АКТУЕЛНО

„Идеа“ продавала сируп уместо правог меда – Министарство пољопривреде из трговинског ланца „Идеа“ повлачи ливадски мед под робном марком „К плус“


Министарство пољопривреде из трговинског ланца „Идеа“ повлачи ливадски мед под робном марком „К плус“, пошто је утврђено да је реч о фалсификату.

Мед, који је био на акцији од 25. до 27. августа, продавао се за 569 динара по килограму, док је уз ову теглу трговац други килограм нудио за само 171 динар, што је попуст од 70 процената, пише Политика у додатку „Потрошач“. Ово је изазвало сумњу потрошача, а потом и домаћих пчелара који се већ годинама боре против фалсификата меда. Случај је пријављен инспекцији која је одмах реаговала, контролисала овај мед и пронашла фалсификате због чега је и предузела мере, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

„После првобитне контроле, урадили смо и суперанализу која је потврдила претходне налазе и издат је налог да се роба повуче“, каже Недимовић и додаје да ће се данас знати више детаља о количинама и акцији коју је Министарство пољопривреде спроводило у последња три месеца на сузбијању фалсификата меда. Иначе, инспекција је након доспеле суперанализе ушла у погоне произвођача „Аза“ који је паковао мед за „Идеу“.

Према незваничним информацијама, у меду је пронађена повећана концентрација дијастазе, мере присутности пчелињег ензима у меду. У првој анализи овај параметар квалитета меда је износио 55 јединица, што је, према речима стручњака, нелогично за природан мед. Она је у овом случају удвостручена што, како кажу, саговорници Политике, указује да је овај ензим вештачки додаван у овај мед, по свему судећи и нестручно.

Др Душанка Милојковић Опсеница, професор са Катедре за аналитичку хемију Хемијског факултета у Београду, каже за Политику да је већ чула, и то из Хрватске, да у Србији може да се купи овакав мед.

„Реч је о ливадском меду, а проблем је што за ову врсту, која се иначе науива полифлорни мед, не постоје стандарди и неко ко га је правио знао је да садржаји дијастазе не могу да се провере. За основне европске монофлорне врсте меда постоје дефинисани опсези садржаја дијастазе. Рецимо, за мед од уљане репице дијастаза се креће од 26,9 до 32, сунцокретов од 14 до 26,5, а багремов од 5,5 до 15,5“, каже Милојковић Опсеница.

За ливадски, додаје, нема граничних вредности.

„Међутим, ако за појединачне врсте немате забележену вредност дијастазе од 55, онда ни комбинација више врста не би могла да да ту вредност. То је здраворазумско тумачење“, каже проф. Опсеница. Она додаје да је овај мед вероватно здравствено исправан и безбедан по Правилнику о безбедности хране, али нема оно што се од меда очекује. Купци су превареније су уместо меда купили вероватно неки хидролизовани сируп.

Једна од великих претњи је и такозвани кинески мед који није само проблем Србије него и Европске уније. ЕУ годишње увезе 80.000 тона меда из Кине, што је наш четрдесетогодишњи извоз у Европску унију.

„Компанија ‘Меркатор С’, свој ‘К плус’ мед производи у сарадњи са ‘Аза’ д.о.о, која осигурање и безбедност производа обезбеђује кроз Хасап систем и ИФС стандард. Та компанија је регистрована и одобрена за производњу, прераду, откуп и паковање меда од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Управе за ветерину. Самим тим је редовно контролише Управа за ветерину“, саопштили су јуче за Политику из ове компаније.

Како кажу, републичка ветеринарска инспекција редовно обавља провере квалитета меда у „Идеа“, „Рода“ и „Меркатор“ продавницама и квалитет „K плус“ меда никада до сада није доведен у питање. Последња провера обављена је у једној београдској „Идеи“.

„У овом испитивању је утврђено да је вредност активности дијастазе у ‘К плус’ меду одговарајућа“, кажу у овој компанији.

 

ИЗВОР: Политика/021.rs

———–

16.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.