АКТУЕЛНО

Послушници заузели кључне функције: Војници партије отерали стручњаке


Подобност је постала важнија од стручности, чак и у полицији и правосуђу Србије, најосетљивијим сферама друштва. То је све чешћа оцена стручног јавног мњења која се чула и после информације да је Влада Србије сменила Милоша Опарницу са места начелника Сектора унутрашње контроле МУП-а и именовала досадашњег заменика Драгана Кујунџића.

МУП тврди да је нови начелник изабран на конкурсу, али се не наводе разлози за смену Опарнице, који слови за стручног.

Кујунџић је из медија познат као човек који је потписао кривичну пријаву против жандарма због инцидента на Паради поноса 2014. када су повређени браћа председника Србије Андреј Вучић и градоначелника Београда Предраг Мали. Занимљиво је и да је сектор МУП-а који му је поверен задужен за врло осетљиве теме: нереаговање полиције у случајевима Савамала и недавног напада на новинаре током полагања заклетве председника Србије.

Књижица пре дипломе

Драган Добрашиновић, челник Коалиције за надзор јавних финансија објашњава да није новост да партијска књижица претеже над харвардском дипломом. То је, подсећа он, „пракса још од Јосипа Броза и времена кад су робијашнице проглашаване за комунистичке универзитете“.

– Сада је проблем што је принцип политичке лојалности и припадности доведен до огољене бруталности. Вучићева машина за демонтирање институција довођењем људи без референци, кредибилитета и интегритета ради као швајцарски сат. У том смислу се мора признати да су ова и претходна власт шампиони негативне селекције која Србију већ скупо кошта – указује Драган Добрашиновић за „Вести“.

Просек оцена на Правном факултету тек нешто изнад шест и 13 година студирања нису представљали никакву препреку владајућој гарнитури да изабере Зорана Пашалића за Заштитника грађана. Јавна спрдња са новим заштитником ишла је до те мере да су радикали Пашалића питали из чега је добио седмицу и покварио просек чисто шест.

Кад су биране судије Уставног суда опозиција је тврдила да се гласало „на основу заслуга за странку, а не за државу и грађане“, као и да је избор по партијској и рођачкој линији омогућен Уставом који предвиђа да странке и председник Србије предлажу кандидате. Тада је у јавност искочило и да је једна од судија и супруга Срђана Коларића, члана Главног одбора СНС-а и председника чукаричких напредњака.

Адвокат из Чачка Младен Ненадић никад није радио као тужилац, али то му није сметало да буде именован, како се спекулисало интервенцијом државног врха, на функцију специјалног тужиоца за организовани криминал уместо Миљка Радисављевића. Колико се није гледало на знање и искуство документовала је ранг-листа кандидата на којој склоњени Радисављевић има 50 бодова на „вредновање стручности и способности“, док нови тужилац Ненадић ни бода, али је Радисављевића стигао у збиру, захваљујући писаном тесту на којем је „зарадио“ 50 поена.

Ни три овце да сачувају

– Да је Србија иоле пристојнија земља, поједини људи који су код нас министри у Влади Србије и челници важних институција, не би могли на основу знања и стручности не да буду ту где јесу, већ не би могли да воде ни земљорадничку задругу у неком омањем селу – оценио је Добрашиновић.

Увид у документацију

 

Систематску контролу свих институција и њихово паралисање, према речима Ивана Нинића, извршног директора Центра за владавину права, власт обавља путем лојалних и некомпетентних кадрова.

– Процена власти после пет година владавине је да не треба само неке, већ готово све људе на важним местима мењати како би херметички био затворен читав систем. Вучић је схватио да су најбољи лојални или уцењени и у кадрирању проналазио адекватне замене по истом кључу не обазирући се на стручне квалитете – појашњава Нинић и истиче да је засад једини преостали „револуционар“, Родољуб Шабић, повереник за информације.

Због сумњи у правилан избор кандидата за неки положај, према речима Златка Минића из Транспарентности Србија, важно је да до јавности дође увид у документацију.

– Тако би се тачно знало на основу чега је неко прошао на конкурсу и бољи је од других пријављених. Због сумњи да на важне позиције долазе подобни, а не способни, треба дати на увид и записнике конкурсних комисија – појашњава Минић за „Вести“.

Он напомиње и да би управо због сумњи у нечији избор било добро оглашавати се документацијом о стручности, а не партијским саопштењима.

– Јавност треба да зна и критеријуме приликом избора на најважније функције, али и да ли су услови за избор по закону или их утврђује она институција која расписује конкурс – сматра наш саговорник.

Најдрастичнији примери

Драган Кујунџић
– на месту начелника Сектора унутрашње контроле МУП сменио Милоша Опарницу, који је важио за врло стручног. Кујунџић је познат као човек који је потписао кривичну пријаву против жандарма због инцидента на Паради поноса 2014. кад су повређени браћа председника Србије Андреј Вучић и градоначелника Београда Предраг Мали.

Братислав Гашић
– Високи функционер СНС-а постављен је на чело Безбедносно информативне агенције, што је први пут после 2000. да тајну службу води партијски функционер који је, узгред, навео да је економиста по занимању, док је јавности познат као ТВ магнат.

Зоран Пашалић
– иако је Правни факултет студирао 13 година са просеком мало изнад шест, то није била препрека да владајућа гарнитура изабере Зорана Пашалића за Заштитника грађана. Београдом кружи прича да је на избор Пашалића директно утицао Горан Весић, напредњак близак највишем врху странке.

Младен Ненадић
– адвокату из Чачка Младену Ненадићу није сметала чињеница да никад није радио као тужилац да би, како се спекулисало, интервенцијом са државног врха био именован за специјалног тужиоца за организовани криминал уместо Миљка Радисављевића. Колико се није гледало на знање и искуство, потврђује ранг-листа кандидата на којој Радисављевић има 50 бодова на „вредновање стручности и способности“, док Ненадић нема ни бод, али је Радисављевића стигао захваљујући писаном тесту на којем је „зарадио“ 50 поена.

Политиколог „експерт“ за шуме

Минић наглашава да је партијско управљање врх леденог брега.

– Оно се не тиче само директора јавних предузећа и њихових плата, већ је проблем много дубљи, а губици велики. Кад имате партијско управљање уместо професионалног менаџмента, ви онда имате партијско запошљавање, партијске фирме које добијају послове, које испоручују робу за јавна предузећа, која им можда није потребна – каже Минић.

Он је навео да је Транспарентност Србија дошла до 28 неправилности у вези са постављеним и изабраним директорима. Један од најдрастичнијих је Зоран Дробњак, директор Путева Србије, који је у в.д. стању шест година, а мандат му је последњи пут продужен 2013. Од 30 надзорних одбора, у 29 смо нашли неправилности. Или немају потребно образовање или искуство, а високе школе су завршавали 2012. и 2013. – рекао је Минић.

Он наводи и пример где је неадекватно замењена стручност.

– У Србијашумама је разрешен директор који је био дипломирани инжењер шумарства, а доведен политиколог који је био у надзорном одбору Завода за уџбенике. У Ресавици је директор бивши криминалистички инспектор, што је можда добро јер су претходна два директора ухапшена, али то нема везе са рударством – набраја Минић.

ИЗВОР: Д.Декић-ВЕСТИ

—————-

21.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Ово што сам прочитао је за неверовати јер сам човек из те струке и мало ме је и срамота због оваквих појава.
  Након распада СФРЈ припадници те службе нису смели да припадају ни једној партији а камоли да делују страначки.

  То је било званично регулисано посебним актом и Правилником о начину вршења СЈБ-и.

  Али не могу да тврдим да таквих појава није било.
  Посебно послушнику а богами и партијски.

  Свиђа ми се