АКТУЕЛНО

Извештај из САД: „Србија ће морати да призна Косово“


„Србија мора да призна независност Косова како би се постигао мир у региону“, оцењује Институт за студије људских права америчког Универзитета Колумбија.

У Извештају о спровођењу дијалога Косово-Србија, чији је аутор директор Програма за изградњу мира и права тог Института Дејвид Филипс, предлаже се да се дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и ефикасније посредовање међунардоне заједнице, укључујући снажнију улогу САД и ангажовање угледних међународних преговарача.

Филипс је за албанску редакцију Гласа Америке рекао да се у извештају предлаже „сценарио у којем сви побеђују“ а према којем би признање косовске независности довело до нормализације свих билатералних питања и интеграције и Србије и Косова у евроатлантске институције.

– Ако Србија жели да уђе у ЕУ, поглавље 35 је кристално јасно. Београд неће начинити напредак ка чланству у ЕУ док не призна Косово, што је основа за нормализацију. Косово и Србија треба да преговарају с Бриселом у погледу чланства у ЕУ и две земље треба да уђу у ЕУ заједно, у исто време. Председник Србије Александар Вучић позвао је Србе да се суоче са реалношћу. Наравно да је тешко преговарати о признавању Косова од стране Србије али се то мора догодити, једини пут напред је да Србија призна Косово – рекао је Филипс.

Он је оценио да би интеграција у Европу била „јасан подстицај и за Србију и Косово“ да приступе имплементацији дијалога, а на питање шта је подстицај за ЕУ и САД да појачају свој ангажман, Филипс је навео да је „Русија тренутно успоставила нову линију фронта у хладном рату са Западом“ и да се она налази на Западном Балкану.

– Према неким наводима, успоставила је обавештајну базу у Нишу и пребацује софистицирано оружје у Србију. САД желе да ојачају партнерство са земљама Западног Балкана, укључујући Косово, као и са Србијом. Само уз амерички ангажман, тај ће процес кренути напред – додао је.

Према његовим речима, Русију не занима српски народ већ да поткопа интересе Запада на Балкану.

– Владимир Путин говори о јединству Словена, јединству православаца, али у суштини, Русију уопште не занима српски народ. Она само манипулише тим питањем како би поткопала западни утицај и покушала да ограничи улогу НАТО-а на Западном Балкану. Грађани Србије треба да увиде да им је будућност уз Европу и Запад – рекао је Филипс, преноси Глас Америке.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

—————

8.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Реалност јесте што ми већ више од 100 година имамо антисрбске власти који вучу погрешне потезе,и уместо да смо ојачали и створили јаку Србску државу ,ми је и дан данас крчмимо,продајемо,и нажалост још увек не знамо њене стварне границе.Јер глобалисти са марионетским властима у Србији нису још завршили процес разградње Србије и Србских територија.

  Свиђа ми се

 2. Mr. Phillips, you are talking about recognition of a clear mafia enterprise as a „state “ ?!!! Are you completely insane? You know very well, that all those political puppets, wich your „country “ installed there, are former/present „uck“ terrorists? So, supporting them, are you a terrorist than? Are you representing some terrorist organisation? Wich one? Nato? Isis? Al-qaeda? Just vanish, go home and stay there. Thugs.

  Свиђа ми се

  • Ништа се не мора,боље је да нас и нема и да јуначки сви погинемо,него срамно да живимо без најсветијег дела и срца земље Србије.Јер Србије без Космета нема и не може никада бити то је свима јасно чак и непријатељима нашим. Само се безбожна, анационална ,отуђена и однарођена олош са тиме данас слаже и позива на неку реалност. А та реалност је продаја,издаја територије где смо настали,и постали један велики народ.

   Свиђа ми се