АКТУЕЛНО

Конференција универзитета Србије – КОНУС: Смену Муамера Зукорлића тражи 17 ректора универзитета


Конференција универзитета Србије – КОНУС затражила је данас смену председника скупштинског Одбора за образовање Муамера Зукорлића због, како кажу, нестручног и некомпетентног обављања функције као и због њеног коришћења за остварење личних интереса.

Они су иницијативу за смену доставили председници парламента Маји Гојковић, као и министру просвете Младену Шарчевићу, председници Владе Србије Ани Брнабић и председнику Србије Александру Вучићу.

Како кажу Муамер Зукорлић је у својству председника Одбора, у више наврата, износио неистине и аргументима неутемељене тврдње које се тичу високог образовања у Србији.

Они наводе да као власник приватног Универзитета у Новом Пазару, Муамер Зукорлић „функцију на којој се налази веома често користи како би изговарао неистине и погрешно интерпретирао чињенице предлажући решења која би довела до акта о акредитацији који годинама није у стању да добије“.

Подсећају да по оцени Националног савета за високо образовање и Комисије за акредитацију и проверу квалитета тај универзитет не испуњава прописане стандарде који се односе на кадровску, просторну и техничку опремљеност.

Ректорски савет КОНУС-а сматра да је овакво понашање Муамера Зукорлића недопустиво и да може да нанесе трајну штету постојећем систему високог образовања Србије, које је од стране водеће глобалне мреже истраживања – УНИВЕСИТАС 21, рангирано на првом месту, испред Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

„Високо образовање у Србији, као главни стуб развоја једног друштва, треба континуирано развијати и непрекидно радити на унапређењу његовог квалитета. Оно мора бити ван свих дневнополитичких амбиција и партикуларних, личних, интереса“, наводи се у саопштењу.

Због тога је, наглашавају, важно да на челу једног од најважнијих скупштинских одбора буде особа која ће својим деловањем тежити ка остварењу наведених циљева.

Иницијативу су потписали ректори осам државних и девет приватних акредитованих универзитета у Србији.

Зукорлић: Ректорократија влада

У високом образовању имамо ректорократију, монопол такозване академске заједнице, иза које се крије неколико најутицајнијих људи, ректора најјачих универзитета, на челу са Београдским, који владају свеукупном судбином високог образовања, изјавио је председник скупштинског Одбора за образовање, науку и технолошки развој Муамер Зукорлић.

Зукорлић је рекао да нови закон о високом образовању то мора да исправи, „да направи равнотежу и разбије монопол као основ за корупцију и непотизам које данас имамо“.

 За то сам припремо амандмане. Покушаћу да имамо и одборске амандмане, не само посланичке, све правно могуће механизме у скупштини ћу употребити да укажем на то, најавио је Зукорлић.

Трн у оку су му Универзитет у Београду (БУ) за који сматра да гуши развој других универзитета и Конференција универзитета Србије (КОНУС), због мајоризације, прегласавања већине у односу на мањину.

Подсећа да КОНУС чине представници свих универзитета, почев од ректора, али и да универзитет на сваких 5.000 студената има једног представника, као и на сваких 1.000 запослених.

КОНУС: Непримерени Зукорлићеви коментари 

Конференције универзитета Србије – КОНУС саопштио је данас да су неутемељени и непримерени коментари председника скупштинског Одбора за образовање Муамера Зукорлића, који је, наводе, рекао да КОНУС-ом управља Београдски универзитет уз помоћ једног приватног „корумпираног факултета“.

Чланови Ректорског савета КОНУС-а сматрају да је Зукорлић „потценио ректоре осталих универзитета у саставу КОНУС-а, као и њихову стручност и компетентност, и етикетирао их као корумпиране, иако би за такве тврдње без ваљаних доказа могао и правно да одговара“.

Ректорски савет КОНУС-а истиче да Универзитет у Београду не спречава развој осталих универзитета, већ напротив подржава њихов напредак и унапређење квалитета кроз интензивну и плодоносну сарадњу.

На Зукорлићеве критике да „професори једног универзитета одлучују о судбини и постојању другог универзитета и…да Акредитациона комисија мора бити независна“, из КОНУС-а поручују да тело за акредитацију треба да буде независно, али да је пракса у свету да о квалитету студијских програма и високошколских установа одлучују чланови академске заједнице.

 „Другачија решења, за која се залаже Муамер Зукорлић, доводе у велику опасност квалитет високог образовања, јер би о високошколским институцијама одлучивали људи који немају компетенце и неопходна знања о високом образовању и науци“, наводи се у саопштењу.

Из КОНУС-а поручују да је непримерено да Зукорлић због проблема око акредитације Универзитета у Новом Пазару, чији је власник, а злоупотребљавајући функцију председника скупштинског Одбора, напада систем високог образовања Србије који је од водеће глобалне мреже истраживања – УНИВЕСИТАС 21, рангиран на првом месту, испред Велике Британије и САД.

Конференцију универзитета Србије чини осам државних и девет приватних акредитованих универзитета у Србији.

 ИЗВОР: РТВ

————

22.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.