АКТУЕЛНО

ДОПИС: Подршка РАС академије Српској православној цркви – Мапа СРПСКА ДУХОВНА БАШТИНА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (фото)


РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
ВЛАДА И СКУПШТИНА У ПРОГОНСТВУ
11000 Београд, Змај Јовина 15
Тел. 063/495-051, vladarsk@gmail.com
Бр. 79/17 – 23. IX – 7526 (2017)

Влада РС Крајине Вам прослеђује допис Српске развојне академије у Београду, којим се подржавају ставови о одбрани суверенитета Републике Србије на матичној и историјској земљи српског народа – окупираном Косову и Метохији, а те ставове је изложила Патријаршија Српске православне цркве.

Влада РС Крајине подржава овај корак Српске развојне академије у Београду и захваљује јој што се, на исти родољубиви начин, залаже за окончање хрватске окупације Републике Српске Крајине (Зоне под заштитом УН).

С ПОШТОВАЊЕМ,
Бранко Бибић, секретар Владе

***

 

Српска разојна академија РАС Београд
Број 67/17
Датум 21.9.2017.
Београд
rasakademija.webs.com

Подршка РАС академије Српској православној цркви

Поводом изјаве Њ. С. патријарха СПЦ Г,Г, Иринеја, става СПЦ, у вези „иницијативе председника Србије г. Александра Вучића да проведе јавни дијалог грађана Србије и њених релевантних институција и друштвених организација са председником Србије и Владом Србије ради трајног решавања статуса Косово и Метохија“, Развојна академија Србије, РАС, из Београда даје снажну подршку СПЦ поводом изјаве и става Њ. С. патријарха СПЦ Г.Г. Иринеја и осуђујемо непримерен поступак Владе Србије изјавом министарке госпође Зоране Михајловић.

Њ. С. патријарх СПЦ г. Иринеј у име СПЦ апелује изјавом на председника Србије и Владу Србије да не дозволе да Србија изгуби Косово и Метохију поклоном, зато што поклон значи без повратни губитак поклона, јер Косово и Метохија је Србији само отето а није трајно изгубљено, што значи да отето мора кад тад да се врати отетом, односно Србији.

Основни задатак Развојне академије РАС је да се бори за биолошки опстанак и духовни развој српскога народа, а што се често посебно дешавало у 20. веку и наставља се у 21. веку на свим просторима где је српски народ живео или данас живи разним облицима геноцида, уништавањем српске културне, духовне и историјске баштине чиме је угрожен биолошки опстанак српскога народа и заустављен или успорен духовни развој српскога народа као што је драстично био а и данас траје на Косову и Метохији, насилно, суптилним и перфидним поступцима непријатеља се мења национална свест и идентитет српскога народа. Став СПЦ изражен изјавом Њ. С. патријарха СПЦ Г.Г. Иринеја је потпуно идентичан ставу и Развојне академије Србије РАС и апсолутне већине српског народа у Србији и дијаспори изузимајући незнатан број за шаку долара проданих душа српског порекла.

Српску државу и СПЦ још у 12. веку су основали Немањићи са родоначелником великим жупаном Стефаном Немањом, Симеоном Мироточивим и особитим трудом браће Стефана Првовенчаног, првог српског краља, и првог српског архиепископа Саве, који су остварили снажно јединство српскога народа, српске државе и СПЦ. То јединство је постојано до дана данашњег и сачувало је српски народ од потпуног биолошког нестанка због вишеструких историјских геноцида. Династија Немањића од национално аморфног народа је створила народ високе српске националне свести, јасан српски национални идентитет, српски језик, српску цивилизацију, огромну културну, духовну и историјску српску баштину, што до данас чини дубоки темељ српске нације. И све је то створено на простору Рашке и Косова и Метохије. Сваки педаљ земље на њему је српским знојем и крвљу натопљен. У свим, па и немогућим околностима СПЦ је увек била уз српски народ и тако га духовно очувала. У томе је несагледива заслуга СПЦ, јер без ње српски народ би нестао, био би нешто друго, али не српски. СПЦ је хиљадугодишњим искуством створила инстинкт да препозна угроженост српске нације и способност да предузме прави поступак да српски народ очува, како је и сада поступила да се спаси Косово и Метохија.

Влада Србије је овим непримереним и недопустивим поступком госпође Зоране Михајловић грубо увредила не само СПЦ и њеног патријарха, већ и цео српски народ. Својим надређеним ставом службене особе ставља себе изнад народа, а по природи ствари она је само у служби народа. Увредила је јунаке Косовске битке, Цера, Колубаре, Албанске голготе, Кајмакчалана, Кошара, ослободиоце од турске окупације и многе незнане јунаке. Историја српскога народа је историја тешких честих борби са вишеструко бројнијим непријатељем из којих смо увек изашли као победници чак и кад се томе нико није надао.

Витешки српски народ је поносан на себе и своју дугу славну витешку прошлост што никад у својој историји није ратовао као освајач, већ увек као ослободилац своје отаџбине.

Српска развојна академија РАС окупља све вредне и ваљане ствараоце и има запажене резултате. РАС академија је поносна на свој изабрани велики патриотски задатак, борбу за биолошки опстанак српскога народа и његов духовни развој и што је за кратко време остварила контакт са светским сродним академијама и што има чланове искрене српске родољубе и српске пријатеље. Председник РАС-а г. доцент др Алек Рачић је први у Србији истражио обим и последице уранијумског НАТО рата на Србију 1999. године и уочио да нам је овај рат остави тешку последицу пораста малигних обољења у Србији, акадeмик Љубомир Стевовић је истражио историјске истине око крунисања Стефана Првовенчаног, почасни члан РАС Љубиша Гвоић је први урадио детаљну мапу духовне српске баштине на Косову и Метохији и означио 1350 црквених локалитета, члан РАС академије професор историје Салих Селимовић је детаљно истражио исламизацију Срба на Пештеру, члан РАС академије др Добросав Никодиновић је написао капиталну и једину књигу „Рашка област“‘ о Рашкој области. Али то није све.

С правом сматрамо ради правилног прихватања и разумевања проблема српског духовног наслеђа на Косову и Метохији неопходно да прво добро проучите мапе које је саставио и објавио почасни члан РАС Академије, г. Љубиша Гвоић.

Аутор мапе почасни члан РАС Академије, Хаџи Љубиша Гвоић

 

У Београду 21.09.2017.

Председник РАС АКАДЕМИЈЕ

Ак. доц. др А.Рачић,прим.др сци

***

НАПОМЕНА: Молимо да приликом преузимања вести, текста или фотографије обавезно наведете извор СРБски ФБРепортер и КОМЕНТАР:

Овај текст смо објавили због мапе КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ коју нам је послао господин Хаџи Љубиша Гвоић, због поштовања његовог огромног труда и научног рада на њој.

Моје мишљење је да је Српска православна црква овоземна, (пошто постоји и небеска слава Богу) подршком политичарима на власти којима владају страни окупатори, прва учинила ИЗДАЈУ свете србске земље Косова и Метохије, односно као таква и ИЗДАЈУ СВИХ СВЕТИХ СРБА чије мошти, честице и дух постоје вековима на овој нашој светој србској земљи. Недела која су учињена су забележена сликом и речју, тако да се то не може оспорити.
Забележено је игнорисање Епископа рашко-призренског приликом довођења страних званичника на Космет, а онда и протеривање канонског Епископа због тога што није “кооперативан” у предаји Косова и Метохије шиптарским властима и страном окупатору на терену, и довођење Теодосија који „сарађује“.
Онда је уследило скандалозно прихватање докумената шиптарске лажне државе од Саве Јањића из манастира Високи Дечани, и друге његове сабраће… који је данас награђен игуманским чином СПЦ за „свој добар рад“ …
Скандалозан и духовно погубан по народ србски био је моменат „избора“ које је расписала Јахјага а у њима су учествовали Срби са Космета и лични јавни позив народу од патријарха Иринеја – позвао је на издају из порте Грачанице… тако је и он копао очи Симонидине, тик преко злочина арнаута…
Има још забележене и документоване издаје СПЦ у Србији, посебно на окупираном Косову и Метохији, која ништа није учинила да сачува наш народ и наше светиње, наш морал, породицу, традицију, све оно што је некада била…
Данашња СПЦ је све оно што не треба да буде, кршећи сопствене каноне, устројство и духовност и мењајући постојеће вековно предање прелила се у ријалити који је као и политичари, односно власти и сви њима у спрези, далеко у неком другом друштву само њима познатом без народа који чини цркву и без благослова Светих Срба које су издали.
Није Синод Црква Србска, нису ни сви наши молитвеници пред Господом (свештеници, монаси) издали свете Србе, али су ЋУТАЊЕМ ИЗДАЛИ СВОЈУ ВЕРУ јер се ЗА ИСТИНУ НИСУ БОРИЛИ и зауставили ИЗДАЈУ!
„Наше је да се боримо, у Господа је победа“… тужно је само што се свакодневно сусрећемо са тим ћутањем СПЦ на „измену свести код Срба“ које спроводи политика а у питању је НАРОД, здравље народа, духовно и физичко, очување породице, морала и србске традиције… и тужно је што нам ОПСТАНАК СРБИЈЕ зависи од ТАКВИХ КОЈЕКАКВИХ…

——————-

23.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Крајње је време да српски народ поново уздигне главу, да се извини својим прецима због вишедеценијског ћутања, да клекне и замоли опроштај и да се закуне да ће се наново упустити у борбу за истину, част, достојанство и морал.
    Предлажем да покренете иницијативу за снимање цртаних филмова за децу базираних на јуначкој народној поезији. Ако стварно желимо промену онда морамо да пођемо од васпитања трогодишње деце.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.