АКТУЕЛНО

Истраживачка станица ЈЕЛАШНИЦА: Јелашничка клисура – Специјални резерват природе под заштитом државе


ЈЕЛАШНИЧКА клисура, којој се дивио велики географ Јован Цвијић, данас се најчешће промовише на интернет-презентацијама и у туристичким проспекатима који су штури и папагајски преносе податке претходника, углавном нетачне. На пример, наводе да је клисура дуга само два и по километра, колико, у ствари, износи дужина њеног најатрактивнијег и најдраматичнијег дела.
– Човека лако превари спарушена рамонда која изгледа осушена и мртва. Међутим, после прве кише она озелени и враћа се у живот. Зато је рамонда и изабрана за симбол васкрсле српске војске и Србије у Великом рату – каже председник планинарског друштва „Јелашничка клисура“ професор географије Љубисав Стојановић.

Реч је о ентузијасти који се бори да деци и омладини покаже чудесне пределе. Са истомишљеницима организује еко-кампове у оквиру којих школској омладини открива лепоте Јелашничке клисуре, која је прави резервоар живота од далеке преисторије до данашњих дана. Ретки археолози који су истраживали клисуру и простор око ње открили су остатке који сведоче о томе да су се овде у каменом добу налазиле неке од најстаријих људских насеобина у Европи. Нађени су и трагови преисторијских племена Трибала, Дарданаца и Келта.

У Јелашници је пронађен римски град и утврђења које је штитило крак „Вија милитариса“. Калдрмисани остаци и данас су добро видљиви. На осунчаним падинама клисуре које заклања природни стеновити зид, понегде још могу да се нађу остаци изузетних винограда. До пре неколико деценија они су давали грожђе тамјанику које се извозило и у Француску.

Нажалост, ни у једном туристичком итинереру нема мапе постојећих означених стаза клисуре. Нити игде пише да је за обилазак овог чуда природе, и то најлакшим стазама, потребан цео дан.

Истраживачка станица Јелашница

Истраживачка станица Јелашница се налази у подручју микрореона Јелашница, у селу Јелашница, 15. км источно од Ниша (царског града Константина Великог – оснивача Константинопоља и увођења хришћанства у Источно Римско царство ).
Циљеви су истраживање и заштита природе а посебно флоре и фауне у Југоисточној Србији (Јелашничке и Сићевачке клисуре, Суве и Старе планине, Сврљишкох планина, Јастребца, Озрена и др. предела).

Истраживачка станица сарађује са професорима са факултета и школа, школском омладином као и са осталим љубитељима природе. Истраживачка станица Јелашница је водећа организација у Југоисточној Србији у области професионалног образовања наставног особља и ваншколског образовања ученика и студената, заинтересованих за проширивања знања у области природних и друштвених наука.

У непосредној близини Станице налази се Специјални резерват природе „Јелашничка клисура“, са Јелашничком реком, водопадом Рипаљком, археолошким локалитетом, разним ерозионо – денудационим формама, крашким елементима, интересантним биљним и животињским светом као и теренима за планинарење, рекреацију и алпинизам.

Истраживачка станица Јелашница је са Министарством за дијаспору Републике Србије (прихваћен пројекат и суфинансирање) организовала 2009. Летњу школу = еко камп – УПОЗНАЈ ЗЕМЉУ СВОЈИХ ПРЕДАКА, а са Кабинетом градоначелника Ниша (уз суфинансирање) 2010. Летњу еко школу – УПОЗНАЈ СРБИЈУ. Место одржавања била је околина Ниша – Јелашничка и Сићевачка клисура (250 – 500 мнв) где су учествовали ученици и студенти из земље и дијаспоре.

Истраживачка станица Јелашница организовала је у периоду 2006 – 2010. године укупно 14 семинара где је у учествовало 425 особа. Састав учесника семинара је следећи: 153 професора основних и средњих школа или Универзитета, 164 ученика или студената а остали учесници су чланови удружења биљара или еколога.

Истраживачкој станици Јелашница је од стране Завода за унапређење образовања и васпитања Републике Србије, (Каталог за стручно усавршавање у школској 2008/2009. и 2009/2010., каталошки бр. 191. односно 231.) одобрена реализација програма „Одрживи развој сеоске средине и станишта лековитог биља“. У школској 2009/2010. и 2010/2011., од стране Завода одобрена је реализација програма „Природно-географско-вегетацијске карактеристике и еко туризам Југоисточне Србије“, (каталошки бр. 261. односно 188.).

На семинарима су биле обрађене теме о лековитом биљу и заштити станишта, исхрани и преживљавању у природи, здравственом значају боравка у природи, етно – еколошком уређењу села и очувању природе, одрживом развоју села, пољопривреди и туристичкој валоризацији, античкој историји Срба, о народној ризници ( народној медицини, старим јелима и занатима, локалном говору и обичајима), географско – туристичким вредностима паркова природе Старе планине, Јелашничке и Сићевачке клисуре, о примени у настави фото и видео записа са Старе планине, средњовековним манастирима, црквама и археолошким локалитетима Понишавља, народној географској терминологији језика Југоисточне Србије, сеоском туризму као једном од предуслова за даљи развој концепта етно туризма у Србији, о мотивацији ученика за брже, лакше и ефикасније читање, писање и учење, планирању и реализацији излета и екскурзија.

Истраживачка станица Јелашница
председник Љубисав Стојановић, професор географије 18 206 Јелашница, Ниш, Србија
+381(0)18 4649 125, моб. 381(0)64 99 08 307
etnotragjelasnica@medianis.net

ИЗВОР: Сајт Истраживачка станица Јелашница

———————

14.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.