АКТУЕЛНО

КФОР пред судом због Космета


Фото: REUTERS

Британско министарство одбране нашло се пред судом јер правница Јованка Савић покушава да позове на одговорност британски дио Кфора јер, послије уласка трупа НАТО-а на Косово и Метохију, грађанима није пружио безбједност. Поставља и питање одговорности Унмика и Еулекса због инертности у истраживању злочина над цивилима.

Када су трупе НАТО-а у јуну 1999. године ушле на Косово, међународна заједница правно је преузела одговорност за безбедност тамошњих грађана. Међутим, показало се да их Кфор, Унмик и Еулекс нису заштитили од злочина, нити су их истражили.

„Савјетодавни одбор Унмика за људска права наводи 235 оваквих случајева. Деведесет осам одсто су Срби а Унмик је детаљно истражио само један“, каже Јованка Савић.

Британски суд је првобитно одбацио предмет уз образложење да су британске трупе под јурисдикцијом Уједињених нација. Случај се преселио пред Апелациони суд. Европска унија се одрекла имунитета у овом поступку а чека се да то учине и Уједињене нације које признају да је прекршена Повеља о људским правима у дијелу који се односи на право на живот и на заштиту од нехуманог поступања.

„Ако успијемо, државе чланице Европске уније и Уједињених нације морале би, када управљају страним територијама, да примјењују оне стандарде које им налажу њихови сопстевни закони и устави. У супротом би морали да понуде правну заштиту у складу са сопственим стандардима и то свуда у свијету, не само на Косову, и не само у односу на косовске Србе. Зато би овај процес могао би да се одрази на цјелокупно међународно право“, каже Савићева.

Јованка Савић и њен тим раде бесплатно, међутим сада се поставља питање финансирања овог поступка јер морају хитно да сакупе 16.200 фунти за судске трошкове. Тражили су одлагање плаћања до 22. септембра.

Извор: РТС/РТРС

————–

5.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Па гдје је држава несретна, зар она неможе то урадити, него требају волонтери и поновно честити и поштени појединци да нас као и увијек ваде из блата.Умпрофор и сви ти остали су исти они чије су државе признале КиМи само човјек са кокошоњим мозгом може вјеровати да су они тамо због нас.

    Свиђа ми се