АКТУЕЛНО

Војни и полицијски синдикат: У Нишу испред војног суда – СВИ СМО МИ НОВИЦА! (видео)


„Иако је Уставни суд Србије својом Одлуком УС ИУз 391/2013 од 29.10.2015. године, констатовао да дисциплински суд није део судске него управне власти и да његове одлуке подлежу судској заштити, они у Војсци Србије и Министарству одбране и даље постоје.  Новици Антићу се прети дуготрајним поступком у којем треба да доказује своју невиност а јавности се пласира наводно незаконито поступање. Поступком се директно нарушава синдикална самосталност у законитом деловању ради побољшања социјално-економског статуса својих чланова“, каже у саопштењу подршке Новици Антићу, председник УСПВЛС Јован Тамбурић у тексту на нашем сајту под насловом: Поштује ли се Устав у Војсци Србије?

Колеге синдикалци подржали су Антића

***

После појављивања пред судијама Новица Антић, председник Војног синдиката дао је изјаву за новинаре, којима није дозвољено присуство у судници. Погледајте видео запис са ФБ странице POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE.

ИСПРЕД ВОЈНОГ ДИСЦИПЛИНСКОГ СУДА У НИШУ, 12.09.2017. ГОДИНЕ

Ми смо данас имали прилику да видимо још један у виду доказа да Србија није правна држава. Овај суд који се налази иза мене је Уставни суд прогласио неуставним, јер је рекао да није суд. Забрањени су Уставом Републике Србије преки, ванредни и привремени судови. Из тог разлога овај суд никаквог основа није имао да мене данас позове на било какву одговорност нити да ми суди као председнику Војног синдиката Србије.
Ово тим пре што је све оно на чему они заснивају данашњу оптужницу и оно за шта ме терете је заправо оно што сам ја говорио у јавности на протестима од новембра 2016.године и током 2017.године, у својству председника Војног синдиката Србије. 

Поступајући судија који се није ни представио и легитимисао, и не знамо да ли је уопште судија, је одбијао да пређе на терен о коме сада говоримо. Он је све време одбијао да мене доживи и прикаже и кроз записник у процесном смислу као председника Војног синдиката, и сво време је говорио и обраћао ми се као да сам ја старешина војске.
Ни у једном делу онога за шта ме они терете, они ме не терете за било шта што сам ја извршио у служби, и у току вршења војне службе. А терете ме за нешто што сам радио као председник Војног синдиката.

Сви знате да је Синдикат у сваком смислу независно правно лице од сваког послодавца и од свих државних органа. То потврђује и решење самог министра одбране донетог 2015.године у коме се каже да је Војни синдикат Србије постао репрезентативан. А један од услова да синдикат постане репрезентативан је независан од свих државних органа и институција.

Дакле, постављамо једно озбиљно питање: Како је могуће да је суд, који није суд, било коме у Србији суди?

Да ставимо на страну понашање и однос тог истог суда. Они прво нису ни столице обезбедили за нас, који смо дошли као процесне странке, а да не говоримо даље о томе како су се опходили према вама као медијима и према грађанима који су дошли овде у својству јавности. То само говори о намери овог суда да осуди неког ван било каквог процеса који захтева и Устав и закони Републике Србије.

Изјаву ће вам дати мој бранилац, адвокат Туфегџић Вук и Никша Рељић.

*Одговор на 1. питање новинара – о предмету поступка

Ми смо на свим нашим протестима, пошто нам је такође неуставно ускраћено право на штрајк, које смо ми покренули пред Уставним судом да нам се врати, говорили о општем стању у војсци.

Ја морам да подсетим јавност да је у последњих две године Војску Србије напустило више од три хиљаде припадника, и војника, и старешина и цивилних лица. Ми такве губитке нисмо доживели за време рата са НАТО. Сада имамо ситуацију у којој се подржавају доказани терористи, знате о чему говорим, а позивају се на суд људи који указују на лоше стање у систему одбране, урушавању система одбране, на расипању Војске Србије. 

Видите, ратовање није само оружјем и бомбама, постоји једна врста ратовања која се зове специјално ратовање. 
Ако ви учествујете у урушавању система одбране једне државе, притом сте на важном државном положају – онда неко треба вас да позове на одговорност, а не да позивате на одговорност људе који указују урушавање система одбране и саме државе Србије!

Овде су данас дошли људи који су били учесници ратова, ветерани, моје колеге који су рањавани и били у свим ратовима на просторима бивше Југославије. 
И ако ви имате ситуацију у којој вам садашња власт подржава једног Харадинаја, доказаног ратног злочинца, а позива мене, који у име мојих колега тих ратника, указујем на лоше стање у војсци, урушавање система одбране, онда поставите сами себи питање на чијој су они страни, а на чијој смо ми страни. 

*Одговор на 2.питање новинара – о понашању судије

Обзиром на то да сам и сам правник по струци ја имам пуну слободу да кажем да је он показао изузетну нестручности незнање у вођењу овог поступка и ја сам зато инсистирао да мој бранилац тражи његово изузеће и да га образложи.
Видећемо како ће та одлука бити, чекаћемо браниоца да изађе и како се завршио овај део процеса који сад траје.

*Одговор на 3.питање новинара – о униформи

Знате како, када немате неке друге процесне разлоге да ставите у своју корист, онда се ухватите за сламку. Тако се и овај судија ухватио за сламку и први проблем који је он направио у овом односу и комуникацији самном је био тај што је – дао приговор да нисам приступио пред суд у униформи. 
Зашто ја нисам приступио, то су два разлога. 
Први разлог је што мени мој претпостављени, односно послодавац, није обезбедио униформу у којој сам ја требао овде да дођем, јер сам последњи пут ту униформу добио кад сам завршио Војну школу. А тад сам имао 85 кг, сад имам нешто више и не могу да је обучем, а да било где одем да је тражим да је купим, не могу да је купим. Униформу сам добио деведесетих година, а послодавац је у обавези да обезбеди сваком свом припаднику на две године нову униформу. То је први разлог.
Други разлог је што се овде мени не суди као припаднику војске и старешини војске, него ми се суди као председнику Војног синдиката Србије. И ја сам из тог разлога изјавио да пред овај НЕ-Суд никада нећу приступити у униформи, јер су моји резултати рада на службеној дужности у Војсци Србије на врхунском квалитету, то доказују моје службене оцене и резултати које имам на свом формацијском радном месту.

ИЗВОР: Vojni sindikat Srbije VSS

ПОЗИВ ВОЈНОГ СИНДИКАТА

Позивамо све чланове синдиката и остале припаднике Војске Србије да нам јаве за све неправилности које казнене експедиције Министарства одбране спроводе у овим контролама које имају само један циљ – да спрече наш излазак на улице.

Војни синдикат Србије и његов правни тим ће адекватно и јавно одговорити на свако кршење правила службе, закона и права загарантованих законима.

Објавићемо имена свих који учествују у незаконитој тортури српских војника. За времена која долазе.

***
***

Војни синдикат: Кривичне пријаве против тужиоца и судије

Војни синдикат Србије саопштио је да ће, након консултација са правним тимом, поднети кривичне пријаве против тужиоца и судије војнодисциплинског суда у Нишу, због спречавања политичког, синдикалног и другог удруживања и деловања.

У саопштењу, синдикат истиче да закон прописује ономе ко свесним кршењем закона или на други противправни начин спречи или омета политичко, синдикално или друго удруживање или деловање грашана или деловања њихових политичких, синдикалних или других удружења, казниће се новчаном казном или затвором до две године.

Ако то дело учини службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од три месеца до три године, наводи се у саопштењу.

ИЗВОР: ДАНАС

—————–

14.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.