ све решено“. Зар смо дошли дотле да нам инострани члан САНУ, открива право стање ствари, док су домаћи академици обазриви, тј, таква би јавна резоновања могла да их лиши академског додатка (102.000 месечно).

Другим речима, до овог стања сама је ова власт довела, кроз наводну промену националне свести, код Срба, што се код Албанаца не може ни замислити. А и зашто би, кад су скоро сви уз њих.. „Ваша власт има кратак рок, који је поставио Вашингтон, и због тога се Вучићу жури. Међутим, у ЕУ никад нећете бити примљени, а НАТО-у сте потребни “. (Треба имати на уму да је Дачић одавно већ рекао: „Будућност Србије је у НАТО“) Вучић –– „Желим нов пут за Србију“. Онај који од 5.октобра води ка Западу, пренебрегавајући речи Св.Саве још од 1225, „Не тражите нове пријатеље међу доказаним душманима!“

Вучићев (нови) „удар на остатке застарелог и превазиђеног српског менталитета“, чусмо код отварања робне куће „Икеа“, „на нашу колективну лењост и животну филозофију да треба да чекамо да неко други све заврши уместо нас самих“. И тако, дођосмо до Волтера – „Јарам власти, сасвим је добар за простаке“. „Да будемо реални да не чекамо да ће нам доћи у руке и оно што смо одавно изгубили“. Кад то? Да л` мисли, за време његовог љубимца Тита? То је она реалност коју су непријатељи, којима се он удвара, створили. Иако Срби нису спремни на ту реалност, он обећа да „неће попустити“. Зашто онда дијалог?

Па неће га ни бити. Биће његов монолог, који има да оствари и поштује. „Пре краја године, изнећу мишљење о Космету“. Је л то по Уставу? У њему не пише да је ово председничка држава. А Вучић већ три месеца тако се понаша, и још годину и по дана ће тако бити, кад је за јануар 2019. предвидео Први конгрес странке напредњака, кад ће дати оставку на место њеног председника. А дотле ће да размишља ко ће га заменити на том месту.

Што је избегавао доношење Закона о пореклу имовине, док је био председник владе, знало се, јер није смео да се замери онима који су омогућили разбијања СРС и стварање СНС, тј. ДС и СПС. Али сад је председница Владе Брнабићева. Формално, јер поглавица каже: „Прво Косово, па Русија, па владавина права. Није владавина права та која се види као кључна за напредак Србије ка ЕУ“.

Али, да ли је он чуо или видео шта је Цептер изјавио „Имамо седам фабрика у разним државама, а имаћемо их и у Србији, кад постане правна држава“. Ако је и упознат са том изјавом, Вучић је није коментарисао. То јест, у владавини права види се држава, а ње нема. Само – ОН Мекалистер шеф Комитета за спољне послове ЕУ и известилац Европског парламента за Србију, који је у 10 дана два пута био у Београду, (једном и да разговара са опозицијом, да би се жалили на Вучића) каже: „Битно је за владавину права, ко ће бити шеф Агенције за борбу против корупције“.

Међутим, колико дуго се то постављење већ избегава. Зашто? „Дојче веле“ тврди, према изјавама ЕУ „владавина права и борба против корупције су на првом месту“. У Београду, међутим, сматрају да је за Запад тема број један – Косово.

СНС је странка полусвета. Какву је Он замислио и створио… Вучић је понудио авганистанском дечаку стипендију, његовом оцу посао, а целој тој фамилији Авганистанаца – држављанство, како би остали за стално у Србији, показујући тиме колико је апсолутни самодржац. Јер, стипендија је ствар министарства просвете, запослење министарства рада, држављанство министарства унутаршњих дела. Наравно, ако до тога дође, јер ови су пошли у Швајцарску, сва три министарства ће обавити оно што је самодржац обећао!

Вучић позива инвеститоре да дођу и раде у Србији, јер ће у њој најбоље да зарађују, јер је наша радна снага јевтина… …. И тако некако заспах… Али, не за дуго. И шта друго, него наставих да се шетам по мислима… И тако доспех до репертоара београдске Опере. Чујем извели су „Норму“! Лепо, бога ми! У своје време све су опере у Титовој Југославији имале су „Норму“ на репертоару, и не само код нас, већ и у свету. Сад се нешто не отимају о то Белинијево дело. И зато ме изненадила и обрадовала ова обнова код нас.

И тако, остах у Опери, па помислих, нема ни једно словенско дело на репертоару. Штета! Чак ни „Борис Годунов“! И искрснуше ми у свести многе представе „Бориса“, не само код нас. Већ и она у Венецији, у оригиналној верзији! И ко зна како, паде ми на памет, како би добили још оригиналнију верзију кад би у њу ушли ликови из праве власти и они који се за њу боре. Устанем из кревета, дохватим се клавирског извода, и миц по миц, искрсну подела, права правцата. Ево, читајте и уверите се сами:

БОРИС ГОДУНОВ

Дејствујућа лица:

 • Борис –– Шешељ Фјодор,
 • син –– Бели Ксенија,
 • кћи –– Нела Кубуровић
 • Дадиља –– Ђукић-Дејановић
 • Шујски –– Дачић
 • Шчелкалов –– Шутановац
 • Пимен –– Тома
 • Самозванац –– Вучић
 • Марина –– Колинда
 • к.г. Рангони –– Пленковић
 • к.г. Ваарлам –– Палма
 • Мисаил –– Вулин
 • Крчмарица –– Зорана
 • Безазлени –– Зајев
 • к.г. Никитич –– Обрадовић
 • Митјух –– Јеремић
 • Блиски бојар –– Љајић
 • Бојар Хрушчов –– Саша Јанковић
 • Језуити: Лавицки – Стефановић; Черниковски – Гашић
 • Народ –– чланови СНС-а
 • В.д. редитеља –– Ана Брнабићева
 • В.д. диригента –– Борис Тадић

Слободан Турлаков

П.С. Хвала проф. Антонићу!

 

ИЗВОР: НОВИНАР.Де

***

ПОВЕЗАНО:

Слободан Антонић: Лажљивче, лажљивче…

Сви воле бајке, а посебно ми, Срби. Ово је, изгледа, време нашег самоуљуљкивања и смањене урачунљивости. Но, доћи ће и доба отрежњења. Нека кап ће прелити чашу и неко ће рећи – цар је го!

Потребно је стрпљење. „Млинови Господњи мељу споро, али неумитно“. И треба се надати да до тада неће бити начињена превелика, непоправљива штета.

***

Јелена Гускова: Косово је тек почетак

Знате шта – Косово је тек почетак. Да ли је Србија забринута за југ своје земље? Тамо се припремају и снаге за отцепљење те територије. Исто тако, један део Црне Горе и Македоније. Грешке претходне власти продужила је и ова власт. Толико грешака је направила према КиМ да је прекасно да се од народа сада тражи неко ново решење. Пут за решење је доста сужен. Једино што је сада могуће је нека врста замрзавања тог питања и непризнавање независности.

—————-

4.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.