АКТУЕЛНО

КОНФЕРЕНЦИЈА земаља БРИКС-а: Путин – Дошло је време да прилагодимо стратегију актуелној економској реалности


Председник Русије Владимир Путин позвао је земље БРИКС-а да створе заједничку платформу за енергетска истраживања.

„Важно је јачати енергетски дијалог ’петорке‘“, рекао је руски лидер на састанку самита БРИКС-а у проширеном саставу.

„У том циљу предлажемо стварање платформе за енергетска истраживања БРИКС-а у оквиру које би било могуће повећати секторску информационо-аналитичку и научну размену“, додао је Путин.

Путин је такође рекао да је разумно да се „започне са израдом заједничких мера обезбеђивања једнаких конкурентских услова на читавом простору организације“.

Осим тога, руски лидер је подсетио на Стратегију економског партнерства БРИКС-а усвојену на самиту у Русији 2015. године.

„Дошло је време да прилагодимо стратегију актуелној економској реалности и поставимо нове амбициозне циљеве“, рекао је он. „По нашем мишљењу, требало би да се бавимо развојем електронске трговине без баријера, подршком малим и средњим предузећима и повећањем ефикасности јавно-приватних партнерстава“, објаснио је Путин.

Путин је, такође, позвао на интензивирање рада на добијању међународног кредитног рејтинга Нове развојне банке БРИКС-а, као и кредитирању у националним валутама.

„Међу најскоријим задацима банке је добијање међународног кредитног рејтинга“, изјавио је Путин. „То ће омогућити издавање вредносних папира на тржиштима држава ’петорке‘“, објаснио је он.

„Осим тога, морамо брзо да пређемо на кредитирање у националним валутама БРИКС-а“, сматра председник Русије. „Треба убрзати и усклађивање споразума о стварању обвезничког фонда БРИКС-а и интеграције тржишта капитала земаља ’петорке‘“, рекао је он.

***

Лидери БРИКС-а осудили једностране војне интервенције и економске санкције

Лидери БРИКС-а снажно су осудили нуклеарну пробу коју је Северна Кореја извела у недељу, наводи се у Сјаменској декларацији лидера држава ове организације.

„Одлучно осуђујемо нуклеарну пробу коју је извела Северна Кореја“, истиче се у документу.

Истовремено су лидери БРИКС-а изразили дубоку забринутост због „сталних тензија над дугорочним нуклеарним проблемом на Корејском полуострву“.„Наглашавамо да се он може решити само мирним путем и директним дијалогом свих заинтересованих страна“, наводи се у саопштењу.


Северна Кореја објавила је 3. септембра о успешном тестирању хидрогенске бомбе, намењене за интерконтиненталне балистичке ракете. Наређење о извођењу пробе лично је потписао лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун.

Северна Кореја тврди да испитивање хидрогенске ракете није довело до радијације нити других негативних утицаја на животну средину. Министарство одбране Јапана проценило је снагу тестиране ракете на 70 килотона, што је неколико пута јаче од атомских бомби бачених на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки 1945. године.

Лидери БРИКС-а позвали су све земље и на „придржавање интегрисаног приступа борби против тероризма, који би требало да укључи и супротстављање радикализацији, врбовању и премештању терориста, укључујући стране терористе и блокирање извора финансирања тероризма“.

У декларацији се наводи да се ради о финансирању терориста који долази, између осталог, преко организованог криминала путем прања новца, трансфера оружја, илегалне трговине наркотицима и других криминалних активности.

„Чврсто намеравамо да спречимо растуће ширење терористичких идеја и да се боримо против свих извора, метода и канала за финансирање терориста“, наглашава се у документу.

Лидери БРИКС-а су осудили и једностране војне интервенције и економске санкције.

У документу се наводи да успостављање дугорочног мира захтева свеобухватан приступ заснован на међусобном поверењу и користи, правди и сарадњи, чији је циљ отклањање узрока конфликата, укључујући политичке, економске и социјалне.

У декларацији се, такође, наводи да земље БРИКС-а подржавају женевски и астански формат преговора за решавање ситуације Сирији, као и стварање зона деескалације.

„Снажно подржавамо мировне преговоре у Женеви и процес у Астани и поздрављамо организовање зона деескалације у Сирији које су помогли у смањењу нивоа насиља и стварању позитивне динамике и услова за постизање значајног напретка у мировним преговорима под окриљем Уједињених нација“, наводи се у тексту Декларације.

Лидери „петорке“ такође су се заложили против употребе хемијског оружја.

***

Ђинпинг: Земље БРИКС-а би требало да играју активнију улогу у систему глобалног управљања

Земље БРИКС-а би требало да играју активнију улогу у систему глобалног управљања, с обзиром на сложене промене које се дешавају у светској заједници, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг

„У овом тренутку у свету се дешавају дубоке и сложене промене, такви услови повећавају значај сарадње у оквиру БРИКС-а. Наших пет земаља би требало да играју активнију улогу у глобалном систему управљања, без нашег учешћа многи светски изазови не могу да буду ефикасно решени“, рекао је кинески лидер на отварању пленарне седнице БРИКС-а.

Он је додао да земље БРИКС-а „треба да представе заједнички став о решавању проблема у области глобалног развоја и подржавања мира“.

„Морамо да радимо на формирању нове врсте међународних односа, осигурамо стабилне услове за развој свих земаља“, додао је он.

Самит лидера држава БРИКС-а почео је у понедељак у јужнокинеском приморском граду Сјамену и биће одржан 4. и 5. септембра.

ИЗВОР: RT на русскомВОСТОК

4.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић