АКТУЕЛНО

Јован Тамбурић: Поштује ли се Устав у Војсци Србије?


Фото архива; Са протеста војног и полицијског синдиката

Пред Војно дисциплинским судом у Нишу против Новице Антића, председника Војног синдиката Србије се води поступак због дисциплинског преступа по чл. 149. тачке 26 и 27. Закона о Војсци Србије. Конкретно због повреда начела непристрасности или политичке неутралности или изражавањa и заступањa политичких уверења у служби и штрајковањa или учествовањa у противправном синдикалном организовању, односно у противправним синдикалним активностима. Поступак се води у складу са начелима и правилима кривичног поступка. Антићу је запрећено и са губитком чина и службе у Војсци Србије. Нама заклетим војницима је служба у миру једнака животу у рaту.

Иако је Уставни суд Србије својом Одлуком УС ИУз 391/2013 од 29.10.2015. године, констатовао да дисциплински суд није део судске него управне власти и да његове одлуке подлежу судској заштити, они у Војсци Србије и Министарству одбарне и даље постоје.

Постоји неколико питања на која ће заступници пријаве за дисциплински преступ и поступајуће судије морати да одговоре:

1. Како Војнодисциплински суд може водити поступке против заступника Војног синдиката Србије, као правног лица, које не подлеже одговорности пред тим судом јер је суд формиран за расправљање дисциплинских преступа ПВЛ на служби у ВС.

2. Коју политичку неутралност и уверење је требао да исказује Председник Војног синдиката Србије а да после безуспешног покушаја решавања проблема у Mинистарству одбране, јавности не саопшти чињенице о лошем материјалном положају ПВЛ и ометању законитог рада ВСС.

3. Које штрајкове и противправне активности је организовао и водио Војни синдикат Србије и његов председник Новица Антић.
Очигледно је да су иступања Новице Антића, као председника Војног синдиката Србије наишла на одобравање грађана Србије и да актуелна власт против њега води поступке ради демонстрације силе ради гушења незадовољства припадника Војске Србије и грађана Србије због катастрофалне политике одбране, односа према Војсци Србије и статусу професионалних војних лица. Новици Антићу се прети дуготрајним поступком у којем треба да доказује своју невиност а јавности се пласира наводно незаконито поступање.
Поступком се директно нарушава синдикална самосталност у законитом деловању ради побољшања социјално-економског статуса својих чланова.

Није Новица Антић измислио законски основ формирања синдиката у Војсци Србије и није он довео Војску Србије у катастрофално стање. То што је Војни синдикат Србије имао одговорности, храбрости и морала да јавност упозна о томе, је за свако поштовање. Зар се Новица Антић није заклео Србији да ће је чувати и штитити не жалећи ни свој живот. Мислим да Новица управо тако и поступа.

Удружење синдиката пензионисаних војних лица, чији су чланови позвани да стручно расправљају о свим питањима одбране, у потпуности подржавају деловање и рад Војног синдиката Србије и њеног председника.

Јован Тамбурић, председник УСПВЛС

***

ПОВЕЗАНО:

ОДУЗИМАЊЕ ЧИНА ПРЕДСЕДНИКУ ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ

Припадници Војске Србије,

Позивамо Вас да у уторак 12. септембра са почетком у 10 часова, у својству јавности, присуствујете суђењу Новици Антићу, председнику Војног синдиката Србије. Суђење ће се одржати у прoсторијама Војнодисциплинског суда у Нишу, Трг Краља Александра број 2.

Очигледно је да је режим по сваку цену решио да угуши глас радника Војске Србије, који се налазе у никад горој материјалној ситуацији. Војска нам се осипа, дневно у просеку шесторо припадника Војске, због беде напусти наше редове, голи и боси служимо држави која је за нас светиња. И уместо да режим, решава проблеме војника, они се баве качењем фотографија Председника Републике и увођењем „вербалног деликта“ и то овом мимикријом од суђења по први пут у новијој историји Србије

Председнику синдиката суди се због говора на протестима 2016. и 2017. године.

Овим се газе основна људска права, али и Устав Републике Србије, Закон о раду Републике Србије, Конвенције међународне организације рада о синдикалним слободама и заштити синдикалних права, одредбе Конвенције Међународне организације рада о примени принципа права организовања и колективног преговарања и Одредбе посебног колективног уговора за државне органе које се на припаднике Војске Србије примењују на основу одредби Закона о Војсци Србије.  Поврх свега, Војнодисциплински суд, нити тужилац нису надлежни за суђење председнику једног репрезентативног синдиката какав је Војни синдикат Србије.

То све говори колико је режим уплашен од синдикалног деловања војника , али и полицајаца који су са њима у коалицији и да по сваку цену жели да их ућутка. Крајњи циљ овог суђења јесте одузимање чина Новици Антићу, старешини који је за свој рад вишеструко награђиван, како би се стекао услов да му уруче отказ из Војске Србије.

Дошло је време да дезертери узимају чинове јунацима. На нама је то спречимо!

11.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић