КОСОВО И МЕТОХИЈА

Чија се застава вијори на Новом Брду?


11.9.2017.

Као Новобрђанку, неописиво су ме погодиле слике Новобрдске тврђаве са које се вијори косоварска плаво жута застава. Заиста не знам шта ће она ту.

Не постоји нити један историјски извор да су шиптари на било који начин повезани са истом, иако они говоре да се тврђава зове Артан (на шиптарском злато), те да је стара око 5000 година и да је Иљирска, стога њихова, на шта се већина научника и историчара смејe и одмахујe главом.

За неупућене, ако таквих Срба сме и може да има, Новобрдска тврђава се помиње још од почетка 13. века. Била је огроман град са 40 000 становника који је растао уз рудник сребра и злата. У то време, поређења ради, Лондон је био блатњаво сеоце док је град Ново Брдо имао текућу воду, поплочане улице, градско осветљење и три цркве, од којих је једна била Саборна Црква светог Николе. Најмања црква од три била је Саска католичка богомоља будући да су Саси били најцењенији рудари тога времена.

Рудник је ковао новац за потребе краљевине, па царевине, а познат је и као крај светог кнеза Лазара, да је његов отац, Прибец Хребељановић живео у њему док је столовао на двору цара Душана. Хребељановићи су у целом крају оставили цркве и манастире. Најочуванији и најпознатији је Драганац, задужбина кнежеве сестре Драгане, посвећен светом архангелу Гаврилу.

Околина тврђаве је препуна остатака насеља и рудника из тог доба, а прилаз целом подручју је био додатно заштићен утврдама Призренцем и Прилепцем који су штитили најлакши прилаз новобрдској области са југа, из долине Биначке Мораве. Сама тврђава се састоји од Горњег Града у облику неправилног шестоугла на врху брда и Доњег Града који се лепезасто шири низ падину ка западу, а цео град је био заштићен сувим шанцем са северне и западне стране. Утврђење је своју снагу показало током више Османлијских опсада, поготово током двогодишње опсаде (1439—1441) у време када српска деспотовина више није постојала.

Са естетске стране Ново Брдо се истиче употребом мркоцрвене брече која је обликована у правилне квадере који су коришћени за израду углова кула и пролазе капија за разлику од остатка утврде која је израђена од обичног сивог камења (највише кречњака). Посебну лепоту новобрдској утврди даје велики крст на западној кули Горњег Града изведен у мркоцрвеној бречи који представља симбол тврђаве. Данас је цео простор некадашње тврђаве у рушевинама, али и поред тога остаци кула сведоче о његовој монументалности и некадашњем богатству.

Посебан проблем новобрдске тврђаве представљају стални покушаји да се у њој пронађе закопано благо, чиме се уништавају вредни археолошки слојеви, а овај проблем је додатно појачан после доласка УНМИК-а и КФОР-а у јужну српску покрајину пошто су у неколико наврата на простору тврђаве аматерска ископавања вршили и припадници пољских снага из редова УНМИК-а.

При Тврђави је сада и турска џамија из времена Османлија, као и гроб турског аге из тог времена. Дакле, никакве везе са шиптарима.

Од скора је кренула рестаурација тврђаве (боље рећи њено потпуно преобликовање ) и фалсификовање историје.
Косовски окупатори су чак ставили и наплатни киоск, те многи становници који нису Срби долазе да виде тврђаву и уживају у „илирским достигнућима „ иако је на зидинама јасно огроман крст, што указује на српско порекло, као и натписи на црквенословенском.

Спорну рестаурацију води УНЕСКО, али и београдске грађевинске фирме. Српко министарство није хтело да учествује, јер како су рекли „не занима их тај простор“.
Сем што је тврђава буквално нагрђена, сви предмети који су приликом радова нађени, послати су у Приштину a не у Београд.

Најгоре је било када је нађен сасвим добро очуван српски средњевековни мач, који сада краси подруме приштинског музеја.

Поставља се питање – зашто држава Србија не реагује на понижења? Зна да је наслеђе српско стога не сме застава „Косова републике“ да се вијори на њему.
Колико ће времена проћи док се то исто не догоди и са српским црквама и манастирима, а посебно са Звечанском тврђавом?

Становници Новог Брда не могу да гледају на тврђави заставу „Косова републике“ а да се не осете понижено, осрамоћено, бедно, а верујем и сваки Србин се осећа исто када гледа овакав призор.

Занимљиво је да је са тврђаве у Призрену, која је окупиранија од Новог Брда, скинута застава Косова, јер је Турско становништво сматрало увредом да се на „турској „ тврђави вијори застава „државе Косово“. Ново Брдо је већински СРПСКА средина, те застави није место, а колико знам још УНЕСКО није примио Косово, те стварно не видим сврху стварања заједничке баштине.
Држава Србија мора да реагује и да се са тврђаве скине скандалозна застава!

Иначе ћемо на Звечанској тврђави ускоро гледати исту!
Једина застава која сме да се вијори је СРПСКА, како на тврђавама, тако и на нашим светим црквама !
Апелујемо да се скрене пажња на овај велики проблем и да сви медији пренесу наш вапај.

Љиљана Стајић –Васић
Новобрђанка

 

2 replies »

  1. ПРОКЛЕТИ комунисти партизанштина И ЊИХОВИ ПОТОМЦИ синови и унуци САД ЈЕ ИСТО КА 1941 усташе шиптари бугари угари немци ханџар дивизија СВИ ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЧЕТНИКА К НЕДИЋЕВАЦА СРБИ ЧУВАЈУ ПО КУЋАМА СРБСКИ БАРЈАК И ЧЕТНИЧКИ ГОРЕ НИКАД НИЈЕ БИЛО НЕК И ДАЉЕ ТЗВ ИСТОРИЧАРИ ИЗЈЕДНАЧУЈУ ЧЕТНИКЕ СА комунистима партизанштина А ПОГОТОВО ТЗВ ПОЛИТИЧАРИ ТО ЈЕ ЗАБИЈАЊЕ НОЖ У СРЦЕ ПОГИНУЛИМ ЧЕТНИЦИМА И НЕДИЋЕВЦИМА ЗНАМ ШТА ЗБОРИМ МОЛИТВЕ ГОСПОДУ И СВЕТОМ САВИ ДА НАМ ПОМОГНЕ И СВИ СВЕТИ ИЗ РОДА СРБСКОГ ДА СКИНЕМО банду комунистичку ДА ИХ ПОБЕДИМО БЕИГРАЏСКЕ дахије СУ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ ОНИ СУ ГЛАВНИ издајници ДА НИЈЕ ТАКО НЕ БИ зеленаши МОГЛИ ДА ОТЦЕПЕ ЦГ ОД СРБИЈЕ СРБИЈА БИ ЗАШТИТИЛА СРБЕ У ПРОШИРЕНОЈ ЦГ ТО ЈЕ ОДГОВОР ДОКЛЕ ЋЕ БИТИ ТА крпа НА СРБСКОЈ ТВРДЂАВИ У НОВОМ БРДУ ССС

    Свиђа ми се

  2. Ништа нама више није ни свето ни битно,све је на продају и као ошамућени више и немамо осећај припадности једној славној историји и народу који је имао светлу прошлост ,свете претке који су у средњем веку имали државу од респекта.

    Свиђа ми се