АКТУЕЛНО

Председник Аустрије: „Америка је објавила рат Европској унији“


Председник Аустрије: Alexander Van der Bellen

Председник Аустрије Александер Фан дер Белен критиковао је америчког колегу Доналда Трампа због говора на Генералној скупштини УН, оценивши да је реч о објави рата ЕУ.

„Говор намењен гласачима у провинцији“

Он је новинарима у Њујорку рекао да је забринут због „ретроградног наглашавања националних држава“ у Трамповом говору, преноси „Спутњик“.

„То поновно буђење нација није ништа друго него објава рата ЕУ“, истакао је Фан дер Белен, који је у Њујорку предводио делегацију Аустрије, у којој је и шеф дипломатије Себастијан Курц.

Фан дер Белен је истакао да европске државе морају да се супротставе таквим захтевима, јер заједно постижу више него када би свака радила за себе.

„Ако бих пакосно формулисао, рекао бих да је то био предизборни говор који је био намењен његовим гласачима у провинцији, а не формат који се очекивао као обраћање пред више од 190 шефова држава и влада у УН“, рекао је Фан дер Белен.

Он је додао да је разочаран Трамповим говором и да сви његови саговорници из Европе сматрају да се Иран у потпуности придржава Споразума о неширењу нуклеарног оружја из 2015.године.

„Иран је партнер који поштује Споразум и тај утисак имам и из разговора са председником те земље Хасаном Роханијем. И председник Француске Емануел Макрон дели тај став“, нагласио је шеф аустријске државе.

Он је истакао да Трамп и његова администрација немају никакав доказ да Иран крши Споразум о неширењу нуклеарног оружја.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————–

20.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Живео Трамп !!!

    Уаааа Ван дер Белен !!!

    Трамп није објавио ”рат” Европи, што нам је драго, и тако и треба, а за ЕУ нас баш заболе, (као и за Ван дер Беленово ”мишљење”), цркла да Бог да.

    Аустрија има анти патриотског председника, као и Србија.

    Свиђа ми се