АКТУЕЛНО

Грк Маринос Рицудис: Поносан што сам одбио да бомбардујем Србију


Грк Маринос Рицудис који је 1999. одбио наређење да учествује у НАТО бомбардовању СРЈ, 18 година касније каже да је поносан што је подржао Србију у борби против свих и да је то био фантастичан осећај. Рицудис, тада капетан брода „Темистоклис“ и потпоручник ратне морнарице, одбио је директно наређење и вратио брод назад у луку.

Он за „Блиц“ каже да је „изузетно поносан због тог тренутка који сам пружио и свом и вашем народу“.

„То је заједничка прича између мене, моје културе и ваше културе. Веома сам срећан што сам нашао пријатеље у Србији и што делимо заједничка сећања“, каже он.

„Био је то фантастичан осећај донети одлуку да подржим нацију која се борила против далеко надмоћнијег непријатеља“, наводи.

Та одлука је оставила велике последице по његову каријеру. Рицудис је избачен из морнарице и данас је капетан на јахтама, суђено му је пред више судова, боравио је у затвору.

Како каже, судило му се пред девет судова, али је одлука о прекиду његове каријере у морнарици донета за један дан. Осим тога, осуђен је на условну казну од две и по године затвора.

„Био сам три дана у војном затвору. Жалио сам се и апелационом суду преко својих адвоката, али они су подржали првостепену пресуду, додаје овај Грк.

Одлучио је међутим да иде до краја, па је тужио Грчку Европском суду за људска права, али су се они сложили с одлуком грчког суда.

„Наравно то је била незаконита одлука. Такав је систем. Тако је свуда“, каже он.

Српска амбасада у Грчкој је у скорије време ступила у контакт с њим у намери да сазна да ли би прихватио орден државе Србије. Он је то тада одбио.

„Рекао сам им да не желим ништа и да све заслужује ваш храбри народ који је водио борбу против свих и без шансе, каже Рицудис.

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*Ивањица, 18. година сећања на НАТО агресију: БРАЋА ОСТАЈУ ЗАУВЕК БРАЋА, А ЗЛИКОВЦИ ОСТАЈУ ЗЛИКОВЦИ!

Мариносу је суђено на Војном  суду  у Пиреју. На суђењу је рекао:  „Казните ме, не желим да убијам ПРАВОСЛАВНУ БРАЋУ“. Маринос је осуђен 2,5 године затвора, условно на 3 године.

Kaко се наводи у саопштењу, Српски ратни ветерани уручиће брату Мариносу ЗАВЕТ србских ратника, са напоменом да БРАЋА ОСТАЈУ ЗАУВЕК БРАЋА, А ЗЛИКОВЦИ ОСТАЈУ ЗЛИКОВЦИ!

———

15.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Клањам се до земље Див Јунаку Маринос Рицудису. Његово јуначко дело, вратило ми је наду и веру да због таквих људи, још увек вреди живети. Ако Држава неће, србски народ му мора подићи споменик у знак захвалности за дело које је за нас учинио. Сава.

  Свиђа ми се

 2. ХВАЛА БРАТЕ МИЛОШЕ ГЛЕДАО САМ У ИВАЊИЦИ КАД ЈЕ БИЈО ПАРАСТОС ЗА БЕСМРТНОГ ЂЕНЕРАЛА ДРАГОЉУБА ДРАЖУ МИХАИЈЛОВИЋА ЧИЧУ СРЦЕ МИ ЈЕ БИЛО ВЕСЕЛО ЗБОРИМ ЗА ОВУ ГОДИНУ 17/ 7 2017 7255 СССС

  Свиђа ми се

 3. Поштовани, ако се сећате 25.марта објавили сте да је у Ивањици одражана академија поводом 18.година од почетка БОМБАРДОВАЊА НАТО ЗЛИКОВАЦА . Тада су присутни једногласно донели ОДЛУКУ да Маринос Рицудис добије своју улицу у Ивањици,као и сви погунули суграђани,полицајци и војници.Србски ратни ветерани Ивањице упутили су одмах захтев Скупштини општине Ивањица и то је у заиста спорој процедури. Вероватно се плаше да некога питају, да ли могу да то дозволе? Србски ратни ветерани Ивањице још нису добили никакав одговор. Када добијемо било какав одговор бићете обавештени. Братски поздрав! Милош Ћирковић

  Пс. наслов је био БРАЋА ОСТАЈУ ЗАУВЕК БРАЋА, А ЗЛИКОВЦИ ОСТАЈУ ЗЛИКОВЦИ!

  Свиђа ми се