АКТУЕЛНО

„НОВОСТИ“ САЗНАЈУ: Пензионерима по 6.000 динара – једнократна помоћ


фото: илустрација

У новембру једнократна помоћ најстаријим грађанима. Овај износ добиће свих 1,7 милиона корисника. До краја године и повишица

ПЕНЗИОНЕРИ у Србији ће у новембру добити једнократну помоћ од по 6.000 динара, сазнају „Новости“. До краја године стићи ће им и најављено повећање пензија. Колико ће пензиони чекови бити дебљи још није утврђено, али је зато износ помоћи већ утаначен.

Како надлежни наглашавају, за пензије се данас из буџета издваја 37 одсто, што је резултат повећања запослености, док је у исте сврхе пре неколико година из државне касе стизало чак 20 процената више. Мерама фискалне консолидације дошло се до вишка новца у буџету који ће бити искоришћен управо да се помогне најстаријим суграђанима који су до сада поднели највећи терет државне штедње.

Последњи пут коверте најстаријих грађана биле су „ојачане“ за по 5.000 динара крајем прошле године, односно 23. новембра за оне са пребивалиштем у Србији, док су 19. децембра своје следовање добили и сви они који живе ван територија наше земље, а чекове примају из нашег фонда. Они су тада износ примили у девизној противвредности. За ову намену тада је издвојено 8,5 милијарди динара, што је унапред било договорено са мисијом Међународног монетарног фонда, а повећање од 1,5 одсто стигло је већ почетком 2017. године.

Тада су први пут једнократну помоћ добили сви, што се очекује и сада. Пре тога, на таква додатна примања могли су да рачунају само домаћи пензионери или само они са пензијом до одређеног износа, односно нису је добијали корисници са већим износима на чеку.

Једнократну линеарну помоћ до краја 2017. године може да очекује, према подацима Фонда ПИО, више од 1,7 милиона људи. Њихова статистика показује да ће ову финансијску инјекцију преко текућег рачуна добити око 1,3 милиона најстаријих, док ће нешто више од 450.000 пензионера тај новац добити у готовини на руке. Трошкове поштарине и овог пута платиће Фонд ПИО, и тај трошак неће ући у тих 6.000 динара.

ПОТРЕБНО 10 МИЛИЈАРДИ

ЗА исплату једнократне линеарне помоћи од 6.000 динара за нешто више од 1,7 милиона пензионера у Србији, Влада ће морати да обезбеди нешто више од 10 милијарди динара.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

Вујовић: Извесно повећање плата и пензија

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да је извесно да ће бити повећања плата и пензија, и да се тренутно пажљиво рачуна колико ће то повећање износити.

„Извесно је да ће повећања примања бити. Ми сад пажљиво рачунамо колики је простор за повећање плата и пензија, и да то остане у габаритима учешћа у БДП-у као што је било планирано, и да се тиме практично крене у нови пораст који ће бити већи од стартне позиције у октобру 2014. када смо кренули у реформе“, изјавио је Вујовић гостујући на РТС-у.

Додао је да је могуће да ће пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ до краја године.

На питање да ли би новац из суфицита могао да се потроши на капиталне пројекте, Вујовић је рекао да средства нису ограничење, већ способност предузећа која изводе радове да то потроше.

„Ове године покрећемо низ допунских капиталних пројеката где це се брже и лакше трошити средства, који треба да подстичу раст и на краци и на средњи рок, где припремају услове за бржи раст у будућности као што су пројекти подизања квалификација, подстицања дигиталне економије, списак пројеката којима покушавамо да подигнемо основу за бржи раст у будућности“, рекао је Вујовић.

Министар је навео да ће раст реалног и номиналног БДП-а до краја године бити у оквиру онога што можемо да поднесемо, односно неће бити потребе за ревизијом било које буџетске величине.

„Реалан раст је био пројектован на три одсто, а ми очекујемо да буде изнад два одсто. Очекујем да це номинални раст бити колико је планирано, пошто имамо мало већи раст цена. Очекујемо да це сви агрегати бити на нивоу који је пројектован и да нећемо морати због тога да коригујемо ниједну ставку у буџету“, рекао је Вујовић.

Како је додао, много се говори о успоравању раста у овој години, што је резултат негативних и непредвидљивих утицаја у пољопривреди и делом енергетици.

„Добра вест је што це то следеће године бити компензовано, очекујемо да буде натпросечан раст пољопривреде, као што је био и претходне године, посебно имајући у виду мере које се предузимају“, рекао је Вујовић.

Вујовића је уредништво „Мобајл маркета“, званичне публикације коју издају ММФ и Светска банка, изабрало за министра финансија године за централну и источну Европу, наводећи да је у претходне три године својим радом учинио изузетан допринос како би Србија изашла из рецесије на пут ка одрживом економском расту.

„У савременом свету цак и награде које су индивидуалне, резултат су тимског рада. Да није било мандата који су бирачи дали влади која је изабрана 2014, да влада на целу с Александром Вучићем није прихватила и створила да се политички програм дефинише и спроведе, не би ни било шанса да га спроведемо.

Ми смо искористили прилику, дефинисали добар програм и, што је најважније, истрајали у његовом спровођењу. Многе прилике раније нису биле искоришћене. Жртве које су поднете дале су свој резултат, а овде се оцењује резултат. Било је много програма који су добро дефинисани али се одустало у првој, другој години, отишло се у страну и они су пропали“, рекао је министар.

Вујовић је рекао да је морало да се штеди, јер када је преузео кормило у Министарству финансија као вршилац дужности у јулу 2014, било је пројектовано да це нестати пара за финансирање буџета за 78 дана.

„Ми се налазимо сада у врло повољнијој позицији, имамо 120 милијарди изнад плана, имамо суфицит после осам месеци, скоро у свим месецима смо имали суфицит, што су невероватно добри резултати“, истакао је Вујовић.

ИЗВОР: Танјуг/РТВ

————

6.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. “ ‘НОВОСТИ’ САЗНАЈУ: Пензионерима по 6.000 динара – једнократна помоћ“ ?!


    Пензионери не добијају никакву помоћ, већ име се, на парче, враћа
    оно што им је на силу одузето, по диктату ММФ!

    Драган Славнић

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.