АКТУЕЛНО

Данило Н. Баста: МИНХАУЗЕНОВСКИ ПОДВИГ ПОД КРОВОМ САНУ


 

Данило Баста, Ни статутарно, ни колегијално, Политика, 26. јуна 2017.

Коста Чавошки, И легитимно, и колегијално, Политика, 29. јуна 2017.

 

Захваљујући новинарској професионалности „Политике“, био сам у прилици да 26. јуна 2017, на стр. 22, објавим текст „Ни статутарно, ни колегијално“. У њему сам се осврнуо на „ванредни састанак“ Одељења друштвених наука САНУ од 15. јуна 2017, на који смишљено нисам био позван не само као његов члан него и као његов бивши секретар. На том састанку, који се с разлогом може назвати пучистичким (на њега није био позван ни секретар Одељења, академик Часлав Оцић), двотрећинска већина чланова Одељења донела је две (квази)одлуке: да академику Чаславу Оцићу престаје дужност секретара Одељења и да се за новог секретара бира академик Димитрије Стефановић. При том је изведена и мала представа под називом „Умољавање дописног члана Александра Костића да и даље обавља дужност заменика секретара Одељења“.

С „ванредног састанка“ није у први мах било никаквог записника. Али, после два и по месеца, тај се кратки записник волшебно појавио, очигледно срочен накнадно и на брзу руку, као одоцнели покушај да се „састанку“ прибави каква-таква процедурална валидност. Не само да тај покушај није успео него је, црно на бело, управо потврдио све основне приговоре које сам у поменутом тексту изнео на рачун подухвата двотрећинаца изведеног у конспирацији. Појава тог записника непосредан је повод овог мог другог текста.

Човек не мора бити правник да би већ на први поглед увидео несхватљиве мањкавости записника (који такву ознаку и не заслужује). Нека оне овде буду поменуте. У рубрици „Присутни“ наведена су имена тројице редовних чланова и једног дописног члана. Али, записник не садржи рубрику „Одсутни“. То није случајно. Јер, у њој би морало стајати: Часлав Оцић и Данило Баста. Пошто нема рубрике, нема ни помињања. Дакле, двотрећинци су свесно избрисали двојицу својих колега. Они за њих више не постоје! Да су их поменули у, иначе уобичајеној, рубрици „Одсутни“, могао би неко – рецимо од чланова Извршног одбора или Председништва САНУ, који су чињеницу двотрећинске већине уздигли до степена недодирљивости – поставити незгодно питање о разлозима њихове одсутности, па и добити једноставан одговор да намерно нису били ни позвани.

У очигледне мањкавости овог тобожњег записника спада и то што у њему није речено ко га је водио. Исто тако, није записано да ли је и како је обављено гласање, које је морало бити тајно. Тиме се долази до главне и запрепашћујуће мањкавости не само записника него и састанка на који се он односи. У тачки 2, чији је назив „Избор новог секретара и заменика секретара Одељења“, забележено је од речи до речи: „Једногласном одлуком присутних чланова Одељења за новог секретара Одељења изабран је академик Димитрије Стефановић, а за заменика секретара изабран је дописни члан Александар Костић.“

Том кључном реченицом двотрећинци су, јасно да јасније не може бити, признали нешто што је непојмљиво и неопростиво, чему посебну тежину даје околност да половину тих двотрећинаца сачињавају двојица правника, академици Тибор Варади и Коста Чавошки, за које се каже да су врхунски. Реч је о томе да је одлука о избору новог секретара и његовог заменика донета једногласно, што само значи да су у њеном доношењу учествовали и тај нови „секретар“ (академик Димитрије Стефановић) и тај нови „заменик“ (дописни члан Александар Костић). Тиме је на флагрантан начин погажено старо и веома поштовано правило, настало још у римском праву: In propria causa nemo iudex нико није судија у сопственој ствари. Није непознато да та максима, поред правне, има и своју моралну димензију.

Наравно, поменуто правно правило, о којем се води рачуна и у нашем данашњем праву и које је важан саставни део сваке правне културе, није морало бити познато једном музикологу (новом „секретару“) и једном психологу (новом „заменику“), мада се разуме сâмо по себи да при неком избору човек не треба да даје глас самом себи. Међутим, требало је да им колеге правници скрену пажњу на њега и тако им помогну да не учествују у смешном и непотребном минхаузеновском подвигу самоизбора, недостојном и њих, и Одељења, и Академије. Но, с друге стране, да су их упозорили на обавезност поменутог правног правила и да су га они прихватили, не би постојала ни толико слављена двотрећинска већина. У ствари, погледа ли се боље, такве већине заиста није ни било. Јер, ако су, као што се тврди у записнику, у доношењу одлука о себи самима учествовали академик Д. Стефановић и дописни члан А. Костић, онда је, додуше, постојала фактичка двотрећинска већина, али не и правно ваљана, будући да је поништено древно и освештано правно правило. Или, пак, они нису учествовали у свом сопственом избору – а записник каже супротно – у ком случају није било двотрећинске већине ни у фактичком ни у правном смислу речи. Било овако или онако, сасвим је јасно да они нису на правно ваљан начин изабрани на нове дужности и да се не могу сматрати ни легалним ни легитимним „дужносницима“ у Одељењу друштвених наука САНУ. А то, опет, значи да је академик Часлав Оцић и даље секретар Одељења, легалан и легитиман. С том чињеницом треба да се суоче и да се у складу с њом понашају сви они који у овој ствари држе до начелности и одговорности.

Решење није ни у каквој двотрећинској већини. Оно се може наћи једино у самом Одељењу друштвених наука. За то су потребни добра воља и узајамно уважавање. Има ли их? Не знам. Али знам да би их морало бити – у интересу Одељења и, самим тим, у интересу САНУ.

 

 Данило Н. Баста

*Објављено у дневном листу ПОЛИТИКА 20. септембра 2017. године

——————–

23.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.