АКТУЕЛНО

ШПАНИЈА: Пуџдемон – „Мадрид је увео ванредно стање у Каталонији“


Мадрид је увео де факто ванредно стање у Каталонији, рекао је Карлес Пуџдемон, председник те области, која се припрема да одржи референдум о независности. Он је ово изјавио после данашњег хапшења 13 високих каталонских званичника и замрзавања финансија те области.

– Влада је де факто суспендовала аутономију Каталоније и увела де факто ванредно стање – рекао је Пуџдемон после тих хапшења оптужујући владу шпанског премијера Маријана Рахоја да је „тоталитарна“ и да крши „основна права“ и додао да ће референдум бити одржан по плану.

Шпанска полиција ухапсила је у данашњим рацијама 12 званичника регионалне владе у Каталонији, као и најближег сарадника потпредседника регионалне владе, док се та област припрема за референдум о одвајању, који је према властима у Мадриду – нелегалан.

Полицијске рације изведене су у неколико регионалних минстарстава у Барселони, укључујући економије, спољних послова, телекомуникација, социјалних питања и у згради председништва, 11 дана пред референдум планиран за 1. октобар.

Шпанско министарство финансија увело је од данас нове контроле над финансијама каталонске владе да осигура да се државни новац не користи за референдум, који је проглашен неуставним. Тим ограничењима је практично сва потрошња у Каталонији под контролом централне владе.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

*Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Њено подручје углавном одговара историјској територији Кнежевине Каталоније. Аутономна покрајина Каталонија има површину од 32.091 km², а званичан број становника је око 7,5 милиона.

——————

21.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић