АКТУЕЛНО

NATO одбацио споразум усвојен већином у УН о забрани нуклеарног оружја


Извор за карикатуру: NATO Ex-Secretary Believes US Has to Operate as “World’s Policeman”

ТВРДИ И ДА ДОКУМЕНТ ИЗА КОЈЕГ СУ СТАЛЕ 122 ЗЕМЉЕ НИЈЕ ПОСТАО ДЕО МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

 

  • У саопштењу западне војне алијансе се наглашава: „Тражити забрану нуклеарног оружја споразумом у који није укључена ниједна земља која такво оружје поседује не може бити ефикасно, неће смањити нуклеарне арсенале, неће повећати безбедност ниједне земље, и неће допринети међународном миру и стабилности“

NATO, чијих неколико чланица су нуклеарне силе, саопштио је данас да жали због усвајања у УН споразума о забрани атомског оружја и оценио да тај документ игнорише комплексност претњи светској безбедности.

Споразум је изгласан у Њујорку 7. јула са 122 гласа „за“.

Холандија, чланица NATO, била је против, а једна земља се уздржала од гласања.

Споразум „игнорише реалности међународне безбедности које су све комплексније“, оценило је 29 земаља NATO у заједничкој изјави.

„Када свет мора остати уједињен у сусрет огромним претњама, пре свега озбиљној претњи севернокорејског нуклеарног програма, споразум не узима у обзир хитне безбедносне изазове. Тражити забрану нуклеарног оружја споразумом у који није укључена ниједна земља која такво оружје поседује не може бити ефикасно, неће смањити нуклеарне арсенале, неће повећати безбедност ниједне земље, и неће допринети међународном миру и стабилности“, наводи се у изјави.

Северноатлантска алијанса је изразила бојазан од „подела и разлика у тренутку када је јединствени наступ у вези ширења оружја и претњи по безбедност потребнији него икада“.

Насупрот NATO, присталице споразума попут Аустрије, Бразила, Мексика, Јужне Африке и Новог Зеланда сматрају споразум историјским кораком.

Нуклеарне силе су бојкотовале преговоре сматрајући да постигнути договор неће имати никакав утицај на смањење броја ускладиштених нуклеарних бојевих глава, којих је тренутно око 15.000.

Чланице NATO одбијају да подрже текст споразума и одбацују аргументе према којима је споразум створио нове правне обавезе у међународном праву.

Тај савез сматра да ће бити ослабљен споразум о неширењу нуклеарног оружја из 1968. који је државама дао одговорност да смање своје залихе.

ИЗВОР: Бета/ФАКТИ

***

***

 

———–

21.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Ко је то НАТО, ко се крије иза њега, кога он представља? НАТО није правна међународна личност-творевина као држава и неможе бити део правних споразума. НАТО је својим делима показао да је једна удружена криминална и злочиначка организација.

    Свиђа ми се